Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Kriget i Östergötland
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1906-09-29

Handling

Filmen bestod av "två serier" om höstens manöver i Östergötland, av vilka den första innehöll följande moment: a) Fältbageriet, b) Fältslakteriet, c) Bivuak vid Viby kyrka, d)...

Visa hela handlingen

Press

Den 22 november 1906 inflyter i Stockholms-Tidningen en recension under rubriken "Östgötamanövern på biograf", signerad Crispua. Den återges här i sin helhet: "På...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Kinematograf
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Kinematograf 1906
HB Kristianstads Biografteater 1906

Handling

Filmen bestod av "två serier" om höstens manöver i Östergötland, av vilka den första innehöll följande moment: a) Fältbageriet, b) Fältslakteriet, c) Bivuak vid Viby kyrka, d) Trupperna bespisas. Den andra serien omfattade a) Artilleriet gör uppbrott, b) Reträtt, c) Lifgardets stab, d) Hvila under marschen, e) Signal till uppbrott. Allt enligt Edison-biografens annonsering i stockholmspressen.

Censur / granskning

Kommentar 2.404 m gul


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den 22 november 1906 inflyter i Stockholms-Tidningen en recension under rubriken "Östgötamanövern på biograf", signerad Crispua. Den återges här i sin helhet:

"På Edison-biografen, Regeringsgatan 123, upptar programmet sedan något mer än en vecka en rikhaltig samling bilder från Kriget i Östergötland detta år. Som manöverkorrespondent och uppiggad till intresse för saken genom uppgiften, att en Stockholmsbiograf använde svenska fotografier för sina förevisningar, förleddes undertecknad att gå och se på saken -- första gången jag satt min fot inom en biografs dörrar för resten, men det hör ej hit.

Manöverbilderna voro förträffliga och lände leverantören, Göteborgs kinematografteater, till all heder. Roligare ändå var att ge akt på publiken, som till största delen bestod af ett 150-tal Götagardister, ditkomna under ledning af major Breitholtz och en löjtnant. Gossarna hade alla varit med på manövern och senterade lifligt de scener därifrån, som visades -- helst när de emellanåt igenkände sig själfva i trollspegeln. 'Se på tvåan', ropade hela salen vid anblicken af en bivuakbild, där en Götagardist satt och åt samt odygdades på allt upptänkligt sätt -- och jag förstod så väl pojkarnas glädje, helst som jag själf med en viss själsskakning vid ett par tillfällen återfann min egen bild på ett par af fotografierna. Jo Jo, sådant där gör intryck första gången, skall jag säga!

Emellertid är försöket att visa svenska bilder på biograferna värdt uppmuntran -- de utländska fantasi- och humoreskbilderna äro ju en något lös mat för den stora allmänhet, som fått biograferna kära -- och det är med nöje jag tillägger, att biografen i fråga var elegant utstyrd, bjöd på bra musik och att dess program äfven i öfrigt var roande."

Kommentar Svensk filmografi

Under de kommande åren skulle militärmanövrar på olika håll i landet bli självklara evenemang att bevaka för svenska reportagefilmare. De erbjöd idealiskt stoff för filmning, eftersom de på en gång var spektakulärt anslående, omsorgsfullt planerade och publikt attraktiva.

När Kriget i Östergötland premiärvisades annonserade Göteborgs Kinematograf: "Svenskarne på Krigsstråt! Och i dag är Svenske Konungen med! Vi äro de enda som kinematograferat kriget i Östergötland."

Det var inte riktigt sant. Manövern bevakades också av Linköpings-filmaren och producenten John Bergqvist som spelade in ett reportage i tre delar med urpremiär i Linköping den 8 oktober. Det var möjligen den versionen som gick upp på Östermalmsbiografen i Stockholm den 22 oktober.

Bergqvists film är bevarad mer eller mindre fullständigt hos SVT.

Visningar

Stockholmspremiär 1906-11-09 Edison-Biografen Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1906-09-29 Göteborgs Kinematograf Göteborg Sverige
Urpremiär 1906-09-29 Göteborgs Kinematograf Göteborg Sverige

Ämnesord

Dokumentärfilm
Krig
Manöver
Oscar II
Viby Kyrka/Östergötland
Östergötland

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?