Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Prinsparets ankomst till Stockholm den 9 juli
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag

Handling

1. Galabarkassen Wasaorden afhämtar och landsätter prinsparet. 2. Mottagningen. 3. Prins Gustaf Adolf hälsar sitt regemente framför fronten. 4. Färden upp till Slottet och ankomsten till...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

1. Galabarkassen Wasaorden afhämtar och landsätter prinsparet. 2. Mottagningen. 3. Prins Gustaf Adolf hälsar sitt regemente framför fronten. 4. Färden upp till Slottet och ankomsten till borggården. 5. Kortège dagen efter prinsparets ankomst. (Annons i Norrköpings Tidningar 16.10.1905)

Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Alltsedan Stockholmsutställningen 1897 hade kungligheter hört till de svenska reportagefilmarnas mest eftertraktade motiv, men det nygifta skånehertigparets ankomst till Nynäs och Stockholm var möjligen första gången som flera filmfotografer konkurrerade runt samma motiv. Av detta skäl är uppgifterna ovan något osäkra, och osäkerheten understryks av att de olika festligheterna biografvisas i något olika kombinationer i olika program.

Prins Gustaf Adolfs och prinsessan Margaretas bröllop i Windsor hade tidigare på sommaren presenterats på svenska biografer i en film som Numa Peterson bjöd ut men som sannolikt var inköpt från utlandet. Numas anställde filmfotograf Otto Bökman var uppenbarligen en av dem som filmade prinsparets hemkomst till Stockholm och det är sannolikt att det var den filmen som visades t ex på Olympia i Stockholm och Göteborg och på Kronan i Norrköping, möjligen också på Biografen i Blanch's den 12 juli. "Den enda chinematografbild som genom särskild tillåtelse blifvit tagen vid sjelfva mottagningspaviljongen" uppger Olympia i sin stockholmsannonsering.

Flera av evenemangen filmades emellertid också av bröderna Gustaf och Olof Gooes' fotograf och visades på biografen Bostock under flera månader framöver, liksom på deras ambulerande filmturné under hösten.

Inspelning

Sverige 1905-07-09 1905-07-09
Logårdstrappan Stockholm
Kungliga slottet Stockholm (m.fl. platser i Stockholm)

Visningar

Stockholmspremiär 12.7.1905 Biografen i Blanch's eller 6-9.1905 Olympia (se
kommentar)

Ämnesord

Dokumentärfilm
Gustaf Adolf/kronprins/sedermera konung av Sverige
Kungligheter
Margareta/prinsessa, sedermera kronprinsessa av Sverige

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 1
Färg papper NEJ
Bakombild papper NEJ
Dia NEJ
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?