Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel En färd på Kinda Kanal
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1908-10-24

Handling

En rese-film i två delar, upptagen från båt på Kinda kanal. Första delen tycks ha börjat i Linköping, fortsatt via Stångebro, förbi Landeryds kyrka, genom slussarna vid Skattefors,...

Visa hela handlingen

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Alternativtitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag AB Etablissement Viking
Distributör i Sverige (35 mm) AB Etablissement Viking 1908

Handling

En rese-film i två delar, upptagen från båt på Kinda kanal. Första delen tycks ha börjat i Linköping, fortsatt via Stångebro, förbi Landeryds kyrka, genom slussarna vid Skattefors, vidare förbi Ulfveborg, Ahagen och Sturefors samt slutligen genom Hovetorps slussar till Kinda-området.

I andra delen förefaller Alvastra klosterruin har varit huvudattraktionen.

Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Linköpingsfotografen och biografägaren John Bergqvist började sin verksamhet som filmproducent 1906 och förestod som sådan företaget Viking, ibland kallat Etablissement Viking och registrerat som aktiebolag 1911. Bergqvist är en av de betydande landsortsprofilerna i den tidiga svenska filmen. Huvudsakligast var han aktiv som dokumentärfilmare men försökte sig 1912 även på spelfilmsproduktion -- Amors pilar (1913/11) och Lappens brud (1913/9) -- utan större lycka. Se även kommentaren till Lappens brud.

Filmen om Kinda kanal var en av hans första filmer med mer är lokalpatriotiskt publikintresse och distribuerad som det förefaller runt hela landet.

Kinda kanal hade filmats redan 1906, sannolikt av en annan producent, och 1910 förekommer ännu en resefilm med samma motiv på svenska biografer, den gången förmodligen upptagen av den danske storproducenten Nordisk Film. 1912 låter Bergqvist själv censurera en ny version av En färd på Kinda kanal med en längd på endast 77 m (censurnummer 5 559).

Det är antagligen John Bergqvists båda filmserier från 1908 som är bevarade hos SVT med en sammanlagd längd av ca 250 m. L F-r

Inspelning

Sverige 1908 1908
Kinda kanal

Visningar

Sverigepremiär 1908-10-24 Elektro-Biografen Linköping Sverige (första delen)
Urpremiär 1908-10-24 Elektro-Biografen Linköping Sverige (första delen)

Ämnesord

Ahagen
Alvastra
Danderyd
Dokumentärfilm
Hovetorp
Kinda kanal
Linköping
Resa
Skattefors
Slussar
Sturefors
Stångebro
Ulfveborg

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?