Innehållsförteckning

Detta är en digitaliserad film: Boka filmen
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel I skuggan av solen
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1996-03-08

Handling

Cristina Sánchez, 23 år, är tjurfäktare. Intresset föddes redan i barndomen.Efter tre års utbildning debuterade hon 1990 på arena utan picadorer och 1992 med picadorer. Sedan dess...

Visa hela handlingen

Press

I skuggan av solen väckte blandade känslor inför tjurfäktning som företeelse hos många kritiker. Men de visade samtidigt uppskattning av Susanna Edwards grepp om ämnet.Helena...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Medproducent
Ansvarig utgivare
Inspelningsassistent
Filmkonsulent
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Exekutör
Ljudläggning
Mixning
Grafisk form
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

Cristina Sánchez, 23 år, är tjurfäktare. Intresset föddes redan i barndomen.

Efter tre års utbildning debuterade hon 1990 på arena utan picadorer och 1992 med picadorer. Sedan dess strävar hon efter engagemang på allt större och allt bättre ansedda arenor.

I karriären har hon stöd av familjen och i synnerhet fadern Antonio, som uppmuntrar, leder träning, ordnar engagemang och själv framträder på tjurfäktningsarenorna som banderiljär.

Vägen till de mest ryktbara arenorna och de största och farligaste tjurarna är svårframkomlig och mödosam. Där lurar också faror. Cristina Sánchez blir vid ett par tillfällen stångad av tjurar inför filmkameran. En gång måste hon omtöcknad hjälpas ut från arenan.

Filmen slutar dock i triumf. Cristina Sánchez genomför en bejublad uppvisning på arenan i Las Ventas. Publiken är entusiastisk. Hon lyfts upp och bärs ut som en hjälte.

Därefter följer en text:

"Cristina Sánchez skrev tjurfäktningshistoria när hon som första kvinna bars ut genom den stora portalen i Las Ventas.

Cristinas nya manager Simón Casas har mer än fördubblat hennes gager. Antonio, hennes far, fortsätter som tränare och banderiljär.

I juni 1996 hoppas Cristina promoveras till Matador de Toros i Spanien."

Censur / granskning

Censurnummer 133850
Datum 1996-03-06
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 1692 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1692 meter
Längd i minuter 62 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

I skuggan av solen väckte blandade känslor inför tjurfäktning som företeelse hos många kritiker. Men de visade samtidigt uppskattning av Susanna Edwards grepp om ämnet.

Helena Lindblad, DN: "Den knappt timslånga I skuggan av solen, som porträtterar den unga, kvinnliga matadoren Cristina Sanchez, är ett litet kraftpaket. På samma gång ett rus, en sinnligt formulerad otålighet som helst uppehåller sig på den blodstänkta arenan till ljudet av publikens jubel när en vacker värjstöt fäller det mäktiga djuret. Lite motvilligt - men välgörande som kontrast! - stannar filmen till inför bilder av Cristinas tröstlösa övningstimmar framför en skumgummitjur, vid middagsbestyren hemma hos mamma och vid de många tillfällen när pappa Antonio, tillika tränare och manager, förhandlar vid telefonen med skeptiska arrangörer.

Cristina Sanchez imponerande viljestyrka att bli accepterad som en jämlike i den strikt manliga och starkt hierarkiska tjurfäktningsvärlden blir också filmens motor. Samtidigt som den elegant undviker ett alltför enkelt heroiserande. Att döda en fullvuxen tjur är inte lätt för någon, man eller kvinna, och Sanchez beskriver öppet och avväpnande sin blockering och rädsla inför att utdela det dödande hugget.

Den känsla man bär med sig hem från den intensiva och välgjorda I skuggan av solen är främst den förnimmelse av odödlighet - parad med ett poetiskt formulerat egensinne - som den vackra, blonda Cristina Sanchez förmedlar på arenan, en känsla som torde vara lika stark som någonsin någon av Hemingways hjältar åstadkom."

Mats Johnson, GP: "Susanna Edwards ofta brutala dokumentär är, på grund av ämnet, naturligtvis kontroversiellt stoff. Hon värjer inte för att närgånget detaljerat visa plågandet av tjurarna, yxstyckningen av de bortbogserade döda djuren direkt utanför arenan. Ändå är det lätt att förstå Edwards fascination för detta skådespels ritualer där varje detalj, varje rörelse, måste utföras perfekt om inte de cigarrbolmande äldre gentlemännen på publikplats högljutt skall demonstrera sitt missnöje. (-)

Sanchez uppenbara svårigheter med det avslutande slaktmomentet framställs bara som bristande teknik, ett värjhugg att öva upp på träningslokalens tjurattrapper.

Edwards undviker också etiska ställningstaganden. (-)

Suggestivt fotograferad, ofta i slow motion, av Robert Nordström liknar fäktningen en balett vars steg är både flamencons och samurajers. I dessa ögonblick känns I skuggan av solen brännhet och kusligt ödesmättad med muletan som bara ett illusoriskt skydd för kroppen mot spetsiga horn. Sämre fungerar filmen i dess uppenbart konstruerade partier från Sanchez hemmiljö, med matadoren som panelhöna på diskotek eller vilse i klädaffärer.

Tjurfäktning är, visar Edwards med mer än önskvärd tydlighet, en bestialisk företeelse. Men samtidigt, vilket gör I skuggan av solen till en så tveeggad filmupplevelse, en passionerad och estetisk dödsdans."

Bo Ludvigsson, SvD: "Med I skuggan av solen, som i stora delar är uppbyggt som ett traditionellt TVreportage, är Susanna Edwards alltså inte ute efter att skildra komplexiteten. Det hon främst förmedlar är sin egen fascination av en uråldrig potens- och dödsrit. Intervjuerna i Cristina Sanchez hem, bilderna från träningspassen eller en lustig möhippa, ger inte filmen karaktär, de inslagen känns snarare allmänt dokumentärkonventionella. Filmen blir intressant och upprättar en dialog med åskådaren först i de expressiva, färgstarka och skickligt fångade sekvenserna från kampen på arenan och kontrasten i landsbygdens hagar med Tjuren Ferdinand-perspektiv. Det är under dessa avsnitt man reflekterar över dubbelheten, det både fascinerande och frånstötande i människans behov av att manifestera sin makt, besvärja sin existentiella övergivenhet eller vad det nu kan vara som driver henne till att hetsa och döda djur i hägnet av stränga ritualer. Tjurfäktning eller älgjakt kvittar lika. (-)

Susanna Edwards har gjort en film som inte lämnar någon likgiltig, egentligen en film om något så högtidligt och hisnande som livets mening."

Kommentar Svensk filmografi

Susanna Edwards (f 1963) har genomgått Dramatiska institutets treåriga utbildning i film- och TV-regi. Hennes tidigare produktion omfattar en rad kortfilmer, bl a Första varningen (1990), Blod & persikor (1993) och Nadja (1994).

I skuggan av solen tilldelades Guldbaggen för 1996 års bästa kortfilm.

Visningar

Sverigepremiär 1996-03-08 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 62 min
TV-visning 1997-01-23 SVT2 Sverige
1997-01-25 SVT2 Sverige (repris)
1997-01-29 SVT1 Sverige (repris)
Festivalvisning 2003-10-25 Slotts Uppsala Sverige (Uppsala Internationella Kortfilmfestival)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1997 Bästa kortfilm
Nöjesguidens Stockholmspris Stockholm 1996 Susanna Edwards (regi)
Festivalpris Chicago 1996 (Chicago International Television Festival; silverplakett i sektionen historia/biografi)
Köpenhamn 1996 (juryns specialpris för bästa dokumentärfilm /10 000 DDK/; Nordisk Panorama)

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Färg papper 4
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?