Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Spring för livet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-09-19

Medverkande

Lena Endre
Ingrid, barnmorska

Camilla Lundén
Catharina "Catti" Andersson

Jakob Eklund
Erik Roos

Göran Stangertz
Mikael Persson

Indra Roga
Maria

Visa alla medverkande

Handling

Luciamorgon på ett sjukhus i Malmö. Där finns bland andra Catti som har fött sitt första barn med Mikael. Som rumskamrat har hon Maria, som är av utländsk härkomst, och också fött en...

Visa hela handlingen

Press

Filmen bestods av kritikerna ett varmt, ibland, med hänsyn till det angelägna i ämnesvalet, respektfullt mottagande. Medan flera betonade Hoberts filmiska handlag med denna "mänskliga"...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Produktionssekreterare
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Orkester
Dirigent
Musiktekniker
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Stunt
B-ljud
Ljudläggning
Mixning
Grafisk form
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Lena Endre Ingrid, barnmorska
Camilla Lundén Catharina "Catti" Andersson
Jakob Eklund Erik Roos
Göran Stangertz Mikael Persson
Indra Roga Maria
Armands Reinfelds Stefan
Peter Andersson kriminalinspektör Bergström
Tommy Johnson Anders Ekman, civilpolis
Reine Brynolfsson närpolisen Tommy
Sven Lindberg Ragnar Persson, Mikaels far
Mona Malm Vendela
Thomas Roos kyrkoherden
William Rosenberg Knud Jørgensen
Lena Viredius Eriks exfru
Thomas Ungewitter domstolens ordförande
My Paleski tonårsflickan
Per Eckerbom tonårspojken
Siw Erixon ängel 1/sminkös
Evamaria Björk ängel 2
Maud Cantoreggi Laila, stallägaren
Clas-Göran Turesson läkaren på BB

Bolag

Handling

Luciamorgon på ett sjukhus i Malmö. Där finns bland andra Catti som har fött sitt första barn med Mikael. Som rumskamrat har hon Maria, som är av utländsk härkomst, och också fött en son. Under luciafirandet kommer plötsligt och utan förvarning polisen med kriminalinspektör Bergström i spetsen. De har kommit för att hämta Maria som anses vara terrorist och som vistas illegalt i landet. På salen finns en man som påstår sig vara Marias man, Erik. Även Mikael är där. Maria lyckas fly men barnet blir kvar och Catti tar hand om de båda barnen, till Mikaels förskräckelse, med hjälp av barnmorskan Ingrid.

Ingrid har lovat att höra av sig till Catti. De två träffas på en buss och Catti får ett brunt kuvert. Ingrid skuggas av en civilpolis. Mikael lyckas få fatt på Ingrid och de tar sig till en kyrka. Där visar det sig att Maria finns samt ett antal andra flyktingar som kyrkoherden gömt i källaren.

Polisen gör en razzia men Mikael, Ingrid, Maria och två invandrarungdomar lyckas gömma sig. Mikael kontaktar Catti för att hämta upp dem utanför kyrkan. Catti får bensinstopp och får hjälp av en mc-polis. När Catti kommer till kyrkan har Ingrid, Mikael och de övriga flytt.

Catti träffar Erik i kyrkan där han berättar att Maria inte är hans hustru. Erik och Catti far ut på landet med de två barnen till ett militärt övningsfält, där Erik har ett hus. Han ger sig iväg mitt i natten utan att tala om varför. Under natten dyker maskerade män upp och hotar Catti med att komma tillbaka nästa morgon.

På morgonen kommer Erik med barnets far, Stefan. De ger sig av, förföljda av "Sverigevännerna". Mikael hittar deras övergivna flyktbil. Han blir nedslagen och fängslas tillsammans med de andra av den invandrarfientliga sammanslutningen som kallar sig "Skyddsdomstolen i Södra distriktet". Efter en skymfande upplevelse släpps de - men med en varning.

De två grupperna, på flykt undan polisen, möts till slut på en strand där en båt ska hämta Stefan, Maria och deras son och segla dem till Bornholm. Flykten är iscensatt av Mikaels far, Ragnar, som också dyker upp. Liksom polisen. Innan Maria och Stefan får beskedet att utvisningsbeslutet är upphävt, begår de gemensamt självmord. Med hjälp av ett falskt intyg från Ingrid kan Catti och Mikael uppträda som nyblivna föräldrar till två pojkar. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 134790
Datum 1997-08-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3251 meter
Kommentar Aktlängder: 516-504-477-423-541-475-315


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3251 meter
Längd i minuter 119 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen bestods av kritikerna ett varmt, ibland, med hänsyn till det angelägna i ämnesvalet, respektfullt mottagande. Medan flera betonade Hoberts filmiska handlag med denna "mänskliga" actionthriller, riktade andra anmärkningar mot det filmiska hantverket, dock gottgjorda av den moraliska problematiken.

Elisabeth Sörenson, SvD: "Richard Hobert kliver rakt ut i dagens svenska verklighet och väjer inte för det svåra, som myndigheternas ofta häpnadsväckande oförmåga att handskas med flyktingärenden. Framför allt är det konsekvenserna av denna oförmåga - där principer och paragrafer råder över sunda förnuftet - som skildras. (-)

Det händer att Hobert dramatiserar ett redan i sig dramatiskt skeende; jag tänker närmast på en våldtäktsscen. Men utan den hade man förstås inte fått se den rådiga barnmorskan Lena Endre försöka trösta en nykter alkoholist med - sprit. För att i nästa sekund inse sitt misstag. Scener med Lena Endre blir alltid klockrena - och manuset ger rum också för den replikkonst som får det högspända att upplösas i befriande skratt.

Som alltid hänger det på balansen; Richard Hobert klarar den om inte genomgående så för det mesta och - framför allt - när han plumsar ut i det sumpiga skånska decemberlandskapet har han riktningen klar för sig. Spring för livet är, kort formulerat, en bra film."

Sven E Olsson, AN: "Richard Hoberts Spring för livet tycks mig vara filmen vi efterlyst och efterlängtat. Den belyser nämligen en högaktuell samtidsproblematik, men den är ändå - eller kanske just därför - både spännande och berörande, lika se- som tänkvärd. Helt tveklöst den hittills yppersta i hans pågående svit kring De sju dödssynderna; det här är den fjärde och handlar om dödssynden Likgiltigheten. (-)

Bortsett från en hel del övertydligheter i parallellerna till julhistorien om Jesus är Spring för livet skriven och regisserad så att storyn på samma gång förtätar det dramatiska och vidgar såväl centralgestalterna som de ideologiska komplikationerna. Naturens ljus och ljud samspelar ofta med det mänskligt dramatiska, inte minst i de laddande förebuden till det suggestivt ohyggliga i mötet med maskerade Sverigevänner. Ett flertal av huvudpersonerna blottlägger nya och oväntade facetter hos sig själva under färden in mot mörkrets hjärta."

Anders Hansson, GP: "Äntligen.

En svensk film med fäste i nuets sociala problematik, en som inte klackar sig fram och cyniskt garvar åt allting. En psykologisk dramathriller som vågar rikta blicken förbi det meditativa privata problemältandet, törs använda den stora palettens filmiska uttryck, vara häftig och underhållande, och ändå kräva eftertanke hos åskådaren. Allt på en gång.

Och lyckas. (-)

När såg vi så konsekvent genomförda jump cuts i de svenska klippborden senast? När vågade en svensk regissör använda symfoniorkester så hitchcockskt lyhört? När gjorde Jakob Eklund en bättre roll? Svar: Aldrig förr. (-)

Det finns vissa drag av Sundvalls Jägarna och det finns klara drag av Widerbergs Mannen på taket i Hoberts Spring för livet. Jag tänker på förmågan att se Sverige som det är bortom hur det tycks vara. (-)

Särskilt Göran Stangertz imponerar med sin utvidgade bild av den forne pubrockarfjanten Mick Pierson. Ett glädjande fall av moralisk upprustning."

Bernt Eklund, Expr: "Richard Hobert är en utomordentlig berättare. Den här filmen skiljer sig dramatiskt från de båda föregångarna, men är gjord med samma säkerhet. Tillsammans med en rad goda skådespelare - Lena Endre, barnmorska och engagerad för flyktingarnas sak, och Camilla Lundén är hans främsta medhjälpare - gör han mänskligt drama av vad som egentligen är en actionthriller.

Och han gör det så skickligt att det är först efteråt som man undrar över manusets vindlingar."

Jan Aghed, SDS: "Hoberts föregående titlar i sviten har inte imponerat på mig. Jag kände en viss förvåning när han fick ett Ingmar Bergman-pris häromåret. Men Spring för livet motiverar ökad respekt. Reaktionen är möjligen försenad, men här framstår han i hög grad som en djärv, personlig och viktig regissör.

Man kan invända att han skruvar upp händelser i de senaste årens dagskrönika till ett dramatiskt tonläge som bäst motsvaras av tabloiders rubriker och ibland kan föra tanken till en ovanligt svart, absurd komedi. Men de bakomliggande tendenserna finns där i nutidens verklighet. Vi har bara aldrig konfronterats med dem i nyare svensk spelfilm tidigare, och definitivt aldrig i så slagkraftig och drabbande form. (-)

Berättandet i Spring för livet är betydligt mer komplicerat uppbyggt och utformat än tidigare i sviten om dödssynderna, och det ställer till problem ifråga om dramatisk logik, klarhet och rytm som klippningen inte alltid förmått lösa. Stangertz som rockartist och den mycket yngre Lundéns äkta man, den våldtäkt i ögonvittnens närvaro som han tvingas utföra, ett anmärkningsvärt bollande hit och dit med nyfödda spädbarn samt ett delvis bisarrt polisbeteende, inte minst kring kallbadhuset på Ribban, ställer dessutom åskådarens lättrogenhet på långt hårdare prov än Hoberts provokativa vision av det sena 90-talets Sverige. Men den äkta upprördheten bakom hans film och verklighetsunderlaget, angelägenheten och intensiteten i dess psykologiska och moraliska problematik är mer än tillräcklig kompensation."

Johan Croneman, DN: "Richard Hoberts brinnande patos och samtidsengagemang breder ut sig mot redan etablerade genrer - och det som tidigare var småskaliga moraliska, mänskliga, politiska funderingar blir nu till en politisk korrekthet vi nog alla kan klara oss förutan. (-)

Visst blir det bitvis engagerande, visst är det viktigt och delvis välfunnet, men också kryckigt, styltigt och så in i Norden duktigt. Inte det minsta tvivel råder om ont och gott, svart och vitt. Som om samhällskritik inte fick bli för komplex och komplicerad, som om publiken omedelbart skulle svika inför varje minsta försök att intellektualisera. Konstens uppgift är inte att i första hand förklara, snarare formulera. Hobert har ett angeläget fall ¿ men har han därmed automatiskt också en film?"

Kommentar Svensk filmografi

Spring för livet var den fjärde i raden av planerade sju filmer i Richard Hoberts svit om de sju dödssynderna. De tidigare tre var Glädjekällan (1993/24), Händerna (1994/12) och Höst i paradiset (1995/17).

Vid Göteborg Film Festival 1998 tilldelades Spring för livet Göteborgs stora filmpris på 50.000 kronor. Filmen röstades fram av en publikjury.

Göran Stangertz erhöll en Guldbagge för bästa manliga huvudroll 1997.

Inspelning

Sverige 1996-09-30 1996-12-18

Visningar

Sverigepremiär 1997-09-19 Filmstaden 3 Göteborg Sverige 119 min
1997-09-19 Victoria Göteborg Sverige 119 min
1997-09-19 DownTown 3+5 Malmö Sverige 119 min
1997-09-19 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 119 min
1997-09-19 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 119 min
1997-09-19 Saga 1 Stockholm Sverige 119 min (samt ytterligare 24 platser)
Videorelease 1998-04 Sverige 114 min
TV-visning 2000-03-10 SVT1 Sverige 114 min
Dvd-release 2009-11-11 Sverige
TV-visning 2011-07-23 SVT2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Santa Lucia
Kompositör Teodoro Cottrau (1850/51)
Textförfattare Teodoro Cottrau (italiensk text 1850/51)
Arvid Rosén (svensk text "Natten går tunga fjät")
Sigrid Elmblad (svensk text "Sankta Lucia, ljusklara hägring")
Sångare kör


Originaltitel Nu tändas tusen juleljus
Kompositör Emmy Köhler (1939)
Textförfattare Emmy Köhler (1939)
Arrangör Mats Bergström
Sångare Siw Erixon
Evamaria Björk


Originaltitel Änglarock
Kompositör Richard Hobert
Textförfattare Richard Hobert
Sångare Göran Stangertz


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Sångare kör


Originaltitel När det lider mot jul
Kompositör Ruben Liljefors (1944)
Textförfattare Jeanna Oterdahl (1944)


Originaltitel Hallelujah. Ur Messiah
Kompositör Georg Friedrich Händel (1742)
Textförfattare Charles Jennens (textsammanställning och bearbetning 1742)
Sångare kör


Originaltitel Nu ha vi ljus här i vårt hus
Kompositör Johanna Ölander
Textförfattare Rafael Hertzberg
Sångare kör


Originaltitel Byssan lull
Textförfattare Evert Taube (1919)
Arrangör Evert Taube (musikbearbetning 1919)
Sångare Camilla Lundén


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1998 Bästa skådespelare Göran Stangertz
Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa film
Stockholm 1998 Bästa skådespelare Jakob Eklund
Stockholm 1998 Bästa skådespelerska Lena Endre
Stockholm 1998 Bästa skådespelerska Camilla Lundén
Festivalpris Göteborg 1998 (publikjuryns Göteborgs stora filmpris)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Spring för livet. Synopsis till en långfilm av Richard Hobert. 1995.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Spring för livet (arbetsnamn). Ett filmmanuskript av Richard Hobert. 25 mars 1996.
Omfång 119 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Spring för livet. Ett filmmanuskript av Richard Hobert. Regibearbetning 29 juli 1996.
Omfång 125 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Run for your life (working title). A film script by Richard Hobert. 1996.
Omfång 119 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 9
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?