Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Sillfiske i Bohuslän
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1906-01-20

Handling

Reportage från sillfisket, inspelat i januari 1906.


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Producent
Foto

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Kinematograf

Handling

Reportage från sillfisket, inspelat i januari 1906.

Censur / granskning

Kommentar 2.404 m gul


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Premiärannonsen är typisk för självkänslan hos AB Svensk Kinematograf, som uppenbarligen uppfattade sig som pionjärer för en ny och kvalificerad form av svensk filmaktivitet, den som senare utvecklades till en dokumentär tradition: "Egen fotografering! Det kanske mest intressanta och absolut första i sitt slag, som kinematograffotograferats i Sverige är Sillfiske i Bohuslän i januari detta år (-). Filmen är i alla afseenden vällyckad och består af c:a 10.000 fotografier. Egen fotografering!"

Det är inte klarlagt vem som stod för denna vällyckade fotografering, men sannolikheten är stor för att det var firmans nyanställde fotograf, Robert "Korpen" Olsson. Han skickades redan nästa månad på ett exotiskt reportageuppdrag i lappmarken (1906/3) och det förefaller rimligt att han dessförinnan prövades på något som i strapatshänseende åtmins!tone var någorlunda jämförbart, men på närmare håll.

Den svenska filmen bör inte förväxlas med en utländsk film om sillfiske på den holländska västkusten som cirkulerar något senare i Sverige och som bl a visades på Östermalmsbiografen i Stockholm i april 1907. L F-r

Inspelning

Sverige 1906 1906
Bohuslän

Visningar

Urpremiär 1906-01-20 Göteborgs Kinematograf Göteborg Sverige
Sverigepremiär 1906-01-20 Göteborgs Kinematograf Göteborg Sverige

Ämnesord

Bohuslän
Dokumentärfilm
Fiske

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?