Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ellinors bröllop
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1996-11-08

Handling

Ellinor är ute och går i stan. Av en slump stöter hon på Peter, som sitter på ett utecafé med sin pappa. En gång för länge sedan var hon och Peter djupt förälskade. Hon känner igen...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var inte särdeles imponerade av Meyers film, även om de flesta försökte se det positiva i de unga skådespelarnas prestationer. Helena Lindblad, DN: "Tydliga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Statistansvarig
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Klädassistent
Maskörassistent
B-ljud
Ljudläggning
Synkläggning
Tramp
Mixning
Översättare
Övrig medarbetare

Medverkande

Fanny Risberg Ellinor
Jonas Malmsjö Peter
Ivan Mathias Petersson Göran
Gustaf Hammarsten Richard
Ewa Fröling Inger
Allan Svensson Lennart
Emelie Rosenqvist Ellinor, 13 år
Oscar Eriksson Peter, 13 år
Alexandra Rapaport Sofia
Sten Ljunggren Richards pappa
Helena Kallenbäck Richards mamma
Melinda Kinnaman Maria
Mikael Persbrandt C-O
Jonas Falk prästen
Björn Eriksson filosofiläraren
Göran Engman alkoholisten
Carina Johansson Lena
Camilla Hellquist Cilla
Helena af Sandeberg tjej på disco
Gudrun Lindén sångerskan

Bolag

Handling

Ellinor är ute och går i stan. Av en slump stöter hon på Peter, som sitter på ett utecafé med sin pappa. En gång för länge sedan var hon och Peter djupt förälskade. Hon känner igen honom, men han ser henne inte. Hennes fästman dyker upp när hon står och ser efter Peter som cyklar iväg.

Peter och hans teaterintresserade kompis Göran läser filosofi vid Stockholms universitet. De diskuterar utilitarismen hela dagarna och har som extraknäck att hjälpa Görans kusin med att klistra affischer på stan.

En dag får Peter ett brev på posten. Det är en inbjudan till Ellinors bröllop. Han blir djupt tankfull. Han besöker föräldrarna för att leta efter bilder från barndomen, och hittar ett på Ellinor. Det var samma sommar som Peters föräldrar skilde sig. Tycke uppstår mellan Peters pappa och Ellinors mamma och de hade ett kort förhållande.

Peter försöker ringa Ellinor, men får inte tag på henne. Han berättar om Ellinor för Göran, som läser valda texter av Shakespeare för Peter. Göran börjar göra efterforskningar, han tar reda på var Ellinor bor, arbetar osv. Göran är övertygad om att Ellinor är olycklig ihop med sin fästman, som är advokat. Peter tror att inbjudan är ett nödrop och får för sig att han måste rädda henne. Han blir mer och mer besatt.

Han besöker Ellinor i den antikaffär där hon arbetar. Efter en trevande inledning börjar de prata med varandra. Peter anklagar henne för att inte ha svarat på de brev han skrivit och säger att han inte vill att hon ska gifta sig. De avbryts av att Ellinors mamma kommer. Ellinor ber honom att gå därifrån.

Berättelsen interfolieras av långa minnessekvenser mellan Peter och Ellinor när de var 13 år. Då och då får Peter besök av sin pappa.

Peter försöker ta sig in i Richards och Ellinors lägenhet, under förevändning att han tror att den är till salu. Peters intresse för Ellinor börjar mer och mer likna förföljelse. Han följer efter dem till kyrkan där bröllopet ska stå, och där de träffar Richards föräldrar som förbereder bröllopet. Peter sitter i mörkret under läktaren och följer diskussionerna. Ellinor försöker tala med honom och få honom att sluta följa efter henne.

Göran beslutar sig för att söka in på scenskolan. Peter börjar följa efter Richard för att hitta komprometterande saker om honom. Han uppsöker Richard och Ellinor och anklagar Richard för otrohet. Vid en lunch med Richards föräldrar uppträder Peter utanför fönstret. Richard blir mer och mer irriterad. Ellinor bönar och ber att Peter ska lämna henne i fred.

För att få lugn och ro flyttar Ellinor hem till sin mamma. Peter söker henne i affären men avvisas av mamman. Det går sämre och sämre med hans studier. Ellinors mamma söker upp Peter och försöker tala honom till rätta. De skiljs efter ett gräl. Peter följer efter hennes bil och får på så sätt reda på var Ellinor är.

En natt söker han upp henne, men tjuvlarmet går och han tvingas fly.

Dagen för bröllopet är inne och Ellinors kläs i brudklänning. Peter hämtar upp Göran och hans flickvän Sofia. Tillsammans åker de till kyrkan, där bröllopsgästerna samlas. Ellinor blir nervös och besöker toaletten i en angränsande byggnad. Peter tar sig in. Gästerna väntar nervöst och Ellinors mamma letar efter henne.

Peter och Ellinor kysser varandra. Utanför dörren vankar Ellinors mamma oroligt. Peter och Ellinor bekänner sin kärlek till varandra. De lämnar toaletten. Hennes mamma försöker övertala Ellinor att gå in och gifta sig, men hon springer efter Peter i stället. De flyr i bilen tillsammans med Göran och Sofia. Förkrossad återvänder mamman till de väntande bröllopsgästerna. Ellinor och Peter förenas i gröngräset. Hon anklagar honom för att det är han ¿ inte hon ¿ som inte svarat på brev.

Göran kom in på scenskolan. Ellinor och Göran blev ett par strax efter det att hon rymt från sitt bröllop. Själv tröstar Peter sig med Sofia.

Censur / granskning

Censurnummer 134230
Datum 1996-10-10
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2509 meter
Kommentar Aktindelning: 552-504-486-531-436


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i meter 2509 meter
Längd i minuter 91 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var inte särdeles imponerade av Meyers film, även om de flesta försökte se det positiva i de unga skådespelarnas prestationer.

Helena Lindblad, DN: "Tydliga filmhistoriska referenser är ofta roliga " men kan vara nog så farliga. Kastar man sig, som i Ellinors bröllop, oblygt i famnen på en av de stora romantiska klassikerna som Mandomsprovet från 1966, lika mycket kult då som nu, riskerar man en hel del.

Det är minst sagt modigt att återuppliva Dustin Hoffmans kärleksvåndor över mrs och miss Robinson och plantera dem i nutida stockholmsmiljö. Men jämförelserna mellan förlagan och den aktuella filmen blir dessvärre grymt ofördelaktiga för regissören Henry Meyers (Stortjuvens pojke) vidkommande. (-)

På pluskontot ligger ett ambitiöst försök att anlita skådespelare som man inte sett tusen gånger redan, flera välkända, men i filmsammanhang udda miljöer, som universitetet i Frescati och ett drivet, ungt, svenskt soundtrack med bland annat Brainpool och Daybehaviour. Trion i centrum gör ett gott jobb i sammanhanget. Peterssons lätt parodierade tolkning av en scenskolesökande är särskilt välfunnet. Men med ett manus fullt av hål som ett gammalt fisknät och så ologiskt att det bitvis blir nästan surrealistiskt, möter de alltför stort motstånd. (-)

Dialogen gör ingenting för att staga upp det otydliga händelseförloppet, de flesta meningsutbyten rinner helt sonika ut i sanden. Talande tystnad är en sak, oförmåga att uttrycka sig en annan."

Jeanette Gentele, SvD: "Hoppsan, en svensk kärlekskomedi! tänker man en bra bit in i Henry Meyers andra film Ellinors bröllop. Det var det länge sedan man såg. Bröllop med förhinder är ett tacksamt ämne för den typen av filmer. (-)

Kommen halvvägs in i filmen är man mäkta imponerad både av handlag och skådespeleri, men där det borde ha kommit ytterligare en vändning i intrigen går filmen i stå trots att där låg en gratislyra och väntade. Hur kan man missa att låta även Ewa Fröling och Allan Svensson träffas på nytt tio år efter äventyret i skogen? I stället börjar man precis som kompisen Göran bli ganska led på den efterhängsne Peter.

Men den största bristen i filmen är att man aldrig får se historien från den kvinnliga kontrahentens sida. I motsats till Emily Rosenqvist, som spelar Ellinor som 13-åring med bett i repliken och skinn på näsan får den vuxna Ellinor (Fanny Risberg) mest gå omkring och vara söt. Den extra knorr som Henry Meyer levererar på slutet uppväger inte dessa dramaturgiska brister. Trots invändningarna överväger filmens förtjänster, den roliga dialogen och det genuina spelet borde absolut roa en ung publik."

Bernt Eklund, Expr: "Fanny Risberg är ett fynd och Jonas Malmsjö för framgångsrikt familjens skådespelartraditioner vidare. Hans festliga kompis " Ivan Mathias Petersson " balanserar inte utan bravur på överspelets gräns.

Lätt, opretentiöst och tämligen trivsamt " dialogen är roande, även om manuset stundom "syns" " om några ungdomars vedermödor ett snäpp ovanför det präktiga gatuplanet."

Jan-Olov Andersson, AB: "Efter en timme av filmen, när de två filosofistuderande kompisarna Peter och Göran (Jonas Malmsjö, Ivan Mathias Petersson) för femtioelfte gången diskuterar kvinnor, sex och kärlek, får Göran ett utbrott och skriker till Peter: " Du är som ett barn! Outhärdlig. Du lever inte i verkligheten,

Just det, att Peter är och gör på ett visst sätt är största bristen med Ellinors bröllop. (-)

Trots allt är ändå Ellinors bröllop en rätt hygglig skildring av några människor i 20-25-årsåldern.

Snyggt foto, bra birollsskådisar, främst Hammarsten, och en trivsam ton och stämning i berättandet, är några av skälen.

Men framför allt är det Jonas Malmsjös film. Det är inte bara tonårsflickorna som kommer att falla för honom. Han har både tillräckligt med sårbarhet och kraftfull utstrålning för att hålla intresset för hur det går för Peter vid liv, trots tidigare påpekande invändningar mot karaktärens trovärdighet.

Med honom har vi fått en ny ung filmstjärna!"

Sven E Olsson, Arbetet Nyheterna: "Så lyckan kommer och lyckan går i denna misslyckade svenska film som fått manus och regi av Henry Meyer-och kanske ett och annat uppslag från Mandomsprovet.

Det senare är egentligen det enda positiva jag har att säga om Ellinors bröllop. Dialogen är uppstyltat intellektuell eller ansträngt ungdomlig, och den blir knappast bättre av att Meyers personregi verkar lika vilsen som hans bilddito, särskilt närbilderna är ofta talande stumma. Dessutom är filmen bryskt och okänsligt klippt " några gånger med tveksam kronologi och en gång, i en sov- eller drömsekvens, är den helt osammanhängande " vilket knappast är en plusfaktor för upplevelsen.

Dessvärre är nog en mycket snabb skilsmässa från publiken oundviklig. Ja, rentav rekommendabel."

Mats Johnson, GP: "Dold i Ellinors bröllop finns ambitionen att göra en svensk Slacker " alltså en film där intellektuella 21-åringar diskuterar filosofi, sex och livets mening för att sedan pröva sina teorier i praktiken. Men för att greppet ska fungera krävs en mer lyhörd regissör än Henry Meyer som låter huvudpersonerna snacka och bete sig som hormonstinna högstadieelever. (-)

Att sagan kommer att sluta lyckligt är det inte särskilt svårt att räkna ut. Under tiden kan den tålmodige biobesökaren begrunda det faktum att Ivan Mathias Peterssons skådespelarinsats faktiskt är kongenial. Petersson agerar nämligen som om han sökte in på scenskolan, vilket rollfiguren Göran mycket riktigt också gör i filmen."

Annika Gustafsson, SDS: "I Ellinors bröllop, på Meyers originalmanus, omger han sig med några lovande unga aktörer, främst Jonas Malmsjö som huvudpersonen Peter och Ivan Mathias Petersson som hans bäste vän. Fanny Risberg är bedårande att se i titelrollen, men har egentligen få spelscener. För trots titeln handlar filmen om Peter och handlingen skildras ur ett manligt perspektiv.

Här hade det varit intressant med en förskjutning. Åtminstone från mitt medelålders perspektiv provocerar den vuxna Ellinor med sin tystnad och sin passivitet. Låt henne inte vara en typisk representant för unga kvinnor i 20-årsåldern! Vart tog den lilla tjejens frispråkighet och mod vägen?

Meyer ger en bild av svenskt 90-tal, där ungarna har svikits på olika sätt av föräldragenerationen. Peters mamma försvann till en ny man i USA utan att berätta det för sonen. Ellinors pappa dricker. Därför uppstår ett starkt band mellan dem som barn, men det utvecklas aldrig. (-)

De unga skådespelarna träffar ofta rätt läge med sina repliker och det betyder mycket för den här typen av film. Meyer väljer också tacksamt nog att inte konstra till stilen utan berättar dramat med fotografen Sten Holmbergs känsliga foto på ett enkelt, trovärdigt sätt. (-)

Historien är dessvärre inte helt glasklar. Det finns till exempel en scen mellan Peter och Ellinor som inträffar strax efter det att han somnat in. Är det dröm eller verkligt?

Slutet tilltalar eftersom det mer hör hemma i verkligheten än i filmens värld."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Henry Meyer hade tidigare gjort barn- och ungdomsfilmen Billy och den rubinröda jackan (1988) och Stortjuvens pojke (1992/19). Ellinors bröllop bygger på hans originalmanus.

Jonas Malmsjö gjorde här sin första film. Många tidningar tog fasta på att han är son till skådespelarparet Jan Malmsjö och Marie Göranzon: "Det är klart att man påverkas av att växa upp i teatermiljö. Man utsätts för mycket teater och film, det talas om sådant hemma. Men jag har också fått lära mig att skådespelaryrket inte alltid är en dans på rosor, säger han." (Expr 19.7.1995).

Även Fanny Risberg kommer från en familj av skådespelare, regissörer och manusförfattare (dotter till Angelica Lundqvist). Ellinors bröllop var Fanny Risbergs andra långfilm. Hon hade tidigare spelat mot Sif Ruud i den internationella samproduktionen När Finbar försvann.

Inspelning

1995-06-05 1995-08
Stockholm med omnejd Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1996-11-08 BioPalatset Göteborg Sverige 91 min
1996-11-08 Sandrew Karlstad Sverige 91 min
1996-11-08 BioPalatset Malmö Sverige 91 min
1996-11-08 BioPalatset Stockholm Sverige 91 min
1996-11-08 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 91 min
Videorelease 1997-07 Sverige 87 min
TV-visning 2000-04-01 TV4 Sverige 87 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Henry Meyer.
Omfång 96 s. 1 s. rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Henry Meyer.
Omfång 106 s. 1 s. rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Henry Meyer.
Omfång 105 s. 1 s. rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Henry Meyer.
Omfång 105 s. 1 s. rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Henry Meyer.
Omfång 108 s. 1 s. rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Henry Meyer.
Omfång 105 s. 1 s. rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Elenor. Av Henry Meyer.
Omfång 44 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Elenor. Av Henry Meyer.
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Elenor. Av Henry Meyer.
Omfång 60 s. 1 s. rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Henry Meyer.
Omfång 109 s. 1 s. rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ellinors bröllop. En filmberättelse av Henry Meyer. Dialogbearbetning denna version Henry tillsammans med Ivan M. Pettersson.
Omfång 104 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?