Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Et hjørne af paradis
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-03-26

Medverkande

Samuel Fröler
Gösta von Ekelöw

Lennart Hjulström
Carl von Ekelöw

Pär Ericson
professor Rylander

Björn Granath
professor Andersson

Visa alla medverkande

Handling

Stockholm 1956. Den svenske botanikern, kandidaten och löjtnanten Nils von Ekelöw, framlägger sin forskning inför en panel av professorer. Han vinner inget gehör för sina idéer och...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Samuel Fröler Gösta von Ekelöw
Trine Pallesen Anna
Lennart Hjulström Carl von Ekelöw
Pär Ericson professor Rylander
Björn Granath professor Andersson
Leif Forstenberg majoren
John Savage padre Louis
Penélope Cruz Doña Elena
Miguel Sandoval Don Diego
Ramiro Huerta Ricardo

Bolag

Handling

Stockholm 1956. Den svenske botanikern, kandidaten och löjtnanten Nils von Ekelöw, framlägger sin forskning inför en panel av professorer. Han vinner inget gehör för sina idéer och lämnar salen. På kvällen träffar Nils danskan Anna på en officersbal och smugglar med henne till sitt regemente men blir upptäckt av en officer. Nils begär avsked och hamnar i arresten där hans far, Carl von Ekelöw, hämtar honom.

Nils vill dock forska vidare och tar sig tillsammans med Anna till halvön Nicoya i Costa Rica. De bygger en hydda av drivved och palmblad och tycker sig ha funnit paradiset. Nils forskar och skickar en artikel till National Geographic Magazine. Han får den antagen och ett förskott på 750 dollar för kommande artiklar. I hemlighet låter han bygga ett hus åt sig och Anna. Hon blir förvånad då de ju bestämt sig för att inte använda sig av annat än drivved.

Vid en liten tur i djungeln hittar Anna lik av indianer, som hon visar för Nils. Han anmäler fynden till den lokala polismyndigheten, men kommissarien verkar ointresserad. Nils får större förståelse från padre Louis vid ett besök hos denne. Godsägaren don Diegos dotter, doña Helena, kommer med en middagsinbjudan till Nils och Anna. Paret hämtas i bil och har diskussioner om miljö och exploatering av regnskogen.

Nils försöker få till ett möte med inrikesministern, men denne har antingen inte tid eller också är han bortrest. Louis berättar för Nils att ministern är landets störste landägare och dessutom släkt med Diego. Vid ett oanmält besök hos Diego blir Nils uppläxad av ministern. Nils "väcker avsky som lägger sig i", anser han.

Nils är ofta borta från hemmet i dagar utan att berätta för Anna vad han gör. Efter en bortovaro på fem dagar har han fått "ridskjuts" hem av Helena. Det uppstår ett gräl mellan Anna och Nils som misstänker honom för otrohet. Indianer massakreras av ett antal okända män i Annas åsyn. Hon lyckas rädda en liten indianflicka, Linnea, undan förövarna.

Nils skriver artiklar och håller tal om skövlingen av regnskogen och hur indianer utrotas i utvecklingens namn. Nils och Annas hus bränns ner, men de bygger snart upp ett nytt. Anna och Nils gifter sig i Louis kyrka. På en fest hos Diego kidnappas Linnea och förövarna förföljs av Nils och Anna. Nils lockas in i en fälla och mördas. Det visar sig vara Helena som iscensatt mordet, något som Louis berättar för den förskräckte Diego. Anna stannar kvar och tar hand om Linnea.

En eftertext meddelar att Nils mördare greps och att Costa Ricas regering så småningom gjorde regnskogen till ett naturreservat.

Censur / granskning

Censurnummer 135919
Datum 1999-02-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2974 meter
Kommentar Aktlängder: 502-513-439-535-432-553


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudsystem Dolby Digital
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 1999-03-26 Victoria Göteborg Sverige 108 min
1999-03-26 Filmstaden 4 Malmö Sverige 108 min
1999-03-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 108 min (samt ytterligare 9 platser)
TV-visning 2002-02-16 TV4 104 min
2002-12-23 TV4 104 min
Urpremiär 1997-08-29 Danmark 106 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN DOFT AV PARADISET
Affischdesign Dan Ahlquist
Artwork


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Omfång 24 s.


Typ Dialoglista
Omfång 36 s.


Bestånd Stillbild

Färg papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?