Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Dagar vid älven
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-01-22

Handling

Filmen återger en 50 mil lång resa längs Vindelälven, den enda ännu oreglerade älven, från fjällvidderna genom skogslandet och ett avfolkningshotat inland till staden med universitet...

Visa hela handlingen

Press

I lokalpressen fick Dagar vid älven stor uppskattning, medan det i huvudstadspressen även fanns kritiska röster.Anders Sjögren, Västerbottens-Kuriren: "Man kan ha randanmärkningar...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Fotoassistent
Ljussättare
Negativklippning
Musiktekniker
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

Filmen återger en 50 mil lång resa längs Vindelälven, den enda ännu oreglerade älven, från fjällvidderna genom skogslandet och ett avfolkningshotat inland till staden med universitet och företag, från de nomadlevande samerna till det unga IT-företaget som bygger dataspel för hela världen.

Under resans gång berättar nybyggare, småbrukare, industriarbetare och offentliganställda om sina liv och livsval.

Censur / granskning

Censurnummer 135841
Datum 1999-01-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2546 meter
Kommentar Aktlängder: 506-521-478-478-563


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2546 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

I lokalpressen fick Dagar vid älven stor uppskattning, medan det i huvudstadspressen även fanns kritiska röster.

Anders Sjögren, Västerbottens-Kuriren: "Man kan ha randanmärkningar på Dagar vid älven; kanske borde Enberg ha vågat dröja kvar vid vissa scener lite längre, kanske borde han inte ha gett alla människor vid älven ungefär lika mycket utrymme, kanske vissa delar av filmen känns alltför pliktskyldiga och journalistiskt konventionella.

Men som helhet är det en imponerande film. Det är mig veterligt en av mycket få filmer som genremässigt kan beskrivas som en 'dokumentär river-movie'. Och viktigare: det är ett levande och engagerande filmdokument om livsvillkoren i ett samtida Västerbotten. Är inte det unikt redan i sig och i dag, så lär åtminstone Dagar vid älven bli ett unikt tidsdokument för kommande generationer."

Bo Ludvigsson, SvD: "Det är en vindlande femtiomilafärd genom historien och ett sammansatt - eller splittrat om man vill se det så - nutida Sverige. En färd som kan få tanken att svindla: Enberg är ingen natursvärmare som romantiserar eller framhäver en livsstil på bekostnad av andra, han låter åskådaren själv värdera. Och inte så sällan hisna: fotot i detta på skilda sätt anslående landskap är mycket vackert men aldrig insmickrande. Runar Enbergs kalejdoskop är inspirerat och inspirerande."

Bernt Eklund, Expr: "Fotografen Runar Enberg (-) följer årstidernas gång och fångar dagens bekymmer som på många vis är alla tiders bekymmer. (-) Problemen växlar, oron är densamma.

Besöket i den dataspelstillverkande framtiden smälter knappast ihop med resten.

Förvisso ett intressant dokument med spännande människor i en magnifik miljö. Men fokuseringen på det som varit skymmer - kanske oundvikligt - känslan för det som kommer."

Jan-Olov Andersson, AB: "Runar Enberg är bättre som filmpoet än journalist.

Han romantiserar den gamla livsstilen lite väl mycket. Flera av personporträtten är ytliga; som om Enberg inte riktigt har vetat vad han skulle fråga dem om. Och han är ingen muntergök precis. (-)

Men det är en enormt vacker film."

Eva af Geijerstam, DN: "Det blir en stundtals glansigt vacker och instruktiv resa - som ett praktverk till utländska gäster ungefär, med avsändare turistbyrån.

Ibland glimtar det till av sensuell närvaro, både om natur och människor på hans färd : i synnerhet när molnen flyter samman med snödrivorna vid älvens övre lopp, renhjorden rör sig över vidderna som på en tavla av Nils Nilsson Skum och han förmedlar motsättningarna mellan samer med och utan ren ¿ eller när en småbrukarfamilj kärleksfullt besjunger sitt vardagsliv.

Men ännu oftare tycker man sig bevittna en genomförd förträngningsakt. Visserligen vittnar någon om att de ser sig som den sista jordbrukande utposten i nedläggningens inland. En annan om centralbyråkratiskt strypgrepp på rennäringen eller Ädelreformens katastrofala effekter på vården. Men bilderna framhärdar med sin organiserat smakfulla skönhet: här surströmmingskalas, där en industriinteriör, och till sist Umeå med distanserad brännvidd och de framgångsrika datorpojkarna i företaget Daydream modernt iscensatta.

Men så att säga inte minsta lilla ogräs, kalhygge eller husruin på linsen. (-)

Man kan förklara denna entonighet, denna filmatiska brist med att Runar Enberg tillägnat filmen sin nyfödda son, och därför velat ge till och med de mest välbekanta västerbottniska problemen en optimistisk inramning.

Tyvärr gör det att den bättre fyller sin plats som blädderbok på länsstyrelsen än som verkligt engagerande färd i en samtid som sätter traditioner och identitet på spel."

Kommentar Svensk filmografi

Runar Enberg (f 1955) är verksam som filmare och fotograf sedan 1985 och har haft uppdrag för bl a Sveriges Television och TV3. 1994 svarade han för den knappt timslånga Skären som var världen, en dramadokumentär om sågverkspatronen Frans Kempe, som i slutet av 1800-talet byggde Europas största såganläggning på Norrbyskären utanför Västerbottens kust.

Filmen tillägnades Runar Enbergs nyfödde son.

Premiären i Sorsele (23.1.1999) var en spektakulär begivenhet. Den ägde rum utomhus mitt på Vindelälvens snöklädda is, där Dagar vid älven visades på en 10 x 6 meter stor filmduk, åtta meter hög och 1.000 ton tung, som man skulpterat fram ur en jättelik hög av ihopschaktad snö. Filmsalongen med bänkar av is inramades av marschaller och eldar, i marknadsstånd serverades mat och dryck, och för snöskotrar fanns det en särskild drive in-avdelning. Ett på isen uppmonterat fritidshus härbärgerade projektor med 7000 W-lampa och ljudanläggning.

Inspelning

Sverige 1997-06-14 1998-05
Vindelkroken Sorsele Sverige
Vindelgransele Sorsele Sverige
Ammarnäs Sorsele Sverige
Tjulträsk Sorsele Sverige
Gillesnoule Sorsele Sverige
Sappetavan Sorsele Sverige
Hällnäs Vindeln Sverige
Hjuken Vindeln Sverige
Cranab AB Vindeln Sverige
Daydream Software AB Umeå Sverige
SVT Umeå Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1999-02-12 Zita- Folkets Bio Sverige 93 min
Sverigepremiär 1999-01-22 Filmstaden Umeå Sverige 93 min
TV-visning 2000-01-06 SVT2 Sverige 89 min
Urpremiär 1999-01-22 Filmstaden Umeå Sverige 93 min

Musikstycken

Originaltitel On the Move
Kompositör Runar Enberg
Anders Forsberg
Rolf Hedquist


Originaltitel Circle Pit
Kompositör Refused
Framförs av Refused


Originaltitel Jojk
Kompositör Albertina Nilsson
Textförfattare Albertina Nilsson
Sångare Albertina Nilsson


Ämnesord

Dokumentärfilm
Samer
Svenska minoriteter, samer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DAGAR VID ÄLVEN
Affischdesign Plakat


Bestånd Stillbild

Färg papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?