Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Svenska hjältar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-09-12

Medverkande

Emma Warg
Verona, kvinnan

Nicke Olund
Jonny

Cajsa Lisa Ejemyr
Lisa, Leons dotter

Janne Carlsson
Viking Larsson

Visa alla medverkande

Handling

Sjömannen Sixten är på väg till sitt föräldrahem på Skånes ostkust. På båten finns också vännen Leon, en alkoholist med självmordstankar. Han är på väg till sin tonårsdotter...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett övervägande välvilligt mottagande. Man framhöll Bergmans ambitioner och tydliga filmbegåvning, men många uttryckte också reservationer, bl a med hänsyn till hur han...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Regi, andrateam
Scripta
Specialeffekter
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Specialeffekter, foto
Foto, andrateam
Elektriker
Elassistent
Passare
Passarassistent
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Dirigent
Musiktekniker
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Attributör
Kläder
Sömmerska
Maskör
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

- (i den ordning de uppenbarar sig)
Kent-Arne Dahlgren Leon
Stefan Sundström Sixten
Emma Warg Verona, kvinnan
Nicke Olund Jonny
Cajsa Lisa Ejemyr Lisa, Leons dotter
Janne Carlsson Viking Larsson
Anki Lidén Carita Svensson
Hans Klinga Allan
Lena Endre Margareta, Allans fru
Hanne Lundmark Lena, Allans och Margaretas dotter
Björn Granath Ekonomen
Renata Dancewicz Helena
Antti Reini Isidor
Keve Hjelm Egon, Sixtens far, fiskare
Gunnel Lindblom Eva, Sixtens mor
Halvar Björk Marklund, fotografen
Dan Kandell Rune
Anette Lindbäck Maggan, Runes fru
Lakke Magnusson Micke
Jalle Lindblad Lennart, Jonnys far
Sara Arnia Helga, Jonnys mor
Tomas Laustiola Jönsson, polis i Kiruna
Gunilla Norling Katrin, Vikings fru
Anna Rosdahl Reggi, Vikings dotter
- (dessutom)
Hillarie Cutler Elizabeth Anderson, TV-reporter
Rafael Edholm Margaretas sekreterare
Maria Bolme receptionist
Stefan Fandén musikaffärsbiträdet
Emanuel Stenberg en same
Thomaz Ransmyr en man på Danmarksbåten

Bolag

Produktionsbolag Per Holst Filmproduktion ApS
TV4 AB
AB Svensk Filmindustri
Produktionsstöd Nordisk Film- & TV Fond
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Det Danske Filminstitut
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1997
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1998
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB
Mixning Owe Svensson Mix AB
Övrigt bolag Trick Film & Form AB (3-D animation)
Europa Studios AB (film- & musikstudio)

Handling

Sjömannen Sixten är på väg till sitt föräldrahem på Skånes ostkust. På båten finns också vännen Leon, en alkoholist med självmordstankar. Han är på väg till sin tonårsdotter Lisa som han inte sett på tio år. På tåget från båten finns bl a sexbarnspappan och arbetspendlaren Viking, som flirtar vilt med en annan passagerare, Carita. Även Lisa och hennes pojkvän Jonny är ombord på tåget. Vid Brösarp går de nämnda personerna av och på stiger damtidningsredaktören Margareta som följts till tåget av sin man, konsulten Allan med dottern Lena. Paret ligger i skilsmässa, något som dottern har svårt att klara av.

På väg från tåget med bil träffar Allan lantbrukaren "Ekonomen" som ska hjälpa ett polskt par, Helena och Isidor, som fått motorstopp. Ekonomen tar parets bil på släp till sin gård där han inhyser dem för att utnyttja dem som hjälp på gården. Sixten föreslår Leon att köpa en undulat till Lisa och beger sig sedan hem till föräldrarna, Egon och Eva. Egon beklagar sig över att fisket ger för dålig inkomst och har sålt båten.

På nöjesfältet dansar Viking och Carita, Lisa och Jonny. Där smyger även Leon omkring men vågar inte ta kontakt med Lisa. Jonny ska lämna Skåne för att åka hem till sina föräldrar i Kiruna. Sixten träffar sin ungdomsförälskelse Maggan som numera är gift med Rune. Viking berättar för Carita att han är steril och nyskild och de båda hamnar i säng.

Hemma i Kiruna är förhållandet mellan Jonny och föräldrarna, Lennart och Helga, ganska spänt. Lena, som rymt och hittats, finns hos polisen dit Allan och vännen Micke kommer. Så även Margareta och det tycks nu bli bra dem emellan. Viking är hemma hos sin fru Katrin som väntar sitt sjunde barn. Men han måste ge sig iväg för att arbeta över julhelgen. Ekonomen bjuder Helena och Isidor på julmiddag. När han sedan blir för närgången mot Helena ger sig polackerna av. Viking firar jul hemma hos Carita. När han ska hindra att bilen stjäls av ett par ungdomar hittar han en av barnens julklappar i bilen. Han ger sig av till sin husvagn och packar upp julstjärnan han fått.

Leon är ute och köper en undulat. Sixten har berättat för föräldrarna att han köpt en båt. Men Egon ska se till att hans båtförsäljning går tillbaka om Sixten ser till att hans båtinköp går tillbaka. Far och son försonas.

Jonny lämnar Kiruna för att återförenas med Lisa och färdas den långa vägen med sin moped. Av en händelse träffas Jonny och Viking på ett kafé utefter vägen. På väg därifrån får Viking sladd på bilen och kör in i en bensinstation som exploderar.

Efter en våt fest har Leons undulat frusit ihjäl sedan han glömt stänga fönstret. Han tar med undulaten på en båt och begraver den till sjöss för att sedan själv hoppa efter. Jonny och Lisa förenas på vårkanten. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 134762
Datum 1997-07-22
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2916 meter
Kommentar Aktlängder: 438-458-493-412-524-591


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2916 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett övervägande välvilligt mottagande. Man framhöll Bergmans ambitioner och tydliga filmbegåvning, men många uttryckte också reservationer, bl a med hänsyn till hur han strukturerat stoffet. Brister i manus såg flera som orsak till att han inte lyckats helt.

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Att Daniel Bergman bara har gjort en långfilm förut märks inte. Hans filmerfarenhet är också mycket större än Söndagsbarn. (-) Han lyckas foga ihop det spretande materialet och arbetar skickligt med alla, från den debuterande Stefan Sundström till garvade skådespelare som Keve Hjelm och Gunnel Lindblom. Orsaken till att några av figurerna förblir skäligen fyrkantiga skall snarare sökas i manus.

Esa Vuorinen är fotograf. (-) Hans talang syns mindre i de ganska gängse människonära bilderna än i de stora svepen över landskap, i gruvor, till havs och i några drömsekvenser - jo, realismen bryts ibland och utökar det lättlästa med symboler.

Nej, nej - jag skall inte jämföra med Robert Altmans Short Cuts och absolut inte med Colin Nutleys filmer om svenska liv i landsorten. Men Svenska hjältar arbetar i genrer som ger associationerna. Där är formen, skärvorna som skall ge en helhet, och där är önskan att slå an en ton, hitta något gemensamt, något karaktäristiskt där människor och samhälle kan spegla sig.

I grunden är historierna banala, det är människorna som skall göra dem unika och ibland lyser enskildheterna till och visar att Daniel Bergman kan berätta när materialet bär."

Maaret Koskinen, DN: "Proffsigt [gjort] som sagt. Men samtidigt oroväckande proffsigt. Det är oroväckande när en svensk skådespelarelit inte mycket mer än passerar revy: jaha, se där är Keve Hjelm som fiskare och Gunnel Lindblom som hans kaffekokande fru; där Anki Lidén som valutaexpert, Björn Granath som bonde, Lena Endre som damtidningsredaktör, Hans Klinga som stressad konsult¿

Och oroväckande är det när klippkonst reduceras till teknik: först en replik i halvbild, sedan klipp, motpartens replik, klipp: var är reaktionsbilderna, vilopauserna, språngbrädan "de skenbara" överflödigheterna som i själva verket låter en berättelse andas?

Vad detta pekar på är naturligtvis hur svår den kollektiva berättelsen är, konsten att nå den där åtråvärda dubbla rörelsen som fanns i till exempel Altmans Short Cuts: en trögare, långsamt verkande rörelse som skapas av de enskilda historiernas samfällda tyngd, en underliggande resonansbotten som rekryteras så att säga med lätt eftersläpning, retrospektivt - ironiskt, dubblerande, kontrapunktiskt - in i det snabbare flytande nuskeendet.

Den rörelsen uppstår tyvärr inte i Svenska hjältar: här är allt liksom ett evigt nu. Orsaken kan sökas i en registil som tangerar såpoperans eviga framåt! framåt!, men står också att finna i manus: där Söndagsbarn tillät Daniel Bergman att både bottna och lyfta blir han här i någon mån manusets fånge.

Men jämförelserna är naturligtvis orättvisa. Varför nämna Daniel Bergman i samma andetag som mästarna Ingmar Bergman och Robert Altman?

Svenska hjältar är trots allt blott hans andra långfilm. Har Daniel Bergmans syfte varit att göra ett respektabelt hantverk, och stundtals vackrare vardagsvara, så kan man säga att han nått sitt mål."

Jan Aghed, SDS: "Filmen har vissa ambitioner på det episka, psykologiska och moraliska planet som är ovanliga i svensk 90-talsproduktion och imponerande från den synpunkten. En helt annan femma är gestaltningen och formen, som minskar värdet av Reidar Jönssons och Daniel Bergmans iakttagelser och lite för ofta reducerar dem till banaliteter och plattityder.

Åtskilligt i Svenska hjältar är visserligen bra. Det finns scener, metaforer och visuella grepp som motiverar en seriös uppmärksamhet och kan mäta sig med de bästa avsnitten i regissörens långfilmsdebut Söndagsbarn.

Men berättelserna håller sinsemellan en mycket ojämn nivå. (-)

Det stora problemet, som Daniel Bergmans nya film inte förmår lösa på något tillfredsställande sätt, är (-) den epiosodiska strukturen. Den känns mestadels lös och splittrad. Klippningen gör ingenting för att reparera bristen på samband och sammanhang utan förstärker intrycket av ett fladdrigt berättande, med flera oförklarliga hopp i handlingen och i personernas utveckling."

Mats Nilsson, Nöjesguiden: "Som jag ser det brister Svenska hjältar (-) i första hand i manus. Av de sex enskilda berättelserna är det kanske två som skulle fungerat som kortfilmer - den om Janne Carlssons sorglige kranförare som är notoriskt och patetiskt otrogen och möjligen den om kollisionen mellan Björn Granaths fåordige, skånske lantbrukare och de två polska gästarbetarna. I övrigt är det tunt, skissartat och fyrkantigt och det känns i varenda ruta hur skådespelare och regissör tagit i för att på något mirakulöst vis förvandla vatten till vin.

Än mer tydligt blir det när de slumpmässiga mötena mellan de olika historierna äger rum. Här tillförs inget syre, här skymtar inga nya perspektiv, i de avsnitt som skulle blivit filmens kitt syns sprickorna som allra tydligast."

Bernt Eklund, Expr: "Historierna är sinnrikt sammanvävda. Äktenskapsdramat med statstjänstemannen, damtidningsredaktrisen och deras kämpande lilla dotter balanserar på gränsen till det banala, men framför allt Lena Endre håller ett säkert grepp om replikerna. Björn Granath ger ett slags värdighet åt det udda ödesdramat på den gamla bondgården.

Stefan Sundström är egentligen lite för bra som främling i den egna hembyn, replikföringen väl cool. Men visst är Sundström, Keve Hjelm och Gunnel Lindblom en spännande kombination.

Att återse Janne Carlsson och Anki Lidén är en glädje, även om deras kärlek styr mot avgrunden i stället för stjärnorna.

Cajsalisa Ejemyr och Nicke Olund är förhoppningar och Kent-Arne Dahlgren slutlig uppgivenhet. Alla är de väl värda att lära känna.

Samtidigt är det här en saltomortal med hög svårighetsgrad och Daniel Bergman lyckas inte ge helheten den styrka som finns i somliga delar.

Men inte ens Robert Altman, berättarstilens mästare, gör Short Cuts varje gång."

Jens Peterson, AB: "Pusselbit för pusselbit görs bilden klar. Varje liten historia får sin upplösning. Någonting har hänt, något har förändrats. Ibland med stor dramatik, ibland med ett desperat famntag.

Välgjort och svenskt som sången 'En vintersaga', nedslag i ett landskap. Bruket av en vacker kvinna som någon mytisk ängel känns lite överlastat, men i stort håller Svenska hjältar fötterna på jorden.

Och med några minnesvärda människor, Lena Endre är än en gång fantastisk, dröjer sig Svenska hjältar kvar som dimma i november."

Kommentar Svensk filmografi

Svenska hjältar var Daniel Bergmans andra långfilm efter debuten med Söndagsbarn (1992/13). Därefter har han bl a gjort dokumentären Förhörsledarna (1997) för TV.

Redan före inspelningen hade Svenska hjältar kallats en svensk Short Cuts efter Robert Altmans mästerliga, kultförklarade film från 1993. Daniel Bergman var inte glad åt sådana jämförelser (SDS 12.9.1997): "Svenska hjältar har visserligen samma struktur som Short Cuts, säger han. Men det kan man säga om [TV-serien] Tre kronor också. Annars tycker jag att de har väldigt litet gemensamt. Short Cuts är svart, mörk och oerhört dyster. Men vi har försökt göra en ljus film med mycket kärlek och humor. [Manusförfattaren] Reidar [Jönsson] och jag ville att folk skulle må bra när de gick ut från bion.

I Svenska hjältar filmdebuterade rockpoeten och musikern Stefan Sundström i rollen som fiskarson.

Filmens budget var beräknad till 21 Mkr.

Förlaga

Originaltitel Svenska hjältar (Novellsamling)
Författare Reidar Jönsson


Inspelning

Sverige 1996-03-07
Brösarp Sverige
Kiruna Sverige
Ölsta Folkets Park Ekerö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1997-09-12 Filmstaden Göteborg Sverige 106 min
1997-09-12 Filmstaden Malmö Sverige 106 min
1997-09-12 Röda Kvarn Stockholm Sverige 106 min
1997-09-12 Filmstaden Linköping Sverige 106 min
1997-09-12 Filmstaden Lund Sverige 106 min
1997-09-12 Filmstaden Umeå Sverige 106 min
1997-09-12 Filmstaden Uppsala Sverige 106 min
1997-09-12 Filmstaden Östersund Sverige 106 min
TV-visning 2001-02-17 TV4 Sverige 102 min
2001-09-15 TV4 Sverige 102 min
Videorelease 1998-04 Sverige 102 min

Musikstycken

Originaltitel Waiting on a Friend
Kompositör Niclas Frisk (1997)
Textförfattare Niclas Frisk (1997)
Framförs av Atomic Swing


Originaltitel Bought and Sold
Kompositör Niclas Frisk (1997)
Textförfattare Niclas Frisk (1997)
Framförs av Atomic Swing


Originaltitel Morena Buena
Kompositör Gordon Cyrus
Gustavo Rojas
Framförs av Latin Groove Industries


Originaltitel Då klockan slår tolv
Kompositör Alexander Nillenius
Janne Herrman
Textförfattare Alexander Nillenius
Janne Herrman
Framförs av Chinox


Originaltitel Jag är kär, jag är lycklig
Kompositör Cecilia Hultberg
Lars-Eric Ohlsson
Textförfattare Cecilia Hultberg
Lars-Eric Ohlsson
Framförs av Chinox


Originaltitel Life Circus Lake
Kompositör Chris Walden
Isabel Trimborn


Originaltitel Vinden drar
Sångare Lena Endre


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare Sara Arnia


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)
Sångare Kent-Arne Dahlgren


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa kvinnliga biroll Lena Endre
Stockholm 1998 Bästa foto Esa Vuorinen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2951


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2901


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svenska hjältar. Första versionen av Reidar Jönsson.
Omfång 96 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svenska hjältar. Andra versionen av Reidar Jönsson.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svenska hjältar. Version 5 av Reidar Jönsson.
Omfång 111 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svenska hjältar. Version 8 av Reidar Jönsson.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svenska hjältar. Version 8 av Reidar Jönsson.
Omfång 105 s. Dagindelning och kortmanus (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Färg papper 9
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?