Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Harry & Sonja
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1996-02-09

Medverkande

Stellan Skarsgård
Harry Olsson, mentalvårdspatientfrisör

Viveka Seldahl
Sonja Ljungqvist, städerska

Sten Ljunggren
Walter Ljungqvist, legosoldat, Sonjas make

Bergljót Árnadóttir
Anna, Harrys sambo

Per Oscarsson
pappan

Regina Lund
Sonja 2, badvakt och blivande plastkirurg

Visa alla medverkande

Handling

Göteborg. Nutid. Mentalvårdspatientfrisören Harry Olsson bor med sin sambo Anna, deras sju barn och Annas far i en alldeles för liten lägenhet. Bostaden blir än mer trångbodd av att Anna...

Visa hela handlingen

Press

Björn Runge fick lika mycket beröm för sin registil som skäll för sitt manus. Hans djärva bildberättande sågs som en frisk fläkt och hans drastiska humor hälsades med glädje. Manuset...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Dramaturg
Coproducent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionssekreterare
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Undervattensfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Scenografiassistent
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Klädassistent
Catering
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Stellan Skarsgård Harry Olsson, mentalvårdspatientfrisör
Viveka Seldahl Sonja Ljungqvist, städerska
Sten Ljunggren Walter Ljungqvist, legosoldat, Sonjas make
Bergljót Árnadóttir Anna, Harrys sambo
Per Oscarsson pappan
Regina Lund Sonja 2, badvakt och blivande plastkirurg
Eivin Dahlgren Jesper Olsson, porrbutikägare, Harrys bror
Weiron Holmberg Harrys chef
Evert Lindkvist Sonjas chef
Micha Gabay Carlos Gardel
Shanti Roney Jonathan
Dejan Sabadjija Rainer Olsson, Jespers son
Robert Jonsvik Annas pappa
Freddie Wadling Morgan
Christian Fiedler Sören
Inga Edwards Ewa
Michaela Hennig Tove
Anders Lönnbro krigskompis 1
Göran Forsmark krigskompis 2
Håkan Klamas krigskompis 3
Anja Pauser Moa, Harrys dotter
Maja Ringstad Agnes, Harrys dotter
Elsa Rosengren Anja, Harrys dotter
Linda Dahl Maria, Harrys dotter
Stellan Runge Viktor, Harrys son
August Runge Ivar, Harrys son
Minka Jakersson Jonathans flickvän
Viktor Friberg Greger Olsson
Kim Lantz pappans kompis
Cristel Olsson-Lindstrand Kerstin, prostituerad
Katarina Bengtson Anna, patient
Michael Lloyd mannen med trumpeten
Yvonne Schaloske festdeltagare
Janne Ericson vårdaren
Peter Parkrud polis 1
Kerstin Hellström polis 2
Claudio Garay gitarrist 1
Jorge Alcaide gitarrist 2
Mirja Burlin faderns nya flickvän
Felix Nordqvist festdeltagare

Bolag

Handling

Göteborg. Nutid. Mentalvårdspatientfrisören Harry Olsson bor med sin sambo Anna, deras sju barn och Annas far i en alldeles för liten lägenhet. Bostaden blir än mer trångbodd av att Anna ständigt bjuder in andra människor att flytta in - människor ute på stan som behöver någonstans att bo.

På mentalsjukhuset är Harry populär hos patienterna, men knappast hos chefen, som tycker att han är en lat dagdrömmare. När Harry en dag struntar i att klippa en patient som inte vill låta sitt långa hår och skägg falla för saxen, ser chefen en förevändning att sparka honom och Harry får gå omedelbart.

Samtidigt på Naturhistoriska museet får Harrys älskarinna, Sonja Ljungqvist, som arbetar där som städerska, också sparken i samband med omfattande nedskärningar.

Harrys far ska fylla sjuttio, och Anna påminner honom om att han måste köpa en present. Han beger sig därför till sin bror Jesper, som äger en porrbutik, för att diskutera frågan. Bakom disken står dock inte Jesper utan hans tonårsson Rainer, som egentligen borde vara i skolan men som på grund av faderns svåra magsjukdom i stället tvingas arbeta i affären.

Själv spenderar Jesper sina dagar på toaletten, där han angrips av så svåra diarréanfall att han nästan håller på att förlora förståndet. Stönande berättar han för Harry att han förföljts av motgångar den senaste tiden: hans fru Anette vill skiljas, hans affärspartner har lurat honom på alla pengarna från porrverksamheten och han har blivit allergisk mot allt naket som han dagligen exponeras för i affären.

Harry och Sonja träffas som vanligt i Harrys bil och kör till en enslig plats utanför ett villaområde. De ligger och pratar bak i bilen då några poliser kommer dit för att undersöka vad de misstänker är prostitutionsverksamhet. Kränkta tar Harry och Sonja in på hotell och somnar snart omslingrade i en dubbelsäng.

När Sonja vaknar upptäcker hon att hon försovit sig och räds tanken på vad hennes man, den arbetslöse legosoldaten Walter, ska säga när hon kommer hem klockan tre på natten i stället för elva på kvällen. Väl hemma finner hon Walter i kamouflagekläder och krigsmålning. Han har läst hennes dagböcker och känner till förhållandet med Harry. Ursinnig slår han henne och försvinner sedan ut på stan.

Även Harrys relation börjar knaka i fogarna. Anna skäller ut honom för att vara passiv när det gäller hem och barn. Hon har dessutom bestämt att familjen ska flytta till Dar-es-Salaam i Tanzania, där hon skaffat sig arbete och bostad. Motvilligt dammsuger Harry lite lamt, men går snart iväg på ännu en av sina många planlösa vandringar i stan.

Några dagar senare håller Harrys far sitt stora sjuttioårskalas med långbord nere vid stranden av Göta älv. Harry håller ett stapplande tal om Argentina och landets berömde tangomusiker Carlos Gardel, som visserligen är död men vars fantomgestalt Harry då och då träffar och samtalar med. Fadern avbryter med att tala om hur han en gång räddade Gardel från att bli knivdödad, och han meddelar att han bokat en resa till Argentina åt sig och sin nya kvinna, den tjugoåriga Angelika som är höggravid. Inför åsynen av den nya kvinnan blir Harry rasande, och han börjar gräla våldsamt med sin far men lämnar festen när denne drar sin pistol.

Sonja kommer inte längre till de regelbundna mötena, och Harry undrar vad som hänt. Däremot börjar han terroriseras av Walter, som i full krigsmundering dyker upp på olika ställen där Harry råkar befinna sig och skjuter rödfärg från ett automatgevär. Harry skriver ner registreringsnumret på Walters bil för att kunna spåra denne, när han träffar en kvinnlig badvakt från Valhallabadet vars sexuella intresse han tidigare fruktlöst försökt väcka. Nu är det hon som är den intresserade, och det visar sig att även hon heter Sonja. Harry följer med Sonja 2 hem.

Där berättar hon om sin utbildning till plastikkirurg och att hans ansikte intresserar henne. Snabbt skisserar hon några möjliga ingrepp på hans ansikte som hon säger skulle förändra honom totalt. Sedan, då hon hör att Harry klippt folk, insisterar hon på att han ska klippa en ny frisyr åt henne som hon kan ha på en fest hon ska gå på senare samma kväll. Valhänt klipper han lite på måfå, så som han brukade göra då han klippte sina patienter. När Sonja 2 ser resultatet i spegeln skriker hon åt Harry att han förstört hennes hår. Han springer därifrån.

Samtidigt hemma hos Sonja har Walter kamratmöte för legosoldater. De diskuterar huruvida de ska låta sig värvas av bosniska serber, något som Walter tycker låter utmärkt, eftersom han gärna vill kunna pendla mellan hemmet och arbetet. Mitt i en mening segnar han dock ner i frossbrytningar. Han har fått en malariaattack. Senare, då Sonja kommer hem, är han på benen igen och har kuddkrig med sina vänner. Inför åsynen av kaoset och förödelsen i lägenheten stormar Sonja ut - för gott.

Anna har bestämt att Harry ska flytta ut till hennes fars hus, så att han kan tänka över sin framtid i fred. Där känner han att han alltmer börjat likna sin egen far, till och med mustaschen är identisk. Fast besluten rakar han av sig sin ansiktsprydnad och går sedan att söka upp Walter i dennes lägenhet, men denne har stängt in sig för gott och lever ett primitivt liv med camping runt en öppen eld på hallgolvet. Harry tvingas prata med honom genom brevlådan, och får reda på att Sonja lämnat Walter för alltid.

Några dagar senare träffar han henne av en slump och de åker iväg på en helgresa Harry vunnit på bingo.

Under den korta semestern berättar Sonja att hon ska börja ett nytt liv med egen lägenhet och nytt arbete och att hon ska spara till sina semesterresor som hon ska göra med män i tillfälliga förbindelser. Hon säger till Harry - sedan de älskat med varandra - att han bara hyser äkta kärlek till sin Anna.

Vid skymningen sitter Harry ensam och tittar ut över havet då han uppsöks av Gardels gengångare. Denne berättar att fadern hälsar och ber om förlåtelse från sin båt på stormande hav utanför Argentina. Gardel säger också att Jesper kommer att få det bra om han säljer sin affär och att fadern oroar sig för hur Harry egentligen lever.

Harry kommer tillbaka till hotellrummet och finner att Sonja är borta. Kvar finns bara en lapp som meddelar att förhållandet är slut och att hon åkt iväg till sin syster i Danmark. Sonja vädjar till Harry att återvända till Anna och familjen, och Harry tar henne på orden.

Hemma igen har han ett känslofyllt återseende med sina många barn, men Anna är inlåst i sovrummet. När hon väl kommer ut upptäcker Harry att hon just haft samlag med hans bror Jesper.

En tid senare packar familjen bilen för avresan till Tanzania, men det visar sig att det bara är Anna och Jesper som åker iväg. Resten av familjen stannar i lägenheten i Göteborg.

Med återvunnen harmoni ser Harry fram emot att börja ett nytt liv och överväger att öppna en egen frisersalong.

Censur / granskning

Censurnummer 133767
Datum 1996-02-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2775 meter
Kommentar Aktindelning: 373-383-375-328-350-292-356-318 = 2775 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2775 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 8 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Björn Runge fick lika mycket beröm för sin registil som skäll för sitt manus. Hans djärva bildberättande sågs som en frisk fläkt och hans drastiska humor hälsades med glädje. Manuset ansågs dock av de flesta vara svagt, handlingen episodisk och berättarflödet osäkert. Av en berättelse om en bitvis kaotisk tillvaro blev det en kaotisk film, vilket inte föll alla kritiker i smaken.

Jeanette Gentele, SvD: "Björn Runge bryter medvetet med all konventionell dramaturgi. Filmen är inte bara ledsagad av tangomusik, den är uppbyggd som en tango med två steg framåt och ett steg bakåt i ständigt nya oväntade turer fångade av Ulf Brantås rörliga och närgångna kamera. Det är en grannlaga uppgift att skildra ett tillstånd snarare än ett skeende, en tillvaro i uppbrott i stället för ett pussel, där alla bitar tills slut faller på plats, men Björn Runge går iland med det. Bara vid ett fåtal tillfällen blir bilderna lite väl utstuderade. Det är också onödigt att låta tangosångaren Carlos Gardel titt som tätt dyka upp bland de västsvenska klipporna.

Andra bilder etsar sig definitivt fast, som Sten Ljunggrens förtvivlade blick ur brevinkastet efter det att han bestämt sig för att inte komma ut mer, och Eivin Dahlgrens smärtfyllda monolog om sex för öppen dörr på toaletten. Det är sorgligt men väldigt rörande. Björn Runges förmåga att få alla skådespelarna att lysa oavsett storleken på rollerna är beundransvärd. Regionalt förankrad film har blivit ett stridsrop i 90-talets filmpolitik. Vi ska finna det universella i det lokala, vilket är lättare sagt än gjort. Många försök har inte lyckats lyfta sig över det provinsiella. Därför var det med vissa dubier jag satte mig ned för att se en 'Göteborgsfilm'. Farhågorna kom på skam. Harry & Sonja står sig väl i jämförelse med senare års unga engelska och franska nedslag bland människor och platser i randområden."

Sven E Olsson, Arbetet: "Vi som älskade Björn Runges kortfilmer Greger Olsson köper en bil och En dag på stranden har haft stora förväntningar på denna hans första långfilm. Hans filmer har varit krämiga både i koloriten och alla andra uttrycksmedel. Och varit lika färgstarka i spelet som i storyn och i den ofta grälla komiken. I sin långfilmsdebut har han uppenbarligen gasat på i samma - och klart osvenska - riktning. Kanske kör han filmen i diket några gånger, men det blir ett underhållande äventyr av det också.

För ett underhållande spektakel är det tämligen ofta. Med en gymnastiskt vig handkamera eller uppspeedade rusher. Med en häftig ljus- och färgsättning. Med en tangomusik som sveper både vemod och livslust kring de här utflippat högkantade individerna och deras något flagade drömmar. Med en absurd galenskap i den ibland surrealistiska situationskomiken. Med den döde tangokungen Carlos Gardel instigandes i handlingen; kanske från Fernando Solanas underbara Tango - Gardels exil. Och med en födelsedagsfest, fylld av fläktande vithet, blåa vatten och högröstad svartsjuka, vilket får mig att skriva Emir Kusturica i blocket.

När filmen är som allra bäst, rymmer den ett antal motsägelsefulla känslor och livshållningar, från de desperata till de tillbakalutade. När filmen är som sämst rymmer den just ingenting annat än en stil som jagar sig själv i ändanom. Det gör den förstås doftig - men också väl luftig. Som jag ser det, är det manusförfattaren Runge som får ta ansvaret för det som brister i Harry & Sonja. Regissören Björn Runge är redan ett av våra stora löften inför framtiden."

Eva af Geijerstam, DN: "Förvirring härskar i vårt rike. Så också i Harry & Sonja. Den blir en osorterad, ofärdig och vinglig resa, där bara några få scener glöder till av dämpad vrede, tragikomisk skönhet, vital absurdism och närvaro. Stellan Skarsgård gör en sorts 'Den enfaldige frisören' i stripigt hår och hukande passivitet. Viveka Seldahl hans Sonja med bedagad fräschör. Men för det mesta överges till och med de centrala gestalterna av sin upphovsman och förvandlas till bisarra fragment, mer förstrött egendomliga än angelägna. Man finner sig oftare notera filmens ovärdiga produktplaceringar av det sponsrande ölmärket (och de är många) än på allvar bry sig om dess människor och gripas av dess stämningar.

Svensk film har länge ropat på mer visuell fantasi och originalitet i sättet att se på vår samtid. Björn Runges film strävar och jäktar för att inte likna något annat och vända på våra perspektiv så till den milda grad att den till sist försvinner ur synfältet. Att gestalta kaos kräver paradoxalt nog yttersta koncentration och tydlighet. Man noterar med viss tacksamhet den heta viljan. Men någon jävla berättarordning måste det finnas, även hos den realism som vill kalla sig magisk."

Kommentar Svensk filmografi

Långfilmsdebutanten Björn Runge (f 1961) arbetade för Roy Andersson innan han genomgick Dramatiska institutets regiutbildning 1984-87. Sedan filmdebuten med Festen (1984) har han gjort en lång rad kortfilmer. Till de mest kända hör Greger Olsson köper en bil (1990), som vann kortfilmsklassen vid Nordiskt Panorama 1991, och del tre i Göteborg Filmfestivals och Svenska Filminstitutets stafettfilm 90 minuter 90-tal, med titeln En dag på stranden (1993).

Om sin karriär och om Harry & Sonja berättade Björn Runge för Helena von Zweigbergk i Filmkonst 39 (våren 1996). Det blev mycket prat om läromästaren Roy Andersson och inspirationen från bl a Sture Dahlström och den danske regissören Lars von Trier. Apropå sökandet efter ett personligt uttryck i film sade han bl a:

"Med Harry & Sonja känner jag att jag är på väg åt rätt håll. Energin ska finnas framför kameran. Det är där det ska hända. Allt annat är underordnat. Skådespelaren ska hela tiden vara starkare än formen. Om man känner för att improvisera, att göra en annan bild, så ska man kunna göra det utan att fotografen behöver två timmar till ljussättning. Så sitter man där med ett ansikte, skådespelaren står vid en tejp och så säger fotografen att 'inte en centimeter framför tejpen för då förlorar vi skärpan, och så tittar du precis hit, på en annan tejpbit'. 'Nu kan du säga repliken, vänta jag ska bara flaxa om ljuset lite', och så dröjer det ytterligare tio minuter och så säger han till mig att nu kan jag börja regissera. Det där är sjukt! Det är dödsdrift. Många svenska filmer tycker jag lider av dödsdrift. Man måste leka för fan. Det är en jävla lek."

Den 1994 startade Västsvenska Filmfonden - en ekonomisk stödfond för regional filmproduktion - tilldelade på hösten samma år Björn Runge 1 Mkr, den högsta summa som utbetalats till en enskild film under det året. Den totala budgeten utgjorde 12,5 Mkr.

Inspelning

Askim Göteborg Sverige 1994-05-08 1994-06-30

Visningar

Sverigepremiär 1996-02-09 Victoria Göteborg Sverige 101 min
1996-02-09 Palladium Malmö Sverige 101 min
1996-02-09 Saga 1 Stockholm Sverige 101 min (samt ytterligare 5 platser)
TV-visning 1998-11-15 SVT1 Sverige 97 min
2001-02-07 SVT1 Sverige 97 min
Videorelease 1996-09 Sverige 97 min
Dvd-release 2005-02-07 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2763


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2770


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2775


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd DAT


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Harry och Sonja ett filmmanuskript av Björn Runge. 11/1 -94.
Omfång 87 s. + förord 1 s. ingår
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Harry och Sonja ett filmmanuskript av Björn Runge. 7 juni 1994.
Omfång 91 s. + 1 s. förord + 1 s. förslag till rollbesättning
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Harry & Sonja av Björn Runge. Slutversion april -95.
Omfång 119 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Harry & Sonja.
Omfång 43 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?