Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1996-11-29

Medverkande

Loa Falkman
Oscar Wall-Enberg

Claes Månsson
rektor Jansson

Micke Dubois
Loket

Jerry Williams
Einar Vanheden

Mona Seilitz
Rut Vanheden

Peter Rangmar
Sigvard Jönsson, Sickans far

Visa alla medverkande

Handling

Det är biokväll på Bio-Rio i Wall-Entuna. Filmen Errol Flynn är barnförbjuden, men Sickan Jönsson har en Plan, Tajmad och Klar, för att ta sig in. Vanheden och Dynamit-Harry försöker...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var inte alls imponerade av denna film. En idé som kunnat bli kul, men som slarvats bort, var den allmänna meningen. Maaret Koskinen, DN: "'Lysande Sickan' är som bekant...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Specialeffekter
Manusbearbetning
Verkställande producent
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Runner
Rollsättare
Produktionsekonom
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
Kameraoperatör
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Kläder
Sömmerska
Maskör
Smink
Byggledare
Klädassistent
Stunt
Tramp
Mixning
Praktikant
Grafisk form
Övrig medarbetare
Guvernant
Tack till

Medverkande

Loa Falkman Oscar Wall-Enberg
Claes Månsson rektor Jansson
Micke Dubois Loket
Jerry Williams Einar Vanheden
Mona Seilitz Rut Vanheden
Peter Rangmar Sigvard Jönsson, Sickans far
Kalle Eriksson Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson
Jonathan Flumée Vanheden
Fredrik Glimskär Harry
Cecilia Nilsson Tora Jönsson, Sickans mor
Laila Westersund mormor Alma
Olof Thunberg morfar Ellis
Lena T. Hansson Lilian Wall-Enberg
Jonna Sohlmér Doris
Anders Öström Junior
Mats Wennberg Biffen
Freja Berglund Sikkan Jönsson
Isak Ekblom Sven-Ingvar Jönsson
Cecilia Häll Vivi Vanheden
Marta Oldenburg Lucy
Lasse Kronér Pinnen
Claire Wikholm skolfröken
Per Holmberg handlare Hansson
Fredrik Sanabria Flytt-Kalle
Michael Mansson Hjalmar Ännu-Mehr
Fredrik Andreasson fabriksvakt
Sussie Eriksson fabrikskontrollant
Annika Malm

Bolag

Handling

Det är biokväll på Bio-Rio i Wall-Entuna. Filmen Errol Flynn är barnförbjuden, men Sickan Jönsson har en Plan, Tajmad och Klar, för att ta sig in. Vanheden och Dynamit-Harry försöker ta sig in takvägen, men misslyckas, Sickan klarar dock att komma in, med hjälp av sin Plan. Vanhedens maktställning är hotad, men han vill ju se filmen. Tyvärr råkar Sickan ramla genom bioduken med hjälp av en stege.

Sickan och hans familj har kommit till staden någon vecka tidigare. Sickans pappa är uppfinnare, och är ivrig att få demonstrera sin flyttrobot. Den är dock känslig för stötar, och flyttningen går inte riktigt som planerat.

I skolan är alla pojkar förtjusta i söta Doris, som tillsammans med sin mamma står för skönheten i byn. Vägen till hennes hjärta går genom två filmisar, James Dean och Errol Flynn. Dessa är svåra att få tag på, men Sickan utarbetar en Plan, som han presenterar för sina nya kompisar i deras koja. Var finns filmisar? Jo i cornflakes-paket. Alltså är det bara att ta sig in i cornflakesfabriken och promenera därifrån med filmisarna.

Kuppen planeras noggrant. De tar sig in takvägen, släpper en smällare i fabriksvaktens kaffe, eftersom Sickan vet att vad som än händer blir vakten nervös och måste gå på toaletten. Medan han är därinne tar sig pojkarna in och programmerar om roboten som lägger filmisar i paketen, så att den fyller ett paket med filmisar i stället för med cornflakes. Att Sickan kan göra detta beror på att det är hans pappa som automatiserat fabriken.

Wall-Enberg och kommunens ordförande Hjalmar Ännu-Mehr har affärer ihop. De vill riva en del av den gamla stadsbebyggelsen och bygga parkeringshus och betongcentrum. Med hjälp av fiffel och båg tänker de genomföra sina planer.

På grund av Dynamit-Harrys klumpighet har Jönssonligan - som de nu kallar sig - fått med sig fel paket med cornflakes, inte det som roboten lagt alla filmisar i, utan ett vanligt. Wall-Enbergs odräglige son får reda på den misslyckade cornflakeskuppen och köper upp alla cornflakespaket i butiken. Det är det värt. Doris har ju lovat att ge tio pussar på munnen till den som skaffar fram filmisar på Dean och Flynn.

Sickan stjäl ett kuvert med de hemliga handlingar som kan stoppa Wall-Enbergs planer. Därmed kan rivningsplanerna stoppas, och alla blir glada.

Pojkarna gläds åt att de lyckats stoppa rivningen, men är ledsna för att de misslyckats med att skaffa fram filmisarna. Men se, vad kommer flytande i ån, om inte mängder av filmisar med James Dean och Errol Flynn! Pojkarna håller sitt löfte till Doris, och Doris håller sitt löfte till pojkarna.

Censur / granskning

Censurnummer 134304
Datum 1996-11-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2366 meter
Kommentar Aktindelning: 461-529-529-485-362


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Hastighet 24
Längd i meter 2366 meter
Längd i minuter 86 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var inte alls imponerade av denna film. En idé som kunnat bli kul, men som slarvats bort, var den allmänna meningen.

Maaret Koskinen, DN: "'Lysande Sickan' är som bekant den stående repliken till Jönssonligaledarens planer. Lysande säger man också spontant till idén att göra film på Jönssonligan som barn. För hur, kan man fråga sig, blev Sickan egentligen så genial? Vad ligger bakom Dynamit-Harrys obesvarade kärlek till sprängmedel? Och är Vanhedens säregna kroppsspråk resultatet av en upprepningsneuros? (-)

Tajmad och klar är också filmen - tyvärr: allt är liksom färdigt från början, och barnen enbart miniatyrversioner av de vuxna förlagorna snarare än embryon med möjligheter.

Sen är det inte oviktigt att medan komiken i de tidigare filmerna alstrades ur att de vuxna karaktärerna i någon mening förbarnsligades så är förhållandet omvänt här: barn som beter sig som vuxna. Och det är som med omvända könsroller på film: kul när män tvingas in i kvinnokläder - men tvärtom inte nödvändigtvis alls kul: skrattet förutsätter en vuxen alternativt manlig 'värdighet' att falla ned ifrån.

Visserligen finns det enskilda infall att glädja sig åt. Som att Vanhedens affärssinnade pappa rollbesatts av Jerry Williams, vars obegripliga stockholmska beledsagas av textad översättning. Dessutom gör barnskådespelarna på det hela taget fint ifrån sig (speciellt Mats Wennberg i rollen som Biffen är ett fynd).

Men likafullt står det ohyggligt klart att Jönssonligan står och faller med sina (vuxna) skådespelare, fullblodsproffs som förmår karva fram figurerna ur alltings tråkighet, på det att barn tillåts skratta åt (kanske också egna fånigheter) ' i och genom vuxenvärlden.'

Jeanette Gentele, SvD: "Svenska filmer om barn kan grovt indelas i två sorter. I den ena dominerar bullbakande hemmafruar med rutig klut runt huvudet och hejiga pappor med unikabox på pakethållaren. I den andra maniska mammor som lever i sin egen värld eller narcissistiska fäder som dränker sina familjer i lögner eller sprit.

Den första sorten, som ofta bygger på en Astrid Lindgren-berättelse, vänder sig först främst till barn, den andra, som ofta handlar om regissörens barndom, vänder sig först och främst till vuxna. Gemensamt för nästan alla är att de utspelar sig på 50-talet. (-)

Med tanke på de resurser svensk film faktiskt har till sitt förfogande tyder det på en oroande idébrist att Lilla Jönssonligan och den kommande Mästerdetektiven lever farligt är årets enda barnfilmer. Nog borde det finnas utrymme för nutida vardagsberättelser för hela familjen någonstans mellan det sockersöta eller det ångestridna förflutna?"

Bernt Eklund, Expr: "Stor är den inte - historien om 'mini-Jönsson' - och det var heller inte meningen. (-)

Allt är inkrympt i trång 50-talskostym. Det är omsorgsfullt gjort med Claes Månsson som beställsam rektor och Loa Falkman som skurkaktig kapitalist. Skådespelarna - små som stora - gör goda insatser.

Men det är inte roligt.

Möjligen kommer de yngsta att jubla, de näst yngsta lär föredra den vuxna ligan."

Anders Hansson, GP: "Sickan, Vanheden och Harry som små. En baklänges-uppföljare.

Tja, antingen tycker man det är en bra idé eller så gör man det inte.

Är inte det omvända mer intressant: Vad blev det av Kalle Blomkvist, Rasmus på luffen, småländske Emil, bråkiga Lotta, Bullerby-barnen och lilla Skrållan i mogen ålder? Till exempel. (-)

Resultatet här blir hur som helst en historia som känns konstruerad, akademisk och pratig, och det på ett språk som knappast en barntillåten publik kan tillgodogöra sig. Det som skulle kännas busigt blir anspråksfullt, det elaka svårgreppat.

Småtjuvarna Eriksson, Flumée och Glimskär är i gester och utseende helt okej. Men något samspel att tala om har inte debuterande regissören Wegner kunnat locka fram. Den filmiska illusionen uteblir.

Idén kanske bara var halvbra."

Jan Aghed, SDS: "Varken mindre inspirerad regi eller medelmåttiga manus har förmått dölja att medlemmarna av den fumliga svenska bovtrio som först dök upp på bioduken för nästan precis femton år sen i sig själva är ganska festliga figurer. Ingenting i Dynamit-Harrys, Ragnar Vanhedens och Sickan Jönssons framtoning - antingen den senare spelats av Gösta Ekman eller Peter Haber - har låtit ana att de var urtrista som barn.

Från den synpunkten är teamet Hylins och Wegners opus en prima överraskning. På alla andra vis är det dödfött. Min unga kollega här bredvid anser att filmen riktar sig till en yngre publik än hennes egen årgång. Det är ett motiverat omdöme, som skulle kunna kompletteras med intrycket att den också är skriven och regisserad av 8-9-åringar.

Vilket naturligtvis inte alls stämmer. Männen bakom är vuxna personer. Men vuxna med en cynisk och spekulativ, kommersiell inställning till underhållning för en ung publik, som de innerst inne tycks förakta. (-)

En sak förvånar: att skådespelarproffs av Claire Wikholms kaliber inte bara ställt upp på tramsigheterna utan dessutom beredvilligt förvärrar dem."

Den 'unga kollega' Jan Aghed syftar på är tolvåriga praon Kristin Montagu-Evans, som gör en parallell recension: "Om jag skulle jämföra den med dem där Jönssonligan är vuxen måste jag säga att de andra är bättre. Lilla Jönssonligan verkar mest vara gjord för yngre åldersgrupper. Själv skulle jag nog inte spontant komma på idén att rekommendera den för mina kompisar."

Den mest positive recensenten var Jan-Olov Andersson, AB: "Som idé kändes det som ett cyniskt sätt att håva in de sista slantarna ur en filmserie som börjat tappa publik. Men filmen om Jönssonligan som barn är en positiv överraskning, en både charmig och mycket nostalgisk historia. (-)

Filmen största problem är möjligen: vem riktar den sig till?

För å ena sidan är filmens handling så enkel att nog bara barn kan finna den spännande eller rolig. Å andra sidan känns filmens ton, en lätt absurd och överdriven skildring av 50-talet, som en skruvad Astrid Lindgren-historia, ungefär, mer riktad till vuxna som med ett nostalgiskt leende kan minnas: precis så var det ju. (-)

Det krävs att man sett en eller ett par av filmerna om den vuxna Jönssonligan för att förstå alla skämten. Men då är filmen rätt kul. (-)

Det är också en proffsigt gjord film. Foto, kläder, scenografi, musikvalet... det har lagts ned stor och lyckad omsorg på att återskapa 50-talet.

På många sätt är Lilla Jönssonligan därför mer underhållande än flera av filmerna om dem som vuxna!"

Kommentar Svensk filmografi

Detta är regissören Christjan Wegners långfilmsdebut. Han hade tidigare regisserat avsnitt av TV-serien Rederiet (1992 )och den prisbelönta TV-serien Allis med is.

Idén att göra en film om Jönssonligan som barn kläcktes av Mikael Hylin, filmens producent och manusförfattare. Även han har en bakgrund som regissör, i teater- och operasammanhang och för olika TV-serier. Han gjorde sin regidebut i långfilmssammanhang med Älskar, älskar inte (1995/20).

Rockartisten Jerry Williams debuterade som skådespelare i rollen som Vanhedens pappa. Kalle Eriksson (den unge Sickan Jönsson) hade tidigare varit med i TV-serierna Den vite riddaren (1994) och Majken, samt i två kortfilmer.

De unga skådespelarna tyckte att filminspelning mest var väntan: "Jag trodde inte att man fick vänta så himla mycket, konstaterade Fredrik Glimskär, 11 år, som spelar Dynamit-Harry som liten. Det lyser ur ögonen på honom när han berättar hur kul det är att spela in film, trots väntan.

Nu är det paus. Och det är det ofta. För tillfället spelas det pingis. Ibland springer någon av de vuxna i teamet fram och sprayar lite hårspray på Fredrik.

- Det svåraste är att se arg eller ledsen ut på beställning. Det roligaste är nog när man klarar en scen på första tagningen. Förmodligen är det nog ganska många andra 11-åringar som skulle kunna tänka sig att tillbringa sommarlovet med att bli filmstjärnor.

-Jo, men det är ju faktiskt ett jobb, säger Fredrik Glimskär och tittar på en som man är lite dum.

- Visst är det jättekul och en del kompisar undrar om man inte kan ordna en roll. Man jag får ju inte göra vad jag vill, jag kan till exempel inte åka utomlands. Och det dummaste av allt: jag får inte bli brun!¿ (GP 23.6.1996).

Ulf Brunnberg - Vanheden i vuxen version - blev dock mycket irriterad över tilltaget att skildra ligamedlemmarnas barndom. "För mig är det fullkomligt ofattbart att de gör den, säger Ulf Brunnberg till Aftonbladet.

Jönssonligans nuvarande ledare Vanheden är märkbart irriterad och medger att chanserna för en ny Jönssonligan-komedi har minskat med Lilla Jönssonligan.

- Om man vill mjölka ett koncept som i sig är exklusivt bara för att tjäna pengar tappar man ju den exklusiviteten.

Han säger att idén till en Lilla Jönssonligan kom upp redan 1989 efter Jönssonligan på Mallorca i ett möte med honom, Björn Gustafsson och Gösta Ekman, men skippades då.

Poängen med Jönssonligan har ju alltid varit att det är vuxna som agerar som barn, inte barn som vuxna." (AB 24.4.1996)

Visningar

Sverigepremiär 1996-11-29 Biopalatset 9 Göteborg Sverige 86 min
1996-11-29 BioPalatset 2+4 Malmö Sverige 86 min
1996-11-29 BioPalatset Stockholm Sverige 86 min
1996-11-29 Olympia Stockholm Sverige 86 min
1996-11-29 Royal 1 Stockholm Sverige 86 min
1996-11-29 Victoria Stockholm Sverige 86 min (samt ytterligare 65 platser)
TV-visning 2000-01-07 TV4 Sverige 83 min
2001-01-12 TV4 Sverige 83 min
2001-08-25 TV3 Sverige 83 min
2001-12-25 TV3 Sverige 83 min
2002-09-07 TV3 Sverige 83 min
2002-12-27 TV3 Sverige 83 min
2002-12-27 SVT1 Sverige 83 min
2004-12-23 SVT1 Sverige 83 min
2006-01-01 TV4 Sverige 83 min
2006-04-16 TV4 Sverige 83 min
Videorelease 1997-07 Sverige 83 min
TV-visning 2008-01-13 TV3 Sverige 83 min
Dvd-release 2000-12-20 Sverige
TV-visning 2018-12-26 TV4 Sverige
2018-12-26 TV4 Sverige
2019-12-28 TV4 Sverige
2019-04-22 TV4 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2358


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2366


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lilla Jönssonligan.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lilla Jönssonligan. "Långfilmen". Version 1. 14 juni 1995. Mikael Hylin och Christjan Wegner.
Omfång 112 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lilla Jönssonligan. "Långfilmen". Slutmanus. 6 maj 1996. Mikael Hylin och Christjan Wegner.
Omfång 91 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lilla Jönssonligan. "Långfilmen". Version 4. 20 februari 1996. Mikael Hylin och Christjan Wegner.
Omfång 91 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 91 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lilla Jönssonligan och Cornflakeskuppen.
Omfång 75 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Young Jönsson gang. The cornflakes robbery.
Omfång 71 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 2
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 86 min


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?