Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Passageraren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1996-03-08

Medverkande

Amanda Ooms
taxichaufför

Peter Andersson
passagerare

Mathias Eckhof
motorcycklist

Elsie Höök
korvförsäljare i kiosk

Lars Hansson
servitör

Göran Boberg
bensinstationsföreståndare

Visa alla medverkande

Handling

Det är mörk kväll. En ung kvinna stjäl en taxi, medan chauffören leder en äldre kvinna in i ett hus.När kvinnan har kört ett stycke, lägger hon en pistol i handskfacket och...

Visa hela handlingen

Press

Michael Druker framträder som en driven filmberättare redan i debuten, var den genomgående uppfattningen i recensionerna.Elisabeth Sörenson, SvD: "Passageraren är en opretentiös...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiker
Musiktekniker
Rekvisita
Kläder
Smink
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Amanda Ooms taxichaufför
Peter Andersson passagerare
Mathias Eckhof motorcycklist
Elsie Höök korvförsäljare i kiosk
Lars Hansson servitör
Göran Boberg bensinstationsföreståndare
Carina Johansson kvinna i cafeteria
Mats Huddén man i cafeteria
Johan Hald rånare
Musse Hasselvall rånare
Karl Oscar Törnros rånare
John Erik Leth polis
Jan Nyman polis
Kjell Tovle civilklädd polis
Caroline Williams statist

Bolag

Handling

Det är mörk kväll. En ung kvinna stjäl en taxi, medan chauffören leder en äldre kvinna in i ett hus.

När kvinnan har kört ett stycke, lägger hon en pistol i handskfacket och släcker taxiskylten.

Taxin stannar vid en korvkiosk, där kvinnan köper en grillad med bröd och en Pucko. När hon har kört vidare, upptäcker hon en man i baksätet. Bilen är inte ledig, säger hon. Kör! befaller han. Kör E4an norrut.

I bilradion hörs nyheter: ... polisen har inga spår efter den intern som rymde från Rimboanstalten och som för ett och ett halvt år sedan dömdes till sex års fängelse för väpnat rån. Polisen misstänker att personen är beväpnad.

Vad är det du vill? frågar kvinnan. Mannen berättar att han ska hämta sin dotter som har tagits ifrån honom. Han visar ett foto på henne och frågar kvinnan om hon har familj. Man och två barn, medger hon motvilligt.

Mannen tar fram en pistol och säger till kvinnan att ta det jävligt lugnt, medan de passerar ett antal poliser som gör ett ingripande.

Mannen vill att kvinnan ska ringa hem så att familjen inte blir orolig.

Hon ringer inne på en bensinstation. Var är vi? frågar hon mannen. Var är vi? frågar han stationsföreståndaren. Två kilometer från Axmarksbruk, svarar denne. Nära Axelsbruk, säger mannen. Vid ett ställe som heter Axelsby, säger kvinnan i telefonluren. Jag har fått en långkörning.

Kvinnan lägger på luren och går ut. Mannen går fram till mynttelefonen. Det ligger några mynt i returfacket.

De kör vidare. Så småningom gör de ett nytt uppehåll på en cafeteria. Där går kvinnan på toaletten. Mannen ringer samtidigt ett telefonsamtal. Han får inget svar.

Kvinnan försöker ta sig ut från toaletten genom ett litet, högt placerat fönster. När hon klättrar upp, trampar hon sönder vattenledningen till toalettstolen.

Utanför toalettdörren har mannen sjunkit ihop. Han tycks ha ett anfall av smärta. Nu upptäcker han att det forsar ut vatten från toaletten,

Kvinnan har tagit sig ut och skyndar till taxin. Hon kör i väg. Plötsligt upptäcker hon mannen i baksätet.

De övernattar i taxin. På morgonen kommer ett par poliser och undrar om allt är som det ska. Kvinnan får lämna ifrån sig körkortet, och efter kontroll via radio ber den ena polisen kvinnan att stiga ut. Då skyndar den andre polisen fram. Allt är i sin ordning. Det går bra att köra vidare. Kvinnan får tillbaka körkortet.

Mannen och kvinnan dricker kaffe på ett hotell. Där ringer han två samtal. Först söker han förgäves doktor Lindström. Sedan rapporterar han till någon: Allt går som planerat.

Taxin förföljs av en motorcyklist. Vem är det? frågar mannen. Det var han som fixade allt, säger kvinnan. Sedan berättar hon att hon inte är taxichaufför och att hon vet var en massa pengar finns gömda. Radionyheten om flykten från fängelset handlade om henne. Hon och hennes kille rånade en värdetransport. Motorcyklisten jobbade på vaktbolaget. Hon och hennes kille fick sex år. Men motorcyklisten klarade sig.

Efter hennes berättelse tycks mannen drabbas av ett nytt smärtanfall.

De ror över en sjö. Där gräver de upp en metallåda. Den innehåller en välfylld bag som de tar med sig.

När de är tillbaka vid taxin, visar sig motorcyklisten med lyft pistol. Han tar bagen och fyrar av ett skott som ger taxin punktering. Sedan kör han bort.

Efter däcksbyte tar de upp förföljandet. På avstånd ser de rök och kommer till en brinnande bil. Flera polisbilar finns på plats. Mannen stiger ur taxin för att ta reda på vad som hänt.

Kvinnan försöker fly i taxin. Hon fångas in och förses med handbojor. Jag tar hand om det här själv, säger mannen.

Nu åker de polisbil. Motorcyklisten körde på en älg och krockade med en bil, säger mannen. Både han och pengarna brann upp. Du är snut, säger kvinnan.

Jag vet allt om dig, säger mannen. Stölden gav fyra och en halv miljon. Kvinnans flykt från fängelset skedde med avsiktlig polishjälp. Sedan vidtog förföljande. Och det var ju nära att pengarna kunde räddas.

Mannen står i en telefonkiosk. Han lägger på luren och verkar bedövad. I bilen säger han till kvinnan att han har cancer. Han kommer att dö.

Kvinnan berättar att motorcyklisten fick med sig en väska med vanligt papper. Pengarna finns kvar. Om han låter henne gå, ska han få hälften.

De gräver upp en väska full med sedlar.

De sitter i en roddbåt. Hon frågar hur lång tid han har kvar att leva. Några månader i sämsta fall, svarar han. Du tänker väl inte göra dig av med mig, säger hon.

Mannen skjuter ut polisbilen över ett stup. Den faller i vatten och sjunker.

Mannen låser upp kvinnans handbojor.

De går längs en landsväg. En taxi kommer körande. De hejdar och hoppar in. Taxin kör bort.

Censur / granskning

Censurnummer 133798
Datum 1996-02-09
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2193 meter
Kommentar Aktlängder: 444-521-514-337-377 = 2 193 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i meter 2193 meter
Längd i minuter 80 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Michael Druker framträder som en driven filmberättare redan i debuten, var den genomgående uppfattningen i recensionerna.

Elisabeth Sörenson, SvD: "Passageraren är en opretentiös lågbudgetfilm i genren psykologisk thriller. En liten film gjord med stor omsorg. Den har formen av ett kammarspel. Ett rörligt dylikt: kammaren är en stulen taxi som drar genom ett svenskt landskap vars skiftande stämningar känsligt följs av danske fotografen Harald Paalgard. (-)

Den yttre handlingen är enkel, kanske till och med tunn om man kräver action; finessen ligger i de psykologiska svängningarna, och inte minst i Drukers förmåga att ekonomisera och droppvis föra in sådant som överraskar och skapar vändpunkter.

Även om han långfilmsdebuterar så är han en förhållandevis erfaren dramatiker (-). Här har han åstadkommit ett manus som, fast replikerna är få och korthuggna, bär bilderna; inte så att han som manusförfattare/regissör 'förnyar bildspråket', 'bara' just detta att han medvetet och konsekvent ger bilderna stöd.

Passageraren är en löftesrik filmdebut."

Annika Gustafsson, SDS: "Regissören leker drivet med kända, klassiska, grepp. Han har valt en kombination av teaterns kammarspel och filmens road movie, den yttre resan som en bild för den inre. Det är ingen enkel väg att gå för en nykomling men Druker tycks gilla utmaningar. Två människor instängda i en bil på väg norrut i Sverige. Det gäller att välja skådespelarna med kunskap men framför allt med en tillräckligt stark utstrålning för att kunna hålla biopublikens intresse vid liv.

Hos Peter Andersson, som tack och lov inte har överexponerats på film och i TV, finns ett bra, rätt alldagligt, drag men under ytan anar man hemligheter, något farligt, oroande, som oväntat kan explodera. (-)

Ooms å sin sida har mig veterligen aldrig tidigare sett så "vanlig" ut som här. Men också hon fungerar någorlunda i rollen. Det hemlighetsfulla hos henne blir däremot aldrig lika lockande som i Anderssons gestalt.

Att fascinationen för de två upprätthålls beror i stor utsträckning på norrmannen Harald Paalgards foto. (-)

Jag ska inte avslöja det överraskande slutet. Bara säga att jag gillar Drukers mod att strunta i gängse filmkonventioner och publikens förväntningar på det samhällsmoraliskt korrekta."

Bernt Eklund, Expr: "Michael Druker, långfilmsdebutant, har ett förflutet som dramatiker och scenregissör. Hans historia har åtskilliga förtjänster; den är knepigt komponerad, hyggligt spännande - till och med mänskligt gripande efter alla överraskande vändningar.

Amanda Ooms har ett känsligt ansikte och Peter Andersson är maskulint hotfull; båda luktar sorg och desperation. Men den ordknappa dialogen vållar framför allt i inledningen problem. I den kantiga kontakten mellan enslingarna tenderar manuset att höras. Historien är filmisk, men dialogen blir lätt teatral.

När de två i bilen kommer varandra närmare, kommer vi också närmare dem. Illusionen blir - bit för bit - stabilare. Redan från början står det klart att Druker har förutsättningar som filmskapare."

Kommentar Svensk filmografi

Med Passageraren debuterade dramatikern Michael Druker som biofilmsregissör.

Fotografen Harald Paalgard, som i recensionerna omtalas än som norrman, än som dansk, är norrman. Han tilldelades en Guldbagge för bästa foto 1994 för sin prestation i Unni Straumes norsk-svenska samproduktion Drömspel (1994/28).

Visningar

Sverigepremiär 1996-03-08 Filmstaden Sergel Sverige 80 min
1996-03-08 Rigoletto Sverige 80 min
TV-visning 1999-06-06 SVT1 Sverige 77 min
2001-09-05 SVT1 Sverige 77 min
Videorelease 1996-10 Sverige 77 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Passageraren. Ett filmmanus av Michael Druker. 1994.
Omfång 84 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Passageraren. Ett filmmanus av Michael Druker. 23/8 -94.
Omfång 150 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Passageraren. Ett filmmanus av Michael Druker. 1994.07.13.
Omfång 143 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Passageraren. 950818.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel El pasajero.
Omfång 11 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel The Passenger. English subtitles by Alan Rees.
Omfång 13 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Färg papper 8
Bakombild papper 1
Dia 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?