Grundfakta

Originaltitel Modern Times
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-04-16

Medverkande

Charlie Chaplin
fabriksarbetare vid löpande bandet på Electro Steel Corporation

Henry Bergman
kaféägaren

Stanley Sandford
Big Bill, arbetare vid löpande bandet

Chester Conklin
mekaniker

Hank Mann
arbetare vid löpande bandet / fånge / tjuv i varuhuset

Visa alla medverkande

Handling

Filmen öppnas med bilden av en fårskock som trängs i sin fålla och parallellen följer omedelbart - en armé av industriarbetare på väg till jobbet. I övervåningen sitter direkitören,...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Rollsättare
Assistent till produktionsledare
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Specialeffekter, foto
Fotoassistent
Elektriker
Musikarrangör
Dirigent
Musikinspelning
Orkestrering
Rekvisita
Attributör
Smink
Chaufför
Byggledare
Övrig medarbetare

Medverkande

Charlie Chaplin fabriksarbetare vid löpande bandet på Electro Steel Corporation
Paulette Goddard flickan
Henry Bergman kaféägaren
Stanley Sandford Big Bill, arbetare vid löpande bandet
Chester Conklin mekaniker
Hank Mann arbetare vid löpande bandet / fånge / tjuv i varuhuset
Stanley Blystone flickans far
Allan Garcia direktören vid Electro Steel Corporation
Dick Alexander Charlies storvuxne cellkamrat
Dr. Cecil Reynolds prästen
Mira McKinney prästfrun med kurrande mage
Murdock MacQuarrie J. Widdecombe Billows, konstruktören av matningsmaskinen
Wilfred Lucas ena polisen som kommer till kaféet för att hämta den föräldralösa flickan
Ed Le Sainte sheriff Couler
Fred Malatesta en av servitörerna på kaféet
Sam Stein Mac, turbinskötaren med bar överkropp
Juana Sutton kvinnan med knäppt barm
Ted Oliver Billows assistent
- Ej krediterade:
Gloria DeHaven flickans ena lillasyster
Gloria Delson flickans andra lillasyster
Frank Hagney förmannen på skeppsvarvet
Norman Ainsley Billows tyste assistent
Bobby Barber arbetare
Heinie Conklin arbetare vid löpande bandet
James C. Morton arbetare vid löpande bandet
Chuck Hamilton arbetare
Jack Low arbetare
Harry Wilson arbetare
Frank Moran fånge
John Rand kypare
Walter James förmannen vid löpande bandet
Lloyd Ingraham gästen på kaféet som otåligt väntar på sin mat - stekt anka
Bruce Mitchell polis i fångtransportbilen
Pat Harmon polis i fångtransportbilen
Edward Kimball läkare
Buddy Messinger mannen i kassan i tobaksaffären
Louis Natheaux tjuv
J.C. Nugent avdelningschef i varuhuset
Russell Powell zigenare i polisbilen

Bolag

Produktionsbolag Charles Chaplin Film Corp.
Copyright Charles Chaplin Film Corp. 1936-02-05 LP6124
Distributör i Sverige (35 mm) United Artists AB 1936
Sandrew Film & Teater AB 1971
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2003
Distributör i Sverige (DCP) Nonstop Entertainment AB 2016

Handling

Filmen öppnas med bilden av en fårskock som trängs i sin fålla och parallellen följer omedelbart - en armé av industriarbetare på väg till jobbet. I övervåningen sitter direkitören, som på en tv-skärm kan kontrollera alla delar av fabriken. Tempo är dagens lösen.

Charlie är arbetare vid det löpande bandet, där hans jobb är att dra åt muttrar, ständigt jagad av förmannen för att hålla takten. Till och med vid en visit i tvättrummet har han högste chefens blickar efter sig.

På lunchtimmen vill ledningen pröva en ny metod för att förkorta måltiden - en lunchmaskin, som automatiskt serverar "gästen" vad han behöver. Charlie blir utsedd som försöksobjekt, men maskinen råkar under majskolvsserveringen i olag och måltiden blir till en mardröm.

Under arbetspasset efter lunch kan inte Charlie hänga med. Han dras in i maskineriet bland jättelika kugghjul och fortsätter automatiskt att skruva till muttrar. När han kommit loss gör han sin privata revolution, manövrerar rattar och spakar efter behag och excellerar som plötsligt sinnesrubbbad i en graciös balett och vådlig akrobatik. Han hämtas för psykiatrisk vård.

Sjukhusvistelsen har gjort verkan, Charlie släpps ut med order att äta gott, sova länge och inte bli upphetsad. Men han måste ha ett jobb och det råder depression på arbetsmarknaden med stängda fabriker.

På gatan råkar Charlie plocka upp en röd flagga, som fallit från en lastbild med explosiva varor, och när han söker påkalla uppmärksamhet med den hamnar han plötsligt i spetsen för ett "rött" demonstrationståg, som dykt upp om hörnet, och tas av polisen som ledare.

En ung flicka, gamin från slumkvarteren, stjäl för familjens uppehälle en bananklase ur en låda ombord på ett fartyg. Man ser henne sedan i lägenheten dela bytet med sin arbetslöse far och sina moderlösa minderåriga systrar.

I fängelset hamnar Charlie i skumt sällskap, bl.a. en narkoman, som lyckats smussla undan lite "snö" i fångdräkten. När narkotikapolisen under fångarnas lunch gör razzia, döljer han pulvret i saltkaret. Charlie förser sig intet ont anande och häpnar över saltets verkan liksom den medfånge som tidigare kuschat Charlie, man nu får svar på tal. Efter måltiden förirrar sig Charlie i korridoren, och när han vill in in sin cell är den redan stängd. I samma veva har ett par fångar gjort revolt och med vapenmakt stängt in sina vaktare. De överraskas i sin tur av Charlie, som stärkt av pulvret agerar hjälte, knockar rymlingarna och befriar vakterna. Han tilldelas som belöning en cell försedd med alla moderna bekvämligheter.

Charlie kallas sedan till direktören och får beskedet att han frigivits. Under tiden har sorgliga saker hänt i flickans hem. Vid ett gatuupplopp har hennes far dödats och socialvården tar hand om hennes systrar, medan hon själv lyckas försvinna.

Charlie söker - med fängelsechefens rekommendationsbrev - plats på ett skeppsvarv och blir antagen. Förmannen ger honom order att skaffa en stor kil, och Charlie finner en - under skrovet på ett nybygge! När han med släggans hjälp får loss den åker hela det halvfärdiga skrovet av bädden och sjunker i hamnen. Charlie blir avskedad.

Det civila livet är tydligen alltför riskabelt, den bekväma cellen lockar mer, och Charlie gör vad han kan för att komma tillbaka till fängelset.

Han möter åter flickan, råkar springa omkull henne när hon flyr efter att ha nappat åt sig ett bröd från en bagerivagn. Polisen ingriper, Charlie säger att det var han som tog brödet och hoppas bli finkad, men vittnen intygar flickans skuld och hon blir tagen.

Charlie försöker igen - går in på en snackbar, beordrar en stor portion utan att kunna betala och roffar åt sig rökverk i förbifarten. Sedan hamnar även han liksom flickan i piketen. När hon begagnar ett tillfälle att fly följer henne Charlie som ändrat åsikt om frihetens förbannelse och paret lyckas undkomma. I utkanten av stan drömmer de sedan om en lantlig familjeidyll men skräms bort av en polis.

Nattvakten i ett stort varuhus har råkat bryta benet och Charlie som får tips därom söker platsen och får den. Han släpper in flickan, och de förser sig i matvaruavdelningen, där Charlie utför en rullskridskoövning av vådligt slag när han leker blindbock utan att veta att våningsräcket är borttaget under reparationsarbete. I möbelavdelningen får flickan vräka sig i sängkammarlyx medan Charlie - fortfarande på rullskridsko - gör sin rond. Han överraskar ett gäng bovar som gjort inbrott, men när han igenkänner sin gamle cellkamrat som ledaren gör sig hela laget en glad natt på husets bekostnad.

Nästa morgon vaknar Charlie på en tygdisk, upptäcks av personalen och hämtas av polis. När han tio dagar senare slipper ut står flickan och väntar på honom - hon har funnit en bostad. Ett fallfärdigt ruckel vid flodstranden, men i alla fall ett hem.

Charlie är fast besluten att börja jobba igen. När en tidningsnotis meddelar att fabriken åter öppnats rusar han dit och får börja igen. Charlie ska försöka få igång jättemaskineriet. Förmannen hamnar mellan kugghjulen, får åka omkring genom hela transportbanen och "kommer ut" här och var innan Charlie klarar situationen. Men jobbet blir kortvarigt, ny strejk proklameras - han är arbetsös på nytt.

Flickan har fått engagemang som dansös i en liten cabaret och när hon efter några veckor åter träffar Charlie är hon på grön kvist, fint ekiperad - redan en publikattraktion. Tack vare henne får Charlie anställning på prov som kypare i samma lokal sedan han försäkrat att han även kan sjunga. Han får diverse serveringsbekymmer och vid ett tillfälle "uppslukas" han med full bricka av den dansande mängden och förs med strömmen. Den stekta ankan fastnar i takkronan och används som rugbyboll av överförfriskade gäster.

Men det verkliga bekymret är löftet om att sjunga. Han och flickan tränar flitigt en liten sång och för att klara texten skriver Charlie upp den på en av sina lösmanschetter. Men när väl den stora stunden är inne gör han entré med en så yvig gest att manschetten seglar iväg. Han tvingas improvisera orden och det sker på ett obeskrivligt fantasispråk. Hur som helst gör han succé. Men i glädjens ögonblick blir flickan haffad av två utsända män från barnavårdsmyndigheterna - sedan länge efterspanad som hon är. Hon lyckas dock slita sig loss, Charlie täcker reträtten och paret flyr än en gång.

Nästa morgon sitter de vid landsvägsrenen, skakar av sig dysterheten och börjar vandra vägen fram hand i hand. (Uno Asplund 1971)

 

Censur / granskning

Censurnummer 53690
Datum 1971-12-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2370 meter


Censurnummer 53690
Datum 1959-06-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2360 meter


Censurnummer 53690
Datum 1954-07-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2360 meter


Censurnummer 53690
Datum 1947-03-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2415 meter


Censurnummer 56708
Datum 1937-11-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 475 meter
Kommentar Avsnitt ur filmen.


Censurnummer 53690
Datum 1936-03-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2480 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Western Electric Recording
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2477 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 10 rullar


Inspelning

1934-10-11 1935-08-30
Chaplin Studios, 1416 N. La Brea Avenue, Hollywood Los Angeles, Kalifornien USA
San Pedro Harbor Long Beach, Kalifornien USA (hamnscener)
Hollywood Boulevard/Vine Street, Hollywood Los Angeles, Kalifornien USA (scener från varuhuset)
Massachusetts Avenue/Sawtelle Boulevard Brentwood, Los Angeles, Kalifornien USA (scener från ett gathörn och från flykten ur polisvagnen)
Riverton Avenue/Bluffside Drive Studio City, Los Angeles, Kalifornien USA (scener från drömhuset)
Sierra Highway och Penman Road Santa Clarita, Kalifornien USA (slutscenerna)

Visningar

Sverigepremiär 1936-04-16 Grand Stockholm Sverige 88 min
Urpremiär 1936-02-05 Rivoli Theatre New York City, New York USA 91 min
Nypremiär 1971-12-17 Cinema Stockholm Sverige 86 min
1971-12-17 Göteborg Sverige 86 min
1971-12-17 Halmstad Sverige 86 min
1971-12-17 Helsingborg Sverige 86 min
1971-12-17 Malmö Sverige 86 min
1971-12-17 Tranås Sverige 86 min
1971-12-17 Valbo Sverige 86 min
2003-10-24 Filmstaden Kista Stockholm Sverige 86 min
2003-10-24 Sture Stockholm Sverige 86 min
2003-10-24 Victoria Stockholm Sverige 86 min
Annan visning 1936-02-12 Grauman's Chinese Theatre Los Angeles, Kalifornien USA 91 min
TV-visning 1981-03-02 TV1 Sverige
Nypremiär 2016-09-30 Sverige
Cinemateksvisning 2014-04-27 Filmhuset Stockholm Sverige
2018-09-02 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Je cherche après Titine
Kompositör Léo Daniderff (1917)
Textförfattare Charles Chaplin (1936)
Sångare Charles Chaplin


Originaltitel Hallelujah, I'm a Bum
Kompositör Sir Henry Rowley Bishop (musik 1813 - ur operan "The Miller and His Men")
Textförfattare Harry McClintock (engelsk text 1897/1898)
Jacob Branting (svensk text 1969)


Originaltitel Smile
Kompositör Charles Chaplin (1936)
Textförfattare Geoffrey Parsons (1954)
John Turner (1954)


Originaltitel The Prisoner's Song
Kompositör Guy Massey (1924)
Textförfattare Guy Massey (1924)


Originaltitel In the Evening by the Moonlight
Kompositör James A. Bland (1880)
Textförfattare James A. Bland (1880)
Sjungs av kör (kypare)


Originaltitel The Near Future
Kompositör Irving Berlin (1919)
Textförfattare Irving Berlin (1919)


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2381


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2381


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Moderna tider


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Cutting continuity


Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program folio


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?