Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Festligheterna vid Lützen den 6 november 1907
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1907-11-09

Handling

Reportage från invigningen av minneskapellet vid Lützen, tillkommet genom svenska donationer att hugfästa minnet av trettioåriga kriget. "Å bilderna se vi, förutom...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Alternativtitel

Bolag

Produktionsbolag Numa Petersons Handels- och Fabriks-AB
Distributör i Sverige (35 mm) Numa Petersons Handels- och Fabriks-AB 1907

Handling

Reportage från invigningen av minneskapellet vid Lützen, tillkommet genom svenska donationer att hugfästa minnet av trettioåriga kriget.

"Å bilderna se vi, förutom Lützenkapellet, värdshuset 'Zum Rothen Löwen', Schwedenstein, den storartade mottagningen vid Lützens rådhus af H.K.H. Kronprinsen, prins Eitel Fritz, svenska officerare, underofficerare och manskap, presterskap och studenter med sin sånganförare dir.muc. Hedenblad, samt den storartade processionen, bestående af, förutom uppräknade svenska deltagare, framlidne consul Ekmans familj, hvilkens storartade frikostighet Lützenkapellet har att tacka för sin tillkomst, samt Leipzigs vällofliga bagareskrå med fana och krans och i spetsen företrädd af den bagarmästare, som på grund af sin svenskvänlighet hugnats med Vasaorden, dessutom märkes bland en massa korporationer öfver 2.000 skolungdom samt först och sist ett ganska stort antal gamla pensionerade och medaljerade tyska krigsveteraner." (Annonsformulering i Smålands Allehanda för Jönköpings Biograf-Teater)

Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Denna aktualitetsfilm hör till dem som fick synnerligen bred spridning över hela landet. Att döma av den ytterst snabba lanseringen i Sverige -- den premiärvisades endast tre dagar efter evenemanget i Tyskland -- bör den rimligtvis ha producerats av ett svenskt inspelningsföretag. Ingen av de biografetablissemang som visade den gjorde emellertid anspråk på produktionen, varför filmen sannolikt gjordes av ett från biografbranschen fristående företag. Den bästa gissningen är då Numa Petersons Handels- och Fabriks-AB (eller Pathé Frères som vid denna tid saluförde sina filmer via Numa Peterson). Mer än en gissning är det emellertid inte.

Filmen eller större delen därav (ca 150 m) finns bevarad hos SVT.

Inspelning

Lützen Tyskland

Visningar

Urpremiär 1907-11-09 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1907-11-09 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige

Ämnesord

Bagare
Dokumentärfilm
Kapell
Krigsveteraner
Kungligheter
Lützen

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?