Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Den glada änkan
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Producent
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1907-08-28

Medverkande

Emma Meissner
Hanna Glawari

Handling

Framför en symmetriskt ordnad väggdekor med målat blomsterarrangemange i mitten står paret Hanna Glawari och Danilo i festkläder, han i sin pontevedrinska nationaldräkt. Danilo bjuder upp...

Visa hela handlingen

Press

En notis i Stockholms-Tidningen dagen efter premiären uppger, att de två Oscars-artisterna besökt en förhandsvisning för speciellt inbjudna. "De voro där för att se sig själfva i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Emma Meissner Hanna Glawari
Carl Barcklind Danilo

Bolag

Produktionsbolag Apollo
Laboratorium AB Biokronan (se Kommentar)

Handling

Framför en symmetriskt ordnad väggdekor med målat blomsterarrangemange i mitten står paret Hanna Glawari och Danilo i festkläder, han i sin pontevedrinska nationaldräkt. Danilo bjuder upp och de två dansar ett par valser ur operettens andra akt. Fotografen har vevat ganska snabbt, varför rörelserna är påfallande långsamma. Vid ett tillfälle hamnar båda utanför bild. Efter ett klipp (som kan vara en skada i kopian) kommer paret in hand i hand från vänster i bild och tar emot tänkta applåder.

Ny kamerainställning, något närmare fonddekoren. Danilo står mitt i bilden, nu iklädd frack, lockar in Hanna på "scenen". De invecklas i en gäcksam flirt!scen, från vilken hon flyr ut till vänster. Danilo dansar ensam några turer, och Hanna rusar in igen för att kasta sig i hans famn. Därpå följer dansen från första aktens slut. Rörelserna i denna del av filmen är snab!bare än i den föregående. Paret dansar ut till vänster och kommer åter in för att ta emot nya applåder. Paret gör sorti åt vänster och filmen är slut.

Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En notis i Stockholms-Tidningen dagen efter premiären uppger, att de två Oscars-artisterna besökt en förhandsvisning för speciellt inbjudna. "De voro där för att se sig själfva i ljusbilder, och de voro tydligen nöjda med sig."

Recensenten X X i AB skrev, att "Apolloteaterns direktör, som måtte vara en synnerligt lifskraftig och 'konkurensfähig' man, har nu fått tag i ett nummer, som han är säker på skall komma att dra. Han har låtit en rörliga bilder-makare kinematografera af allas vår Emma Meissner och alla damernas Barcklind, midt i deras favoritnummer. (-) Det mörknar igen i salongen, duken belyses skarp och klar och Barcklind står lifslefvande midt i en något öde balsalong. De gamla kända scenerna från Oscarsteaterns tiljor gå igen, valsen dansas med sprittande lifslust och glädje och det blir mörkt ett tag igen på duken för att nästan ögonblickligen ljusna igen (-) och gestalterna uppe på duken börja ungdomligt valsa omkring, som vore de åter igen i den bekanta trädgården utanför en viss ännu mer bekant paviljong. Numret mottogs med stort bifall."

-y i StD: "Den vid Hamngatan belägna, nyinrättade biografsalongen Apolloteatern har med sina för öfrigt mycket sevärda och intressanta bildserier införlifvat ännu en ny, som helt visst kommer att locka stora åskådareskaror till den lilla, magnifikt inredda teatern.

Man har nämligen tagit sig före ingenting mer eller mindre än att på filmsen återgifva de af publiken mest gouterade scenerna ur årets stora operettsuccés, 'Den glada änkan'. Den särdeles vällyckade bildserien lär en solig söndag förliden maj ha tagits på Centralbadets tak, och det är med nöje man konstaterar, att det meromtalade artistparet fru Meissner och herr Carl Barcklind med oförändlig entusiasm äfven där dansat sin berömda 'änkvals'."

Kommentar Svensk filmografi

Den bevarade kopian hos SFI är 84 m lång. Den är sannolikt något skadad och saknar eventuella originaltext(er).

Uppgiften om laboratorium härstammar från Bengt Idestam-Almquist; Biokronan var Charles Magnussons firma i Göteborg perioden innan han flyttade till Kristianstad och Svenska Bio. Idestam-Almquists påstående att scenerna "ljudfilmades" saknar grund.

Biografen Apollo i Hamngatsbacken i Stockholm öppnades i augusti 1907 och angav redan vid starten "Svenska bilder" som sin specialitet. Dess förste föreståndare var Albin Roosval, framstående kulturjournalist m m, men det förefaller som om han redan från början etablerat någon sorts samarbete med stockholmstemplarna som så småningom övertog biografen. Apollo skulle under den närmaste tiden bli en aktiv producent av "spelfilmer", inte minst med hjälp av operettartister från den likaledes tämligen nystartade Oscars-teatern. Paret Meissner-Barcklind hade just gjort pyramidal succé där i "Glada Änkan", och filminspelningen var naturligtvis en spekulation i den grasserande änkefebern. Paret uppträder i filmen i sina dräkter från Oscars-uppsättningen och utför en ren reproduktion av några danser därifrån.

Omständigheterna vid inspelningen på Centralbadets tak skildrades ett tjugotal år senare (1929) av Carl Barcklind i hans memoarbok "Den glada änkan i 'Boggivagnen"' (s 51 ff). Där framgår, att varken Emma Meissner eller Barcklind hade "ett begrepp om filmning, och arrangörerna själva voro väl heller inte så värst hemma i konsten." De båda artisterna hade i förväg oroat sig för hur salongmiljön skulle ordnas uppe på taket, och deras farhågor besannades när de ställdes inför den spartanska och tarvliga dekoren. Till sin förvåning upplystes de dessutom om att de måste utföra sina danser utan något som helst ackompanjemang. Med hjälp av på golvet utlagda ribbor markerades vilken yta de hade till sitt förfogande, men trots detta råkade de flera gånger stiga utanför kamerans räckvidd med omtagningar som påföljd. Även i övrigt uppstod gång på gång problem både med regi och kamerateknik: Barcklind uttalar sig tämligen ironiskt om både fotografens och biografrepresentantens brist på professionalism. "Varken Emma eller jag gillade resultatet, men då sakkunskapen var nöjd, så var det slut med valsa för den gången."

Förlaga

Originaltitel Die lustige Witwe (Operett)
Sångtextförfattare Leo Stein
Victor Léon_DUBBLETT
Kompositör Franz Lehár


Inspelning

Centralbadets tak Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1907-08-28 Apollo Stockholm 4 min
Urpremiär 1907-08-28 Apollo Stockholm 4 min
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Den glada änkan (1907)

Ämnesord

Dans
Operetter

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 83


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 83


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 84


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 78


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 78


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?