Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Kung Oscars mottagning i Kristianstad
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1906-09-12

Handling

Reportage från Oscar II:s besök i Kristianstad den 6 sept. 1906: 1. Vy af stationen i Kristianstad. 2. Konungens ankomst. 3. Färd genom Västra Boulevardsgatan. 4. På väg till...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Producent
Foto

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Kinematograf
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Kinematograf 1906
HB Kristianstads Biografteater 1906

Handling

Reportage från Oscar II:s besök i Kristianstad den 6 sept. 1906:

1. Vy af stationen i Kristianstad. 2. Konungens ankomst. 3. Färd genom Västra Boulevardsgatan. 4. På väg till kasernen. 5. Inspektion af trupperna å kaserngården. 6. Konungen låter fotografera sig. 7. Skolbarnen i Bromölla marschera till stationen för att möta konungen. 8. Det kungliga tåget anländer. 9. Konungen och grefve Wachtmeister stiga i vagnen. 10. Afresan till Årup. 11. Årups slott. 12. Bromölla station i flaggskrud. (enligt annons)

Censur / granskning

Kommentar 2.404 m gul


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Hösten 1906 företog Oscar II en av sina sista längre PR-resor, förlagd till Sydsverige. Den 6 sept kom han till ett regnigt men flaggprytt Kristianstad, där han togs emot av stadens honoratiores i järnvägshallen för att sedan i ekipage fara genom staden till "det nya kasernetablissemanget", där han intog lunch i regementsmatsalen innan han fortsatte färden till andra Skåne-orter.

Kristianstads Biografteater hade vid denna tid inte någon egen filmfotograf, men från Göteborg kom en filmare, utsänd av Svensk Kinematograf, och hans reportage distribuerades från kristianstadsföretaget till den biografkedja som senare blev Svenska Biografteaterns. Det är mycket sannolikt att fotografen i fråga var Robert Olsson, som påföljande år skulle bli anställd av Svenska Bio och flytta till Kristianstad. L F-r

Inspelning

Sverige 1906-09 1906-09
Kristianstad
Bromölla

Visningar

Sverigepremiär 1906-09-12 Göteborgs Kinematograf Göteborg Sverige
Urpremiär 1906-09-12 Göteborgs Kinematograf Göteborg Sverige

Ämnesord

Dokumentärfilm
Kristianstad
Kungligheter
Oscar II, kung av Sverige (1829-1907)

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?