Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Ättestupan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-01-31

Medverkande

Staffan Ander
Plutten

Konrad Larsson
Deckar-Dick

Lars Holmström
Nils-Ola

Kaj Werme
Spejar-Einar

Visa alla medverkande

Handling

Vid den lilla västvärmländska orten Älgbråten upprättar två arbetslösa, stôlliga värmlänningar en egen, illegal EU-tull vid norska gränsen. Norrmännen får nu rätta sig efter...

Visa hela handlingen

Press

Lokalpressen gav frikostigt med beröm åt Ättestupan. Mattias Gejrot, Nya Wermlands-Tidningen: "Att som värmländska filmförening Forward producera helaftonsfilmer med en budget...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Margit Eklund Olga
Staffan Ander Plutten
Konrad Larsson Deckar-Dick
Lars Holmström Nils-Ola
Anita Andersson Stina
Kaj Werme Spejar-Einar
Barbro Jordell guiden
Göte Eriksson träsnidaren
Tage Lundström Late Sven
Inge i Halla smugglaren Espen
Anders Pemer Max, tysk
Lennart Eberleh Helmut, tysk
Hans Pemer Axel
Ulla Pemer servitris på Stinas Café

Bolag

Produktionsbolag Filmföreningen Forward
Nya Wermlandstidningen AB (m fl)
Distributör i Sverige (hyrvideo) Filmföreningen Forward 1997

Handling

Vid den lilla västvärmländska orten Älgbråten upprättar två arbetslösa, stôlliga värmlänningar en egen, illegal EU-tull vid norska gränsen. Norrmännen får nu rätta sig efter Värmlands-EU:s hårda regler.

Den hårdföra bondmoran Olga med vuxen hemmason sympatiserar dock med norrmännen och byn blir centrum för både smuggeljakter och tyskt intresse för den lokala hemslöjden.

EU-anhängarna vinner till slut över Olga och hennes son, och arbetstillfällena ökar våldsamt när Stinas kafé blir centrum för masstillverkning av Berlin-björnar i trä.

Censur / granskning

Censurnummer 134551
Datum 1997-03-19
Åldersgräns Barntillåten


Tekniska fakta

Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Lokalpressen gav frikostigt med beröm åt Ättestupan.

Mattias Gejrot, Nya Wermlands-Tidningen: "Att som värmländska filmförening Forward producera helaftonsfilmer med en budget pressad till det yttersta - med ideella insatser från skådespel till regi och foto och klippning och allt annat som hör till - det torde kunna räknas till rena galenskapen. Och kanske bara värmlänningar kunde få en sådan galenskap att verka någorlunda naturlig?

Efter premiärvisningen av den driftige Åke Hermansons senaste alster, Ättestupan, får man nog utdela betyget 'inte så pjåkigt' och då är man inte bara snäll. Det finns en viss metod i det vansinne som manuset bjuder på och det lägger ett försoningens ljus över de stelbentheter som annars hade kunnat ställa sig allvarligt i vägen för njutningen."

Mikael Svensson, Värmlands Folkblad: "Det är 90 minuter underhållande filmglädje (och lättsamt allvar) som bjuds när vi tas med till den fiktiva värmländska gränsbyn Älgbråten. (-)

Visserligen märks det att erfarenhet saknas. Spretande repliker och ovana blickar som nervöst koncentreras. Men fläckarna kompenseras mer än väl av glimten i ögat och en proffsig produktion signerad Åke Hermanson m fl. Den som letar fel i teknik, letar förgäves."

Kommentar Svensk filmografi

Efter premiären sågs Ättestupan av mer än 5.000 personer i Karlstadsområdet. Därefter visades filmen på olika mindre orter i Värmland, ofta i IOGT- och Godtemplarlokaler (NWT 12.9.1997).

Flera kända värmlandsprofiler medverkade i Ättestupan, t ex Konrad Larsson från värmlandsradion och Lars och Staffan Ander, VD respektive chefredaktör på Nya Wermlands-Tidningen, som också bidrog till finansieringen av filmen.

Filmföreningen Forward, grundad på 1950-talet, hade tidigare producerat filmer som Desperado, Hissmordet och Guld och gröna skogar (1993) (NWT 12.9.97).

Bortsett från allt ideellt arbete, sponsring m m "kostade Ättestupan cirka 100.000 att göra, inklusive en upplaga av 100 st videokassetter. Intäkterna är biobiljetter och försäljning av videokassetter." (Ur PR-materialet till filmen)

Åke Hermanson var också en av männen bakom långfilmen Värmlänningar i närbild (1981/1).

Inspelning

Högboda Värmland Sverige 1996 1996

Visningar

Sverigepremiär 1997-01-31 Arenan Karlstad Sverige 91 min
Videorelease 1997 Sverige 91 min

Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Färg papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?