Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Vinterviken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1996-01-26

Medverkande

David Tainton
John-John Sundberg

Lina Englund
Elisabeth

Peter Haber
Frank

Anki Lidén
Lisbeth

Visa alla medverkande

Om filmen

VinterViken är en Romeo och Julia-berättelse om ung kärlek där Mälaren utgör den knivskarpa gränsen mellan överklassens villaområde och underklassens betongförort – och...

Visa hela texten

Handling

På sommarlovets sista dag sitter kompisarna John-John och Sluggo vid Mälarens strand och funderar över varför brudarna är snyggare i den fina förorten på andra sidan vattnet. De stjäl...

Visa hela handlingen

Press

De flesta kritiker framhöll att filmen var hantverksmässigt skickligt gjord men att den innehöll vissa alltför konventionella inslag. De två ungdomarna i huvudrollerna ansågs trovärdiga,...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

VinterViken är en Romeo och Julia-berättelse om ung kärlek där Mälaren utgör den knivskarpa gränsen mellan överklassens villaområde och underklassens betongförort – och där samtidens samhällsproblem utgör en dyster fond.

Filmen bygger på en mycket uppmärksammad och omtyckt ungdomsroman med samma namn av Mats Wahl och handlar om John-John (David Tainton) och Elisabeth (Lina Englund) som börjar i samma gymnasieklass och genast dras till varandra, trots att de kommer från skilda världar. John-John bor med sin hårt arbetande mamma, äventyrslystna syster och djupt osympatiska styvpappa i en loftgångslägenhet i ett slitet miljonprogramsområde. Elisabet bor med sin högborgerliga kärnfamilj på andra sidan viken, i en patriciervilla komplett med simbassäng och Mirótavlor. Parets kärlekshistoria hinner knappt börja innan den stöter på tillsynes oöverstigliga hinder i form av missförstånd, fördomar och mer eller mindre öppen rasism.

Filmatiseringen har skalat bort diverse bihandlingar men behållit berättelsens huvudlinjer och patos och är regisserad av långfilmsdebuterande Harald Hamrell som jobbat inom branschen sedan barnsben. Sitt stora genombrott fick han som 15-åring med huvudrollen i tv-serien Pojken med guldbyxorna 1975 och därefter varvade han skådespeleri med tv-regi och uppdrag för bland andra Bo Widerberg och Colin Nutley.

Hamrells hantverksskicklighet och regitalang möttes på det stora hela med gillande av recensenterna även om klyschorna ansågs lite för många och de vuxna karaktärerna alltför grovhuggna. Sydsvenskans Annika Gustafsson menade till exempel att det hade "varit roligt att se någon annan spela den skurkaktige styvfadern än Kjell Bergqvist. Han har gjort för många roller i den genren." Å andra sidan fick den yngre generationen skådespelare desto mer beröm av kritikerkåren. Aftonbladets Jan-Olov Andersson tyckte exempelvis att "[r]edan rutinerade Lina Englund och debuterande David Tainton är mycket trovärdiga i huvudrollerna även fast de är några år för gamla."

I efterhand kan VinterViken ses som del av den våg av samtida och samhällskritiska svenska ungdomsfilmer som intog biograferna åren runt 1995. Till samma rörelse hör exempelvis Daniel Fridells Sökarna och 30:e november, David Flamholcs Nattbuss 807, Ulf Malmros Ha ett underbart liv, Suzanne Ostens Tala! Det är så mörkt, Daniel Alfredsons TicTac, Christer Engbergs Vildängel och Peter Lindmarks Nio millimeter. Här skildras tonåren som en period av utanförskap och svärta, då vuxenvärlden sviker och de unga – särskilt pojkarna – i desperat jakt på frihet och/eller identitet söker sig till högerextremism, våld, kriminalitet, alkohol och droger.

Och det är framför allt som tidsdokument över 1990-talet som VinterViken är sevärd. Filmen är en ömsom njutbar, ömsom plågsam resa till en era då finanskrisen och Balkankriget skapade oro och splittring, skinnskallarna spred skräck och svensk pop gjorde internationell succé. Samtidigt som den påminner om det starka intresse för ambitiös och angelägen svensk ungdomsfilm som en gång fanns. 

Malena Janson (2018)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Videotitel i Sverige
Söktitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Undervattensfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Musiktekniker
Scenografiassistent
Kläder
Maskör
Ljudläggning
Synkläggning

Medverkande

David Tainton John-John Sundberg
Lina Englund Elisabeth
Martin Lindqvist Sluggo
Jeanette Eklinder Patricia
Peter Haber Frank
Anki Lidén Lisbeth
Maria Weisby John-Johns mamma
Kjell Bergqvist Rolf, Skithuvet
Ulrika Hansson Lena
Allan Svensson läraren
Cecilia Schiöld Ulla Lundgren
Eric Ericson Staffan Nyqvist
Katarina Ehnmark dramapedagogen
Daniel Larsson Håkan
Irene Lindh Majken
Hasse Jonsson Raimo
Lars Göran Lakke Magnusson bensinmackföreståndaren
Felix Engström affärsbiträdet
Michael Kallaanvaara Ivo
Lilian Johansson sjuksköterska
Börje Hansson festdeltagare
Harald Hamrell styrman på segelbåt
Mihaela Buta hembiträdet
Bambdad Barghashi pojken på cykel
David Manns

Bolag

Produktionsbolag Filmlance International AB (©)(i samarb m)
TV4 Nordisk Television AB
TV 1000 Sverige AB
FilmTeknik AB
FilmhusAteljéerna AB
Spice Filmproduktion AB (med stöd av)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 1996
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Sonet Film AB 1996
Distributör i Sverige (köpvideo) Sonet Film AB 1996
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2006
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

På sommarlovets sista dag sitter kompisarna John-John och Sluggo vid Mälarens strand och funderar över varför brudarna är snyggare i den fina förorten på andra sidan vattnet. De stjäl en kanot, paddlar över Vinterviken och träffar ett gäng flickor vid Solviksbadet, en av dem är den 10-åriga Patricia. Två motorbåtar som kör ikapp kommer alldeles intill flickorna. Patricia försvinner under ytan och John-John lyckas hämta upp henne. För att tacka John-John och Sluggo ordentligt bjuder Patricias föräldrar Frank och Lisbet Asplund hem pojkarna till sin stora villa i Bromma. De får en summa pengar som tack för hjälpen. En mycket vacker flicka kommer in i rummet. Det är Patricias äldre syster Elisabeth, jämnårig med John-John, och han blir omedelbart förälskad i henne.

Tillbaka i hemmet i en av Stockholms södra förorter möter John-John sin äldre syster Lena och blir retad av mammans sambo Rolf, av John-John kallad "Skithuvet". På kvällen vill Sluggo tillbaka till Asplunds villa och sno de pengar han sett i Franks plånbok. De vet att familjen är borta på kvällen, och Sluggo såg på när Frank slog in koden till larmet. John-John följer motvilligt med. De hittar inga pengar, men Sluggo stjäl sprit och tar en pistol som ligger i Franks bokhylla. John-John går in i Elisabeths rum och läser i hennes dagbok. Plötsligt svänger familjens bil in på gården. Frank upptäcker inbrottet och slår på larmet. Pojkarna flyr brådstörtat och beger sig till boxningsklubben där de brukar träna. John-John låtsas gömma pistolen i sitt skåp, men stoppar den på sig utan att Sluggo märker det.

Nästa dag börjar John-John gymnasiets första ring på en dramalinje. Han upptäcker att Elisabeth går i samma klass. På rasten berättar hon om inbrottet, att tjuvar stulit sprit och dessutom två värdefulla Miró-tavlor, en upplysning som överraskar John-John.

När John-John kommer hem på kvällen hör han ljud från mammans sovrum. Där ser han Rolf i sängen med Lena. Han hämtar pistolen, hotar Rolf och tvingar honom att omedelbart lämna lägenheten. Lena ber John-John att inte skvallra för mamman om vad han sett.

John-John blir inbjuden till Patricias födelsedagskalas. När han visar några tricks med en boll råkar den rulla in under en säng. Där upptäcker John-John de försvunna Miró-tavlorna, som Frank gömt för att kunna anmäla dem som stulna. På hemväg från T-banan rycks John-John brutalt in i en skraltig Volkswagen-buss av Rolf som vill hämnas för pistolhotet. Han misshandlar John-John, som lyckas rädda sig genom att avslöja var de värdefulla tavlorna finns undangömda i Asplunds villa.

John-John och Elisabeth bestämmer träff på Gröna Lund. John-John väntar utanför, men Elisabeth kommer inte. Däremot upptäcker han Rolf och Lena tätt omslingrade inne på nöjesfältet. Besviken går John-John till boxningslokalen där Sluggo väntar på honom i omklädningsrummet och vill ha pistolen. John-John förklarar att han inte har den kvar och Sluggo rusar upprörd därifrån.

Nästa dag beklagar Elisabeth att hon inte kunde komma till Gröna Lund. John-John föreslår att de ska göra något nu i stället. De har roligt tillsammans, spelar flipper och har en picknick på Mariaberget. På kvällen föreslår Elisabeth ett nattligt bad i villans pool.

I skolan blir Elisabeth antastad av Håkan och hans gäng. John-John ingriper och slår ned Håkan. Det gör Elisabeth mycket upprörd, eftersom hon är emot allt våld. De skiljs som ovänner. Sent på kvällen beger sig John-John till Elisabeths villa och berättar att han älskar henne. Han stannar hos henne över natten. John-John drömmer att Rolf tar sig in i villan. När han ska gå på morgonen ser han Volkswagen-bussen utanför och hör ett skrik. Elisabeth har upptäckt Rolf i föräldrarnas sovrum och slagit ned honom med en golfklubba. John-John rusar snabbt därifrån.

På en rast i skolan berättar Elisabeth om händelsen men har samvetskval för sitt våldsamma agerande och vill besöka tjuven på sjukhuset. Kamraterna avråder. Då mamman och John-John ska hämta Rolf från sjukhuset stöter de ihop med Elisabeth som ser Rolf och John-John tillsammans och misstänker att de har varit i maskopi om tavelstölden.

John-John upptäcker Sluggo med nysnaggat hår tillsammans med Håkans gäng i skolan. John-John försöker berätta för Elisabeth om Franks försäkringsbedrägeri, men hon bara snäser av honom. Håkans gäng överfaller John-John och tvingar Sluggo att slå sin gamle kompis.

John-John smyger osedd in i Asplunds villa och hänger tillbaks Miró-tavlorna på sina platser. Familjen upptäcker dem, och Elisabeth förstår att John-John talat sanning om pappans bedrägeri.

Nästa dag berättar läraren att Elisabeth slutat i klassen för att flytta till Bryssel. John-John rusar direkt ut ur klassrummet och till villan, där hembiträdet talar om att familjen just åkt. John-John hinner precis se bilen lämna gården, rusar efter den ett stycke men stannar uppgivet. Plötsligt hör han klockorna vid Nockebybron som signalerar broöppning. Han tar en genväg och hinner fram till bilen som stannat vid bommarna. Elisabeth ser på honom, inser att hon älskar honom, rusar plötsligt ur bilen och drar med sig John-John mot bron. Frank kommer efter just när bron börjar svänga. John-John och Elisabeth hinner precis över på andra sidan men Frank blir kvar på bron.

De skyndar sig bort från vägen, omfamnar varandra och fortsätter hand i hand över ängen.

Censur / granskning

Censurnummer 133700
Datum 1996-01-03
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2807 meter
Längd efter klipp 2764 meter
Kommentar Akt 3A: Sparkar, 12 m utgår. Akt 3B: Slag med järnrör, 2 m utgår. Akt 5A: Slag, 1 m utgår. Akt 5B: Slag, 2 m utgår. Akt 5C: Flera slag, 2 m utgår (totalt 19 m). Aktlängder före censurklipp: 582-550-577-592-506 = 2807 m. Aktlängder efter censurklipp: 582-550-563-592-501 = 2788 m.


Censurnummer 133700
Datum 1996-01-03
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2807 meter
Längd efter klipp 2788 meter
Kommentar Akt 3A: Sparkar, 12 m utgår. Akt 3B: Slag med järnrör, 2 m utgår. Akt 5A: Slag, 1 m utgår. Akt 5B: Slag, 2 m utgår. Akt 5C: Flera slag, 2 m utgår (totalt 19 m). Aktlängder före censurklipp: 582-550-577-592-506 = 2807 m. Aktlängder efter censurklipp: 582-550-563-592-501 = 2788 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Hastighet 24
Längd i meter 2807 meter
Längd i minuter 102 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta kritiker framhöll att filmen var hantverksmässigt skickligt gjord men att den innehöll vissa alltför konventionella inslag. De två ungdomarna i huvudrollerna ansågs trovärdiga, medan meningarna var delade om de vuxna skådespelarna.

Eva af Geijerstam, DN: "Rätta mig om jag har fel, men jag tror att Skandinavien i allmänhet och Sverige i synnerhet är närmast ensamt om en alldeles speciell form av ungdomslitteratur, som med Harald Hamrells Vinterviken också blir film.

Den är hederlig i sitt uppsåt, rejäl och tydlig i sitt utförande, hyggligt spelad, pedagogisk till sin uppläggning, har lagom spänningsmoment i handlingen - men är ändå ack så lite aktiverande.

Den bekräftar en vedertagen, allmän och ytlig iakttagelse av klassamhället, i stället för att utmana till förändring genom nya och något mindre entydiga sätt att se verkligheten. Det må finnas ett automatiskt egenvärde i att 'känna igen sig' så där i största allmänhet, men något mer än film som diskussionsinledning är att begära. Här finns knappast några egna upptäckter att göra, ens av filmisk och skådespelande natur."

Jan-Olov Andersson, AB: "Ingen svensk ungdomsfilm de senaste 25 åren har ens varit i närheten av Roy Anderssons En kärlekshistoria (1970). Men nu när Hildebrand förhoppningsvis har predikat färdigt, känns det som om något är på gång. Ulf Malmros gör fräcka formexperiment, Daniel Fridell vill berätta om Sverige i dag. Men med Vinterviken blir Harald Hamrell först med att göra den första riktigt bra svenska ungdomsfilmen på år och dag. (-)

Förlagan är Mats Wahls roman. Harald Hamrell berättar historien rakt-på-sak. Förenklar situationer utan att bli övertydlig. Vinterviken innehåller visserligen många av filmgenrens schabloner (popmusik på soundtracket, nakenbad, småtöntiga klasskamrater i plugget etc) men Hamrell vänder dem skickligt till sin fördel. Ur dem skapas många av filmens komiska scener.

Redan rutinerade Lina Englund och debuterande David Tainton är mycket trovärdiga i huvudrollerna även fast de är några år för gamla. Peter Haber tycks obehindrat kunna spela vem som helst och Kjell Bergqvist är genialt motbjudande som Skithuvet, den sorgliga småtjuven som i förtvivlan över sin egen livssituation ständigt jävlas med John-John.

Allvar och humor. Vinterviken är en film där ungdomars kärleks- och vardagsliv skildras på ett ovanligt underhållande sätt."

Sven E Olsson, Arbetet: "Vinterviken är rushigt klippt och glassigt insmickrande i bilderna, men det snarare förstärker än minskar den kompakta banaliteten i filmen.

Storyn är på en gång för tunn och för innehållsdiger, vilket gör att huvudpersonerna förblir vaga och en rad högdramatiska händelser bara markeras. Tonfallen skorrar falskt ett otal gånger hos de unga. Kjell Bergqvist gör en parodisk elaking till styvpappa. Och det är närmast en underdrift att kalla Hamrells hantering av musikens känslotolkande möjligheter för övertydlig."

Jeanette Gentele, SvD: "Vilken härlig långfilmsdebut av Harald Hamrell! Så säkert berättad, så noggrant regisserad, så välspelad och vilken rytm i Roland Sterners foto. Det svenska filmåret börjar verkligen bra. (-)

I filmmanuset har Sara Heldt, Harald Hamrell och Mats Wahl rensat i bihandlingar, renodlat karaktärerna och samtidigt lagt på en befriande humoristisk ton, trots att personer och miljöer inte alltid är av det muntra slaget. De har helt enkelt hittat ett eget filmspråk för en mycket bra berättelse. För här är varken förortssidan helt ond och villasidan helt god eller tvärtom. Kriminalitet och känslokyla frodas på båda hållen även om de på den fina sidan är mera salongsfähiga."

Mats Bråstedt, Expr: "Det är ingen märkvärdig historia Harald Hamrell berättar i sin debutfilm. Och sättet han gör det på är inte märkvärdigt. Hamrell har gjort mycket TV och det syns. Vinterviken blir ibland irriterande stillastående och bleksiktig, trots att det är starka och blodfulla känslor Hamrell vill förmedla."

Annika Gustafsson, SDS: "Harald Hamrells filmatisering av Mats Wahls August-belönade bok Vinterviken lyckas undvika flera fallgropar. Men det hade för en gångs skull varit roligt att se någon annan spela den skurkaktige styvfadern än Kjell Bergqvist. Han har gjort för många roller i den genren. (-)

Men spelet mellan de unga älskande fungerar. Det klasskillnadernas Sverige Hamrell beskriver, det vill säga filmens egentliga kärna, är också trovärdigt och tydligt utan överdrifter.

Hamrell använder inte någon utpräglat personlig stil. Han koncentrerar sig på att berätta en bra historia."

Gunnar Bergdahl, GP: "Harald Hamrells spelfilmsdebut Vinterviken är förvisso en kompetent sammanställd berättelse om ung kärlek över sociala gränser. Pojke från socialgrupp tre möter flicka från villakvarteret på andra sidan viken. De unga aktörerna i huvudrollerna - David Tainton som John-John och Lina Englund som Elisabeth - sköter sig. Berättelsen är tydlig som en snitslad skolorientering."

Kommentar Svensk filmografi

Harald Hamrell (f 1960) debuterade som långfilmsregissör med Vinterviken men hade dessförinnan lång erfarenhet som skådespelare, kortfilmare och TV-serieregissör. Hans första större filmroll var i Vilgot Sjömans En handfull kärlek (1974/2) men ännu större uppmärksamhet fick han för titelrollen i Leif Krantz TV-serie Pojken med guldbyxorna (1975). Efter över tio år som intresserad och aktiv smalfilmare gjorde han kortfilmerna Skulden (1987), Scener ur ett handfats liv (1988) och Snöriket (1991). På Sveriges Television har han regisserat avsnitt av serierna Storstad (1990-91), Snoken (1993) och Den vite riddaren (1994). Som skådespelare har han medverkat i bl a Nionde kompaniet (1987/26) och Täcknamn Coq Rouge (1989/15). Han har arbetat som regiassistent åt Bo Widerberg och Colin Nutley.

Redan då Mats Wahls ungdomsroman "Vinterviken" förelåg i korrektur planerade producenten Börje Hansson en filmatisering av den och vidtalade Hamrell som regissör. Boken publicerades 1993 och blev mycket uppmärksammad. Inspelningen planerades till sensommaren 1994, men eftersom full finansiering inte kunde ordnas tills dess, uppsköts inspelningsstarten till den 15 maj 1995. Inspelningen pågick till den 21 juli 1995 i FilmhusAteljéerna samt på olika platser i Djursholm, Bromma och Fittja.

David Tainton filmdebuterade i Vinterviken, medan de båda andra huvudrollerna spelades av ungdomar med filmerfarenhet, Lina Englund från TV-serierna Storstad och Rapport till himlen, Martin Lindqvist från TV-serien och långfilmen om Bert (1995/25).

Förlaga

Originaltitel Vinterviken (Roman)
Författare Mats Wahl


Inspelning

FilmhusAteljéerna Stockholm Sverige 1995-05-15 1995-07-21
Gröna Lund Stockholm Sverige
Mariaberget Stockholm Sverige
Djursholm Stockholm Sverige
Bromma Stockholm Sverige
Fittja Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1996-01-26 Filmstaden 9 Göteborg Sverige 102 min
1996-01-26 Victoria Göteborg Sverige 102 min
1996-01-26 Palladium Malmö Sverige 102 min
1996-01-26 Draken Stockholm Sverige 102 min
1996-01-26 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 102 min
1996-01-26 Rival Stockholm Sverige 102 min (samt ytterligare 22 platser)
Videorelease 1996-09 Sverige 98 min
TV-visning 1999-07-25 HTV Zagreb Kroatien
2000-05-06 TV4 Sverige 98 min
2000-07-10 TV4 Sverige 98 min
2000-08-13 TV4 Sverige 98 min
2001-03-03 TV3 Sverige 98 min
2001-06-29 TV3 Sverige 98 min
2003-03-14 TV3 Sverige 98 min
2005-10-22 TV3 Sverige 98 min
Dvd-release 2006-12-13 Sverige
TV-visning 2008-06-06 TV4 Sverige 98 min
2019-07-04 TV4 Film Sverige
2019-07-13 TV4 Film Sverige
2019-07-24 TV4 Film Sverige
2019-07-26 TV4 Film Sverige
2019-08-02 TV4 Film Sverige
2019-08-03 TV4 Film Sverige
2019-08-05 TV4 Film Sverige
2019-08-15 TV4 Film Sverige
2019-08-17 TV4 Film Sverige
2019-08-22 TV4 Film Sverige
2019-08-24 TV4 Film Sverige
2019-08-29 TV4 Film Sverige
2019-09-02 TV4 Film Sverige
2019-09-04 TV4 Film Sverige
2019-09-10 TV4 Film Sverige
2019-09-12 TV4 Film Sverige
2019-09-26 TV4 Film Sverige

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1997 Bästa skådespelerska Lina Englund
Stockholm 1997 Bästa manuskript Sara Heldt
Stockholm 1997 Bästa manuskript Harald Hamrell
Stockholm 1997 Bästa manuskript Mats Wahl

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel John-John och kärleken. Manuskript till långfilm 100 min. Efter romanen Vinterviken av Mats Wahl. Grovmanusversion 1. Mats Wahl. April 1993.
Omfång 85 s. + 1 s. inledning
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel John-John och kärleken. Manuskript till långfilm 100 min. Efter romanen Vinterviken av Mats Wahl. Grovmanusversion 2. Mats Wahl. Maj 1993.
Omfång 98 s. + 1 s. inledning
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel John-John och kärleken. Manuskript till långfilm 100 min. Efter romanen Vinterviken av Mats Wahl. Grovmanusversion 3. Mats Wahl. Maj 1993.
Omfång 109 s. + 1 s. inledning
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel John-John och kärleken. Manuskript till långfilm 100 min. Efter romanen Vinterviken av Mats Wahl. Grovmanusversion 4. Mats Wahl. Juni 1993.
Omfång 114 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel John-John och kärleken. Manuskript till långfilm 100 min. Efter romanen Vinterviken av Mats Wahl. Version 1. Mats Wahl. Juni 1993.
Omfång 160 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vinterviken. Filmmanuskript av Harald Hamrell och Sara Heldt efter en roman av Mats Wahl. Grovmanusversion 20 januari 1994.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vinterviken. Filmmanuskript av Harald Hamrell och Sara Heldt efter en roman av Mats Wahl. 24 mars 1994.
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vinterviken. Filmmanuskript av Harald Hamrell, Mats Wahl efter en roman av Mats Wahl. Version 7. 3 april 1995.
Omfång 129 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Winter bay (Vinterviken) English subtitles. March 1996.
Omfång 22 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Vinterviken. Dialoglista.
Omfång 72 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vinterviken. Mats Wahl. Sept 1992.
Omfång 348 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vinterviken. Filmmanuskript av Harald Hamrell och Sara Heldt efter en roman av Mats Wahl. Version 4. 2 september 1994.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vinterviken. Filmmanuskript av Harald Hamrell och Sara Heldt i samarbete med och efter en roman av Mats Wahl. Version 5. 5 januari 1995.
Omfång 140 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia 14
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 102 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?