Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Krigsbilder från Bohuslän
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1907-09-26

Handling

Reportage från fältmanövern på västkusten i september 1907, "där som bekant för första gången i Sverige såväl armén som flottan gemensamt deltogo".


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel

Filmteam

Producent
Foto

Bolag

Produktionsbolag AB Biokronan
Distributör i Sverige (35 mm) AB Biokronan 1907

Handling

Reportage från fältmanövern på västkusten i september 1907, "där som bekant för första gången i Sverige såväl armén som flottan gemensamt deltogo".

Censur / granskning

Kommentar 2.404 m gul


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Sommaren 1907 blev Charles Magnusson sin egen filmproducent som chef för det nybildade AB Biokronan i Göteborg, med egna inspelnings- och laboratorieresurser och egen biograf, Kronan. Den 26 september annonserar han stort i göteborgspressen: "Då vi nu i dag torsdag öppna vår nya lokal våga vi uttala den förhoppningen att våra ärade kunder hålla oss räkning för våra ärliga sträfvanden att visa allt det nyaste och allt det bästa som kan åstadkommas inom kinematografien. Vi ha i sommar själfva fotograferat en massa intressanta och sevärda saker, hufvudsakligen i Sverige, hvarför vi hvarje vecka komma att bjuda Bilder från Vårt eget land. Vi göra i dag början med Krigsbilder från Bohuslän. En serie roliga och intressanta situationer och intermezzon från den stora manövern."

Det är troligt men inte definitivt klarlagt, att Magnusson själv stod för fotot i reportaget. Det är också troligt men inte definitivt klarlagt, att det var hans version som annonserades på Edison i Stockholm den 28 september: "Edison-Biografen har redan i förväg träffat aftal med en framstående fotograf i Göteborg angående dessa bilder, och det har lyckats oss erhålla intressanta och liffulla skildringar från de olika stridsoperationerna och de ovanligt svåra strapatserna. (-) Edison-Biografens krigsbilder, som innehålla icke mindre än 300 meter, torde icke förväxlas med dem, som förevisas å annan biograf härstädes."

Om man ska tro alla uppgifter om "egen fotografering" var det åtminstone fyra olika inspelningsföretag som bevakade västkustmanövern 1907. Mest anmärkningsvärt är Nya London-biografens löfte i stockholmspressen den 28 september att "någon av de närmaste dagarna" ha en 700 meter lång bildserie färdig för visning. Det skulle i så fall ha varit den med säkerhet längsta film som gjorts i Sverige vid den tiden, men det förefaller inte som om löftet infriades.

Ett nio minuter långt reportage från västkustmanövern 1907 finns bevarat hos SVT, antagligen Magnussons version.

Inspelning

Sverige 1907 1907
Bohuslänska kusten

Visningar

Stockholmspremiär 1907-09-28 Edison-Biografen Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1907-09-26 Kronan Göteborg Sverige
Urpremiär 1907-09-26 Kronan Göteborg Sverige

Ämnesord

Bohuslän
Dokumentärfilm
Krig
Manöver

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?