Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Vildängel
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-08-29

Medverkande

Nina Morin
Linda, elev

Patrik Johansson
Reijo, elev

Lotta Högberg
Nadja, elev

Martin Wikström
Viktor, elev

Lotta Örnryd
Katja, elev

Visa alla medverkande

Handling

Tonåringen Jim från Alby utanför Stockholm har efter diverse komplikationer blivit fosterhemsplacerad i Luleå hos paret Björn och Lena. Där hamnar han i en specialklass som under den...

Visa hela handlingen

Press

Vildängel togs med vissa reservationer emot positivt av kritikerna. Flera framhöll fotot av John O Olsson och de unga skådespelarnas goda prestationer. Jeanette Gentele, SvD:...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Översatt titel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Teknisk regi
Stuntregi
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Ljussättare
Negativklippning
Sångare
Musiker
Musiktekniker
Rekvisita
Kläder
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Catering
B-ljud
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Bakomfilm
Övrig medarbetare
Tack till
Textförfattare

Medverkande

Mattias Barthelsson Jim, elev
Nina Morin Linda, elev
Patrik Johansson Reijo, elev
Lotta Högberg Nadja, elev
Martin Wikström Viktor, elev
Lotta Örnryd Katja, elev
Jimmy Backman Kenta, elev
Veronika Björk Siv, elev
Jonatan Lundberg Morgan, elev
Fredrik Gunnarson Conny, lärare
Ann-Sofie Rase Stina, praktikant
Alf Nilsson Vester, rektor
Marianne Mörck Birgitta, studierektor
Totta Näslund Sivert, vaktmästare
Dick Ask Björn, Jims fosterpappa
Margaretha Wikholm Lena, Jims fostermamma
Göran Forsmark Harry, Viktors pappa
Sandra Isaksson Pirjo, Reijos lillasyster
Seppo Lintunen Alvar, Reijos mammas kille
Rea Mauranen Marja, Reijos mamma
Lars Lindström Roffe, Nadjas pappa
Mari Nilsson Maggan, Nadjas mamma
Marianne Nilsson socialtanten
Anna Maria Blind dam på tåget
Mats Pontén frälsningssoldat
Mikael Odhag musikhandlaren
Hakim Jakobsson polare 1
Tuomo Myllykangas polare 2
Petter Nilsson pubvakt 1
Robert Norberg pubvakt 2
Rolf Degerlund inkastare
Anders Borgny utkastare
Sara Arnia dam på maskeraden
Hilding Lindbäck man på maskeraden
Jarl Lindblad kock 1
Erik Eriksson kock 2
Björn Andersson Lindas pappa
Björn Sjöö kommuntjänstemannen
Ten-U-Tex Raiders pubbandet

Bolag

Produktionsbolag Giraff Film AB (i samproduktion med)
Kulturskolan Rosteriet
Filmpool Nord AB
AB Svensk Filmindustri
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1997
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1998
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB
Förtext AB Optical Vision
Övrigt bolag AB Optical Vision (optisk printer)
Max AB (tack)
Skolförvaltningen i Luleå (tack)
Norrbottensteatern (tack)
Sveriges Television AB. Luleå (tack)
Skogaholms Bröd AB (tack)
Falcon Bryggerier (tack)
Scan Luleå (tack)
Norrbottens Frukt & Grönt (tack)
Lindvalls Kök & Hushållsmaskiner AB (tack)
AB Skoghs Nöjesfält (tack)
Musikanter & Co. AB (tack)
Fender (tack)
Fiskekyrkan (tack)
H/V Guardian (tack)
Frälsningsarmén i Luleå (tack)
Luleå kommun (tack)

Handling

Tonåringen Jim från Alby utanför Stockholm har efter diverse komplikationer blivit fosterhemsplacerad i Luleå hos paret Björn och Lena. Där hamnar han i en specialklass som under den smått anarkistiske läraren Conny arbetar med att sätta upp en musikal, "Vildängel". Övriga i klassen - som består av åtta elever - är: Kenta, som haft det trassligt med droger och drömmer om att bli rockstjärna; Siv, en tuff pojkflicka som helst umgås med killarna i klassen och tycker att tjejer är töntiga; Reijo som försöker hålla ihop familjen hemma med en supande mamma och hennes tillfällige manlige bekant och lillasystern Pirjo; Nadja, en av de få som har en riktig familj att luta sig mot, föräldrarna Roffe och Maggan; den till synes slöe Morgan som kanske dricker för mycket och röker sig igenom vardagen; den något kaxiga Linda, vars pappa är karusellskötare; Viktor som känner sig övergiven av sin fordrande far, Harry; Katja som är blyg och beroende av andra och har mycket problem med sig själv.

Redan första dagen kommer Jim i konflikt med skolvaktmästaren Sivert: han vägrar att ta upp en fimp och kasta den i en tunna. Jim räddas dock av Conny.

Reijo har problem hemma med mammans nye karl, Alvar, som mest dricker och som även Pirjo tycker illa om. In i teatergänget kommer teaterpraktikanten Stina från Stockholm. Jims roll i "Vildängel" är en anka, en roll som han inte tycker om - och han vägrar läsa texten. Han försöker lifta till Stockholm men hämtas tillbaka av Conny. Till slut förstår Conny att Jim inte kan läsa.

Reijo och Pirjo följer sin mamma till alkoholkliniken sedan Alvar misshandlat henne. Skolklassen lyckas ta sig in på en pub där Conny är en av medlemmarna i en musikgrupp. Viktor stöter på Linda, som han är hemligt förälskad i, men han får en örfil och blir utkörd från puben. Han klättrar upp i ett torn och åskådarna får för sig att han ska hoppa. Pappa Harry kommer dit, men det är Conny som får ner honom. Han försöker konfrontera Viktor med Linda, men hon tycker att Viktor bara är äcklig.

Stina stöter på Reijo. När Reijo kommer till repetitionen nästa dag har han en ny gitarr. Conny misstänker att Reijo stulit gitarren och ett våldsamt gräl uppstår där även Stina är inblandad. Reijo försvinner. Rektorn och studierektorn bestämmer att "Vildängels" premiär ska ställas in.

Jim och Sivert har funnit varandra och Sivert lär Jim musikaltexten utantill. Katja, som bor ensam, försöker begå självmord genom att ta tabletter men räddas av Conny och Viktor.

Klassen har bestämt sig för att spela musikalen trots rektorns förbud. Eftersom Reijo inte dyker upp börjar Conny leta efter honom. Jim tar över Reijos roll i musikalen. Under tiden musikalen spelas har Reijo klättrat upp i en hamnkran. Conny klättrar upp för att prata med Reijo. Men Reijo har tydligen bestämt sig: han kastar sig från kranen ner i vattnet. Hans kropp hittas aldrig.

De åtta övriga i klassen sörjer Reijo genom att kasta blommor i vattnet. Jim och Linda blir ett par, så också Viktor och Katja. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 134725
Datum 1997-07-01
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2599 meter
Kommentar Aktlängder: 488-518-521-548-524


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Vildängel togs med vissa reservationer emot positivt av kritikerna. Flera framhöll fotot av John O Olsson och de unga skådespelarnas goda prestationer.

Jeanette Gentele, SvD: "Vildängel har blivit en ovanligt lyckad blandning av dokumentär och drama. (-)

De flesta svenska filmer som skildrar ungdomar brukar utspela sig i betongmiljöer som hämtade ur Blade Runner och framställa vuxna som replikanter ur samma film. Ungdomar reduceras till igenkännbara typer som dum skinnskalle, arg invandrare, söt flicka och är snart glömda.

Och visst finns här en del klichéer, den kvinnliga läraren som förälskar sig i en av eleverna och vill göra honom till stjärna, den barske vaktmästaren, som visar sig ha ett hjärta av guld, den skeptiske rektorn som först vill stoppa hela företaget och sedan faller till föga när han får se föreställningen. Två elever som klättrar upp i höga torn och hotar att kasta sig ut är en för mycket. Men ändå tror man på de här människorna. (-)

Att Christer Engberg lyckas i sitt uppsåt att skapa levande teater både i verkligheten och på film becisas framför allt av e nio ungdomarnas nyanserade och känsliga spel, långt bortom de vanliga stereotyperna."

Jan Olov Andersson, AB: "Det är troligt att producenten/rutinerade fotografen John O Olsson har dragit ett tungt lass under inspelningen av den här 'kollektivfilmen'. Hans vackra bilder av skitiga industrimiljöer, en märklig kontrast, bidrar effektivt till filmens stämning.

Annars är den lite ruffig i kanterna. Har lite proggideal som stundtals känns lite naiva. Och viss dialog hade kanske kunnat slipas till ett varv till.

Men... det är en film med ett stort och bultande hjärta. Och underhållande ungdomsfilm, lite Fame-möter - G, fast utan Staffan Hildebrands moralpredikningar."

Birgit Munkhammar, DN: "'Intrigen' hade inte behövts. Insikten om tillvarons motsägelser och levande smärta finns ändå omedelbart närvarande i de vardagliga scenerna, till exempel mellan Reijo och hans alkoholiserade mamma eller i interiörerna från Jims fosterhem.

John O Olsson, som stått för fotot i många bra filmer (Giliap, Godnatt jord, Seppan med flera) är inte sämre här. Men bäst av allt är de unga skådespelarna; de trakterar sitt lulemål och sina expressiva kroppar så absolut klockrent. Ett genidrag är det också att sätta in en figur som Viktor (Martin Wikström), ett neurotiskt ordsnille av Stig Dagerman-Lars Görling-Stig Larsson-typ som räddar filmen från att bli socialrealistisk kliché.

Bertil Palmqvist, AN: "Hela tiden snuddar filmen vid att komma åt något avgörande och viktigt. Och gång på gång glider detta avgörande och viktiga ur filmens grepp. Kvar blir en vacker historia om några ungdomar som vill ta sig ur sin desperation. Det är bara det att desperationen deras aldrig blir övertygande och problemen deras aldrig riktigt problematiserade.

Verkligheten är, såvitt jag kan förstå, betydligt jävligare än så här."

Martin Andersson, SDS: "Realismen saknas inte. Men det är också där problemet ligger, då livet i sig självt är så mycket mer levande och mångfasetterat. Ska man skapa den här typen av realism bör det nog ske med en förstärkande mekanism, exempelvis i form av mer renodlade karaktärer som gestaltas med blottlagda nerver. Här kan vi svenskar avundas regissörer som Ken Loach och Mike Leigh och deras tillgång på en till synes aldrig sinande ström av begåvade skådespelare.

Det finns goda skådespelare i Vildängel också, men som helhet efterlämnar filmen ¿ både i fråga om spel och story ¿ likväl en känsla av skolteater och amatörism, om än så välvillig, ärlig och entusiastisk.

Trots det och kanske tack vare John O Olssons erfarenhet och foto är Vildängel värd en biobiljett."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Christer Engberg (f 1957) hade vid filmens premiär arbetat i 18 år som lärare, varav sju i Luleå på kulturskolan Rosteriet, som han var med om att grunda 1990. Vildängel baserar sig på hans upplevelser på Rosteriet, som tar emot elever med koncentrationsproblem, som är allmänt bråkiga eller har andra svårigheter och där han med hjälp av teaterverksamhet ger eleverna med utgångspunkt i sig själva en chans att utvecklas och skaffa sig självförtroende nog att någon gång gå tillbaka till den 'vanliga skolan'. (-)

Agneta Fagerström-Olsson och John O Olsson på Giraff Film hade sett mina uppsättningar och ville göra en spelfilm om mitt sätt att arbeta. Så jag skrev ner 40 korta noveller om saker jag varit med om med eleverna. De använde vi som grund för manus och karaktärer. Sedan föll det sig naturligt att jag regisserade, eftersom jag kunde ungdomarna bäst." (Ur pressmaterialet)

I DN (10.7.1997) berättade produktionsledaren Anna Pontén vidare om hur inspelningen planerats och gått till: "I projektet Vildängel samarbetar man bland annat med Filmpool Nord, kulturskolan Rosteriet, Bergnäsets gymnasium, Piteå musikhögskola och Hermelinskolan En ovanlig del av projektet är den stora andelen ungdomar som arbetar med inspelningen tillsammans med den professionella personalen i gruppen. Åtta av rollerna i filmen spelas av ungdomar från Rosteriets kulturskola.

- Innan vi startade med inspelningen hade vi en förberedande period i samarbete med kulturskolan där vi presenterade projektet i ett antal referensgrupper. Sedan fick de elever som var intresserade anmäla sitt intresse. Det hela resulterade slutligen i totalt 18 ungdomar varav 10 valde att arbeta bakom kameran. Inspelningsarbetet föregicks sedan av ett antal seminarier på skolan där eleverna studerade filmkunskap från manusläsning till tekniskt arbete med kamera. Totalt pågick förberedelsearbetet i två år.

John O Olsson, producent, medmanusförfattare och fotograf: "Ungdomarna i Vildängel hade en oerhörd disciplin, stolthet och uthållighet. Visst hände det att någon inte orkade ibland, men då såg Christer problemen innan de kanade iväg. Knappt någon i teamet hann ens märka något.

Ett av de viktigaste målen med Vildängel är att få de här ungdomarna starkare. Så att de kan ta sig igenom livet: vara i skolan som alla andra och klara ett vanligt jobb." (Ur pressmaterialet)

"Filmen försvann relativt snabbt från den svenska repertoaren men har gjort lycka i bland annat Tyskland och mottagit priser på två festivaler. Filmpool Nord lät också göra en rysktextad kopia som har gått i Archangelsk och setts av 30.000 bara där. Nu går den vidare till S:t Petersburg" (SDS 1.4.1999).

Inspelning

Sverige 1996-04-29

Visningar

Sverigepremiär 1997-08-29 Filmstaden Göteborg Sverige 95 min
1997-08-29 Downtown Malmö Sverige 95 min
1997-08-29 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 95 min
1997-08-29 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 95 min (samt ytterligare 6 platser)
Videorelease 1998-02 Sverige 91 min
TV-visning 1999-12-29 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Dark Influence
Kompositör J. Gustavsson
K. Kaipia
Krister Åsvik
Framförs av Sad Solitude


Originaltitel Respect
Kompositör Raised Fist
Framförs av Raised Fist (Burning Heart Records, Köping)


Originaltitel Stand Up and Fight
Kompositör Raised Fist
Framförs av Raised Fist (Burning Heart Records, Köping)


Originaltitel L'Internationale
Kompositör Pierre Degeyter (1887)
Textförfattare Henrik Menander (svensk text 1902)
Eugène Pottier (fransk text 1871)


Utmärkelser

Festivalpris Bellinzona 1998 (1:a pris - Castello d'Oro /4000 SFR)
Frankfurt am Main 1997 (juryns stora pris; Lucas-festivalen)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2599


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2599


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rost. Av Clas Lindberg och Christer Engberg.
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 125 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 124 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 128 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 124 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 125 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Färg papper 9
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Norska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?