Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Lappbilder
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1906-03-31

Handling

Dokumentärfilm om livet bland samer i Jämtlandsfjällen. Filmen visar bl a en renhjord och infångande av ren, selning och slaktning och därutöver livet i och kring samen Nerjla Erssons...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel

Filmteam

Producent
Foto
Biträdande fotograf

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Kinematograf
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Kinematograf 1906

Handling

Dokumentärfilm om livet bland samer i Jämtlandsfjällen. Filmen visar bl a en renhjord och infångande av ren, selning och slaktning och därutöver livet i och kring samen Nerjla Erssons kåta.

Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Tidigt på våren 1906 låter Svensk Kinematograf kungöra, att man under den närmaste tiden avser att spela in och förevisa en rad "Svenska Bilder" om "svensk natur, svensk industri och svenska näringar af alla slag". Ett av de första resultaten av denna nationella manifestation var denna film. Man annonserar med sedvanligt eftertryck: "Svenska Bilder. Efter tre veckors oerhörda strapatser i de lappska ödemarkerna har vår fotograf nu lyckligen återkommit. Resultatet af denna resa kommer att under de närmaste veckorna visas i en serie Lappbilder å Göteborgs Kinematograf."

Att fotografen i fråga var Robert Olsson har Lars Lindström visat med hjälp av efterlämnad korrespondens från filmexpeditionen som verkligen ägde rum under osedvanligt besvärliga förhållanden (Film & TV 4/81). Den bekante vykortsfotografen, samen Nils Thomasson, fungerade som guide åt Robert Olsson och tog stillbilder under resan tillika med att han uppenbarligen filmade vissa moment i reportaget.

Enligt Olssons egna uppgifter spelade han in 300 m film under jämtlandsresan. Hur lång den färdiga filmen var är obekant. Ungefär 100 m av den finns bevarade hos SVT.

En helt annan film om Lapparnas lif cirkulerar på svenska biografer under 1907, sannolikt av utländsk härkomst och producerad av Pathé.

Inspelning

Jämtlandsfjällen Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1906-09-18 Edison-Biografen Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1906-03-31 Göteborgs Kinematograf Göteborg Sverige
Urpremiär 1906-03-31 Göteborgs Kinematograf Göteborg Sverige

Ämnesord

Dokumentärfilm
Fjällvärld
Jämtland
Nationella minoriteter, samer
Renar
Samer

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?