Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Engelska konungaparets besök i Stockholm
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Produktionsbolag

Handling

Reportage från Edward VII:s och drottning Alexandras statsbesök i Stockholm 26-27 april 1908, innefattande bl a mottagandet vid Stockholms Central samt kortègen genom staden.


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteatern 1908

Handling

Reportage från Edward VII:s och drottning Alexandras statsbesök i Stockholm 26-27 april 1908, innefattande bl a mottagandet vid Stockholms Central samt kortègen genom staden.

Censur / granskning

Kommentar 2.404 m gul


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Under 1908 fick Stockholm en rad furste- och statsbesök, bl a av det tyska kejsarparet och den franske presidenten, evenemang som nogsamt bevakades av filmfotograferna. Mest populärt var dock det brittiska kungaparets besök i april. "Reporterfotograferna strövade omkring i staden och filmade folket, som var ute för att få se en skymt av den 'tjocke kungen' Edward VII och hans drottning Alexandra. De begav sig i god tid till inre borggården redan när landåerna körde fram för att hämta de kungliga värdarna, som skulle åka till Centralen och ta emot gästerna. Medan fotograferna väntade på Centralplanen, passade de till och med på att filma varandra". (Gardar Sahlberg i "Levande bilder från ett svunnet Sverige", s 10)

Det var åtminstone två fotografer eller fotograf!team som filmade detta statsbesök, Svenska Bios och Pathé Frères, och båda reportagen finns bevarade hos SVT. Det ter sig emellertid ofta omöjligt att i de enskilda fallen avgöra vilken version som visats på biograferna, i synnerhet i Stockholm. Problemet blir inte lättare av att man efterhand kompletterade bioprogrammen med nytagna bilder under besöksdagarna. Den 27 april visas filmupptagningar av besöket på Orientaliska Teatern, London, Nya London, Berlin, Östermalms, Edison, Apollo, Brunkebergsteatern och sannolikt ännu fler biografer.

Landsortspremiären på Svenska Bios film tycks ha ägt rum samtidigt i Malmö och Karlskrona den 28.4.1908.

Inspelning

Sverige 1908-04-26 1908-04-26
Centralstationen Stockholm
Borggården Stockholm

Visningar

Stockholmspremiär Sannolikt 26-27.4.1908 (se kommentar)

Ämnesord

Alexandra, drottning av England (1844-1925)
Edward VII, kung av England (1841-1910)
Kortege
Kungligheter
Stockholms Central
Stockholms slott/borggården

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?