Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Konung Haakons mottagning i Kristiania
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1905-11-29

Handling

Reportage från den nyvalde norske kungen Haakon VII:s ankomst till Kristiania (dåvarande Oslo) den 25 november 1905. Några närmare detaljer om reportagets innehåll eller längd är inte...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Kinematograf
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Kinematograf 1905

Handling

Reportage från den nyvalde norske kungen Haakon VII:s ankomst till Kristiania (dåvarande Oslo) den 25 november 1905. Några närmare detaljer om reportagets innehåll eller längd är inte kända utöver förhållandet att mottagningen ombord på Heimdal ingick i filmen.

Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Norges förste konung efter unionsupplösningen blev den danske prins som efter kungavalet tog namnet Haakon VII. Hans ankomst till Norge ägde rum den 25 november 1905 och inledde ett triumfatoriskt kröningståg genom landet. Han mottogs ombord på ångaren Heimdal av den norske statsministern Michelsen. Att föreviga detta högtidliga ögonblick på film var åtskilliga fotografers föresats, men endast en av dem fick tillåtelse att komma ombord på ångaren. Budet gick till den svenske fotografen Charles Magnusson som representrade det göteborgska filmbolaget Svensk Kinematograf och dess norska filial.

Bengt Idestam-Almquist återger en något apokryfisk historia om hur det gick till när Magnusson kvalificerade sig för uppdraget i novemberdimman, men oavsett myterna är det ett faktum att Magnusson var ensam om att filma händelsen på båten. Stockholmskonkurrenterna bröderna Gooes annonserade med någon förtvivlan den 1 december: "Biografiska bilder från Kung Haakons landstigning i Kristiania kunna ej förevisas på grund af det himlen grät." Göteborgskonkurrenten Anders Skogh, som ägde Olympia-biograferna i både Göteborg och Stockholm och som hade egna inspelningsresurser, annonserar en upptagning från Oslo-mottagandet, men eftersom han i annonseringen inte anger "egen bioscopering" är det mycket möjligt att han köpt Magnussons bilder.

Charles Magnusson skulle sedermera bli en av för!grundsgestalterna i svensk filmhistoria, framför allt som chef för Svenska Bio och sedermera för SF. Prestationen i Oslo räknas som ett av hans tidigare kompetensprov.

För det nystartade AB Svensk Kinematograf och dess chef N E Sterner var detta reportage en fjäder i hatten, och den stolta annonsformuleringen har blivit klassisk: GÖTEBORGS KINEMATOGRAF, KUNGSGATAN 15, ÄR FRÄMST. Redan i Söndags visade Göteborgs Kinematograf norske kungens ankomst till Kristiania. ALLTSÅ FÖRST. Göteborgs Kinematograf var den enda som lyckats få en af sina fotografer ombord å ångaren Heimdal, som mottog norske kungen. ALLTSÅ PÅPASSLIGAST. Göteborgs Kinematograf opererade med tre kameror, hvilket ingen annan firma oss veterligt hade. ALLTSÅ STÖRST. Göteborgs Kinematograf bjuder på ting från mottagningen, som ingen annan har. Alltså fullständigast. ALLTSÅ BÄST. I dag, Onsdag, fullständig serie från KONUNG HAAKONS mottagning i Kristiania d. 25 Nov. GÖTEBORGS KINEMATOGRAF, Kungsgatan 15, ÄR FRÄMST. AB Svensk Kinematograf gjorde snabbt Numa Petersons firma rangen stridig som landets ledande filmproducent och kom under de närmaste åren att dominera utbudet av inhemska natur- och aktualitetsbilder. Hösten 1907 skulle göteborgsföretaget dessutom ta ett försiktigt steg in på spelfilmsområdet genom att tillverka en svit "sjungande och talande lefvande bilder" (se kapitlet om denna filmgenre i decennieförordet).

Delar av ett filmreportage från kung Haakons ankomst till Kristiania, möjligen Magnussons, finns bevarade hos SVT. L F-r

Inspelning

1905-11 1905-11
Ångfartyget Heimdal Oslo Norge

Visningar

Stockholmspremiär 1905-12-02 Olympia Stockholm Sverige (Stockholmspremiären kan även ha skett 1905-12-11 på biografen London)
Sverigepremiär 1905-11-29 Göteborg Sverige ("fullständig serie")
Urpremiär 1905-11-29 Göteborg Sverige

Ämnesord

Dokumentärfilm
Håkon VII (1872-1957)
Kungligheter
Oslo
Ångfartyget Heimdal

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?