Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Vackert väder
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Sverigepremiär 1996-03-22

Medverkande

Mischa Moszkowicz
Daniel Goldberg

Stina Beck
Louise Gustafson

Jonte Halldén
Marcus, Daniels vän från Stockholm

Fredrik Dolk
Kurt Svedenberg, föreståndare på McDonalds

Eva Westerling
Eva, Daniels mor

Julio Garcia
José, Evas sambo

Visa alla medverkande

Handling

Malmö. Det är sommar. Motvilligt kommer tonårige Daniel från Stockholm, där han bor med sin frånskilde far, till Malmö för att bo hos sin mor, Eva, och feriearbeta på McDonald's över...

Visa hela handlingen

Press

MTV-estetik med hetsig klippningsstil och ibland ett ljudspår där dialogen dränktes i musik, var en genomgående karaktärisering av David Flamholcs debutfilm. Visst fanns det många...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Biträdande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Pressinformation
Filmkonsulent
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Ljussättare
Negativklippning
Rekvisita
Kläder
Smink
Klippassistent
Specialeffekter, ljud
Mixning
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Mischa Moszkowicz Daniel Goldberg
Stina Beck Louise Gustafson
Jonte Halldén Marcus, Daniels vän från Stockholm
Fredrik Dolk Kurt Svedenberg, föreståndare på McDonalds
Eva Westerling Eva, Daniels mor
Julio Garcia José, Evas sambo
Sara Garcia-Andersson Sara, Daniels lillasyster
Richard Kolnby Ted, Louises pojkvän
Ulf Welander Manx
Karin Walton Daniels mormor
Jan Lerning Daniels morfar
Amir Haghdani Farzad, Daniels arbetskamrat
Marianne Mörck dam i Ljunghusen
Kristina Kamnert-Suneson Manx fostermor
Eva Romansoff Sofie
Malin Johansson Lina Gustafson, Louises lillasyster
Charlott Wolke Frida
Jenny Olsson Carina
Christian Hallman Jonte
Torbjörn Persson polis
Jimmy Hallin Björn
Frida Jönsson väninna till Louise
Helena Bjurhult väninna till Louise
Susanne Gersbo väninna till Louise
Daniel Zinze Otto
Jenny Nilsson Maja
Lié Svensson Linas vän
Bente Dörre Linas vän
Martin Emond Saras pojkvän
Anette Larsson Annika
Eva Andersson Annikas mor
Jessika Rang-Schmidt Jessica
Gisela Edstrand Maj
Juli Hammargren Inga
Christian Englund Håkan
Mattias Bodin beställare på McDonalds
Charlie Frejd vän till Ted
Björn Ericsson vän till Ted
Mattias Palm vän till Ted
Martin Kretz vän till Ted
Marcus Johansson Misja
Fredrik Persson Micke
Helen Nilsson Lena
Karl-Johan Winkvist Anders
Fredrik Eklund bråkmakare på disco
Mikael Hallén bråkmakare på disco
Carl-Gustav Andersson inspektör på McDonalds
Magnus Andersson inspektör på McDonalds
Peter Nilsson vän till Otto
Caj Hagstedt vän till Otto
Tony Svensson vakt
Dennis Fagerstrand vakt
Milan Dodos vakt
Rolf Alexander jonglör
Jörgen Jörgensen samuraj

Bolag

Produktionsbolag Caravan Film AB (i samarb m)
Sveriges Television 2 (Malmö)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Egmont Film AB 1996
Columbia TriStar Films (Sweden) AB 1996
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Egmont Film AB 1996
Distributör i Sverige (köpvideo) Egmont Film AB 1996
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB
Mixning FilmMixarna AB
Övrigt bolag AB Optical Vision (printereffekter)
Studio Korsholm (teknik)
Tack till Centina
GPS Film AB (datorgrafik-förtexter i FLAME)
Hennes & Mauritz AB
Malmborgs
Ängavallen
Skanörs Gästgifvaregård
Accord Skylt & Reklam
Kulturbolaget
Polisen i Malmö
Kulturarbetarförmedlingen i Malmö
Kulturarbetarförmedlingen i Helsingborg

Handling

Malmö. Det är sommar. Motvilligt kommer tonårige Daniel från Stockholm, där han bor med sin frånskilde far, till Malmö för att bo hos sin mor, Eva, och feriearbeta på McDonald's över sommaren. Eftersom han fått dåliga skolbetyg i svenska, har hans far skickat med honom en skrivmaskin, med vilken han är ålagd att på korrekt svenska föra dagboksanteckningar - minst en A4-sida om dagen.

Hemma hos Eva i Malmö skär det sig direkt mellan Daniel och Evas sambo José, som vill att han ska arbeta för dem i den restaurang de planerar att öppna. När Daniel framhärdar i sitt arbete på McDonald's, tycker José att han lika gärna kan åka tillbaka till Stockholm. Men Eva, som bott med José i dennes hemland Spanien under ett och ett halvt år och inte träffat sin son, ser till att Daniel stannar.

På McDonald's är chefen Kurt stöddig och hård, tempot uppdrivet och lönen usel. Daniel blir vän med Farzad, som gärna vill att de ska gå ut och ragga flickor tillsammans, men annars får han klara sig själv och misslyckas med en mängd arbetsuppgifter i början. Boendesituationen förbättras dock när Eva och José bestämmer sig för att åka till Spanien och hämta sina magasinerade möbler till den ännu omöblerade lägenheten i Malmö.

Daniel får nu lägenheten för sig själv i flera veckor och bjuder sin vän Marcus från Stockholm att komma ner och hälsa på, vilket sker omgående. Ute på Malmös gator är Marcus mest intresserad av att ragga flickor medan Daniel är mer reserverad. De träffar flickorna Jessica och Annika, som bjuder dem till en fest på kvällen, och lär också känna den jämnårige men kriminelle Manx.

På stranden ser Daniel överklassflickan Louise. De har tidigare utbytt långa blickar och han bestämmer sig för att bjuda henne med på kvällens fest sedan han sett henne bråka med pojkvännen Ted, en översittare som trakasserat Daniel under dennes arbete. Men Louise avvisar Daniel kallsinnigt.

I stället träffar han den märkliga Sofie på kvällens fest. På grund av hennes märkliga regelsystem med storvuxne pojkvännen Björn, kan Daniel hångla med henne till en viss gräns. I upphetsning överskrider han dock den och får fly från festen tillsammans med Manx, Marcus och Jessica. Marcus tänker först spendera natten tillsammans med Jessica, men blir omedelbart utkastad av hennes mamma. De tre unga männen drar vidare hem till Manx, men får ett otrevligt bemötande av dennes alkoholiserade fostermor. Åter ute på det morgonrodnande Malmös gator slår Manx sönder en ruta på en bil bara för att stjäla ett paket cigaretter. Daniel och Marcus springer därifrån medan Manx lugnt fortsätter åt ett annat håll.

Framåt förmiddagen når Daniel och Marcus slutligen McDonald's, där de planerar att äta frukost. Men Daniel tvingas i stället arbeta, så Marcus beger sig iväg. Efter 30 timmar utan sömn arbetar Daniel emellertid inte särskilt bra. Kurt skickar motvilligt hem honom för att sova. Väl hemma hittar han Marcus i skön omfamning med Jessica och blir arg. Jessica smiter generad iväg och Marcus beger sig senare tillbaka till Stockholm.

Åter ensam i lägenheten ägnar Daniel sin tid åt att arbeta, skriva dagbok och fantisera om Louise. Och slutligen ser han sin chans att få kontakt med den åtråvärda flickan då hennes syster Lina får problem med polisen utanför McDonald's. Daniel griper in och lyckas medla så att Lina slipper bli arresterad. Louise blir intresserad av honom och framåt natten älskar de med varandra.

Det börjar ljusna i Daniels liv. På arbetet får han för första gången beröm då han inför en inspektion gör ett klanderfritt städarbete. Och efter arbetet ägnar han tiden åt Louise. Men det börjar snart bli konflikter kring Louises tro på reinkarnation och andevärldar, något som Daniel viftar bort som nonsens. De deltar i en spiritistisk bordseans där de närvarande personerna ska åkalla andar och sedan få svar på sina frågor genom att föra ett glas över en skiva med bokstavsmarkeringar. Seansen slår fel. Enligt ledaren för andakten är andarna upprörda. En av flickorna börjar skrika hysteriskt. Glaset krossas mot väggen. I rädsla springer alla utom Daniel, som bara skrattar till Louises förtret.

Eva och José kommer hem igen, och José beordrar Daniel att packa sig tillbaka till Stockholm nästa dag. Louises pojkvän Ted har också planer på att omintetgöra de båda unga älskandes lyckotillvaro. Han ringer upp Louise och säger åt henne att han sett Daniel full och tillsammans med några andra flickor på stan. Senare beger han sig till Daniels arbetsplats och säger att Louise bara inlett förhållandet för att göra sin egentlige pojkvän, det vill säga Ted själv, svartsjuk. Varken Louise eller Daniel verkar ta någon notis om Teds elaka tunga, men på en strandfest i överklassamhället Ljunghusen använder de just Teds ord mot varandra under ett gräl och deras vägar skiljs.

Manx, som följt med Daniel till Ljunghusen, passar under festen på att bryta sig in i en av villorna för att stjäla. Stöldgodset lastar han i Teds dyra bil och ska just köra därifrån när han ser Daniel hotas av Ted och dennes vänner. Med förenade krafter lyckas Manx och Daniel slänga ner överklasspojkarna i vattnet och beger sig därifrån i Manx stulna bil. Daniel drabbas dock av samvetsbetänkligheter och hoppar av på vägen. Senare arresteras Manx, och Ted får tillbaka sin bil.

Dagen därpå vandrar Daniel i sällskap med Farzadi mot Malmö Centralstation för att åka tillbaka till Stockholm. Han får syn på Louise, som åter tycks ha blivit Teds flickvän. De pratar trevande. Louise säger att hon gärna vill att Daniel skriver, innan deras vägar åter skiljs.

Censur / granskning

Censurnummer 133828
Datum 1996-02-26
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2933 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2933 meter
Längd i minuter 107 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MTV-estetik med hetsig klippningsstil och ibland ett ljudspår där dialogen dränktes i musik, var en genomgående karaktärisering av David Flamholcs debutfilm. Visst fanns det många invändningar, men på det hela taget blev det tummen upp med tillropet -lovande-. Ja, det fanns till och med de som menade att Vackert väder var den mest lovande debutfilmen på många år. Bland skådespelarna var det främst Fredrik Dolk som fick beröm för sitt porträtt av en 'hamburgerführer', dvs rollen som Daniels chef Kurt Svedenberg.

Gunnar Rehlin, GT: "Detta är en historia vi fått oss till del förr. Det som gör att Flamholcs film trots detta känns sevärd, är hans sätt att berätta. Filmen är plåtad med en rastlös handkamera, och därefter har man vid klippbordet gjort filmen ännu mera rastlös genom att klippa upp tagningarna på ett sätt som påminner om den bildstil man brukar hänföra till MTV. Som tur är känns den aldrig som ett självändamål - den hektiska klippningen känns aldrig andfådd, utan helt naturligt anpassad till de människor och de situationer den berättar om. En redigeringsstil som denna kan lätt bli till ett manér (som i Oliver Stones kommande Nixon) - men detta undviker Flamholc än så länge.

Han har också haft god hand med huvudrollsinnehavarna Mischa Moszkowicz och Stina Beck. De känns helt enkelt trovärdiga - till skillnad från några av de andra aktörerna, där det ibland brister ordentligt. Negativt är också att man stundtals har svårt att balansera ljudet - under några sekvenser med hög musik i bakgrunden är det omöjligt att urskilja dialogen. Och det var väl ändå inte meningen? David Flamholc är en mycket ung regissör som gjort en ungdomsfilm vars bildspråk borde gå rakt fram till sin målgrupp. Vi får bara hoppas att de många andra aktuella filmerna på liknande teman - Bert, Vinterviken, Drömprinsen - inte gjort publiken mätt. Det vore synd på en bra film och på en uppenbar talang. När Flamholc får en riktigt bra historia att berätta, kan han komma att uträtta underverk. "

Helena Lindblad, DN: " Det finns en stark hemkänsla i Vackert väder, och det är filmens styrka. David Flamholc kan sina miljöer - från hamburgerrestaurangen till den snobbiga strandfesten i Ljunghusen - och sina karaktärer, något som han också lyckas förmedla vidare på samma våglängd som de flesta av hans jämnåriga i biopubliken förmodligen befinner sig på. Han skildrar klasskonflikten på ett öppet och ganska obarmhärtigt genomskådande sätt. Porträttet av Louises kille Ted (Richard Kolnby) med sin överklassmalmöitiska, sina golftermer och sin lammullströja, är elakt mitt i prick.

Man kan ha formella invändningar mot Vackert väder. De tekniska bristerna är lika uppenbara som fördelarna med Flamholcs unga blick. Han har fört en ojämn kamp med teknik och regi, ljudet är bitvis väldigt dåligt, och personinstruktionen känns i vissa scener nästan obefintlig. De skådespelare som kan klara sig själva, som framför allt den duktige Moszkowicz och Fredrik Dolk, som gör sin biroll som McDonaldsföreståndare med fyrkantig finess, fungerar bra medan andra som Julio Garcia (José) och Stina Beck (Louise) agerar grovt och utan att få fäste i respektive roll. Men Vackert väder är en film att bli på gott humör av, den förmedlar en energi och berättarlusta som lovar mycket inför framtiden."

Jan Aghed, SDS: "Det första man får lust att fråga sig inför den här premiären är om det finns några förmildrande omständigheter. En skulle i så fall vara att regissören, David Flamholc, som också skrivit manus, med sina tjugoett år är Sveriges yngste i branschen. Vad mig beträffar kunde han gärna fått växa till sig ett tag till. Vackert väder framstår väsentligen som ett pryojobb av en glad och möjligen begåvad ung amatör. Tills någon kan övertyga mig om att debutverket är något mer substantiellt än en absurt utdragen kortfilm i MTV-stil om några tonåringars sommarlovsupplevelser förblir det ett mysterium i mina ögon at det beretts plats på bio, och ännu mer i stor kopielansering. (-)

Malmö, som sagt - men den extremt splittrade berättartekniken omöjliggör för åskådaren att av miljöerna skapa sig någon sammanhängande bild av staden. Att alla vuxna skriker, talar, ser ut och bär sig åt som idiotiska karikatyrer är naturligt med tanke på filmens perspektiv och ingenting att hänga upp sig på. Men även sjuttonåringar, ja, en ännu yngre publikårgång, borde ha anledningar att uppfatta de tankar och framför allt den dialog som huvudpersonerna verkar i stånd att utveckla sinsemellan som en förolämpning mot sin intelligens. Ett par av vuxenporträtten har en rolig och träffsäker udd - morföräldrarna och Fredrik Dolks McDonalds-föreståndare. Och om man har problem med att uppbåda något stadigvarande intresse för Daniels dagboksartade redogörelse för sin Malmövistelse gör tonfallen av äkta känsla och engagemang i berättelsen från regissörens sida likväl ett visst intryck. Ännu ett förmildrande drag.

Åtskilligt annat i Flamholcs för tidiga biodebut kunde man väl resignerat uthärda, om han bara kunde hålla handkameran och bilden stilla längre än två sekunder. Som det nu är fladdrar, skakar och kränger kameran i ett enda kör, alternerande med snabba, abrupta klipp, av allt att döma i den egendomliga föreställningen att denna neurotiskt oroliga, helneurotiserande och hyperytliga bildstil bidrar till att framkalla en dokumentär närvarokänsla. I helskotta heller. Bortsett från att själva handlingen och flertalet av rollkaraktärerna effektivt motverkar lusten till dokumentär inlevelse för en reflekterande åskådares del blir denna typ av bildspråk, med eller utan realistiska pretentioner, enbart kolossalt distraherande, irriterande och tröttsam efter en kort stund, och då återstår ändå halvannan timme av visuell och dramaturgisk musikvideoförgiftning.

Själv måste jag tillstå att detta slags filmiska sensibilitet inger känslan av oöverbrygglig klyfta till min egen, förvisso mycket äldre, men likafullt fortfarande ivrigt och djupt filmintresserade generation. Hur gärna vill vi inte se en förnyelse av svensk spelfilm och hur välkomna och förtjänta av uppmuntran är inte nya, unga talanger. Och hur trist är det inte när MTV-estetiken, påhejad av distributörer som ser en chans att exploatera en på alla vis fragmenterad popbild- eller popcornsbildkultur, tycks utgöra den bortre gränsen för deras bildmässiga och berättande ambitioner."

Kommentar Svensk filmografi

David Flamholc (f 1974) hade ingen formell filmutbildning eller någon större erfarenhet av filminspelning då han gjorde Vackert väder. Hans största merit var att han redigerat tolv avsnitt av TV4s underhållningsprogram Fångarna på Fortet och några reklamfilmer. Fadern, Leon Flamholc, hade tidigare bl a arbetat som regiassistent på Bröderna Lejonhjärta (1977/16) och svarat för manusbearbetning och klippning av (Sökarna) (1993/10).

Hur David Flamholc utan tidigare regierfarenhet kunde få pengar till sin film berättar han själv i en intervju i SvD 22.3.1996. Han hade, enligt artikeln, på sex månader skrivit ett självbiografiskt manus om ett sommarlov några år tidigare och sedan lämnat in det till Svenska Filminstitutet. På basis av sitt manus fick han pengar till en pilotfilm, och då utfallet av denna blev tillfredsställande fick han fyra miljoner till för att färdigställa sin film. Huvudrollsinnehavarna Mischa Moszkowicz och Stina Beck (bägge födda 1975) hade ingen tidigare skådespelarerfarenhet varken från teater eller film.

Vackert väder distribuerades i 20 kopior, vilket får anses som en djärv satsning på en ung, oprövad regidebutant. Men i Expressen 2.4.1996 erkände Peter Jansson, VD för distributören Columbia TriStar Film (Sweden) AB, att filmen trots den positiva kritiken inte blivit någon publiksuccé. Endast 5.200 betalande besökare hade infunnit sig.

Visningar

Sverigepremiär 1996-03-22 Filmstaden Göteborg Sverige 107 min
1996-03-22 Downtown Malmö Sverige 107 min
1996-03-22 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 107 min
1996-03-22 Rigoletto Stockholm Sverige 107 min
1996-03-22 Rival Stockholm Sverige 107 min (samt ytterligare 15 platser)
Videorelease 1996-08 Sverige 103 min
TV-visning 1998-06-03 SVT1

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vacker väder. En filmberättelse av David Flamholc. Version: 14 mars 1995.
Omfång 106 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vackert väder.
Omfång 23 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dialoglista till Vackert väder av David Flamholc.
Omfång 62 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Färg papper 8
Bakombild papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?