Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel I klädloge och på scen
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1908-11-11

Medverkande

Inga Berentz
Skytte-Lisa

Axel Ringvall
Hippolyt

Handling

Enligt premiärannonsen bestod filmen av två scener: "Första scenen: Fröken Inga Berentz kostymerar sig till entré. En sevärdhet af första rangen för alla beundrare af den...

Visa hela handlingen

Press

"En epok inom biografvärlden" var rubriken över StTs recension, där signaturen -no betecknade första scenen som "en vertitabel afklädningsscen (städad, förstås)". Om dansscenen skrev...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Producent
Foto
Musik

Medverkande

Inga Berentz Skytte-Lisa
Axel Ringvall Hippolyt

Bolag

Produktionsbolag Biografen i Blanch's
Distributör i Sverige (35 mm) Biografen i Blanch's 1908
AB Svenska Biografteatern 1908

Handling

Enligt premiärannonsen bestod filmen av två scener:

"Första scenen: Fröken Inga Berentz kostymerar sig till entré. En sevärdhet af första rangen för alla beundrare af den uppburna divan.

Andra scenen: Idyll och danspotpurri af Inga Berentz och Axel Ringvall. En scen full af lekande skälmskhet och oemotståndlig komik".

Av recensioner framgår att dansen i andra scenen var hämtad ur operetten "Skytte-Lisa" och inspelad i Haga.

Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 115 meter
Längd i minuter 6 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"En epok inom biografvärlden" var rubriken över StTs recension, där signaturen -no betecknade första scenen som "en vertitabel afklädningsscen (städad, förstås)". Om dansscenen skrev samme recensent -- apropå den "sjungande bild" som föregått: Här kommer visserligen ingen sång i fråga, men numret är icke mindre lefvande för det."

Waldeck i StD tyckte att Ingas och Axels astralkroppar var lika vackra och "trefliga" som originalen och sjöng och dansade, så att man blev riktigt glad. "Inga Berentz och Axel Ringvall sutto på första parkett (fint ska det vara!) och sågo sig själfva på den hvita biografduken och tyckte att så stiliga artister hade de aldrig sett. Nå, det tyckte vi andra också. (-) Att det blåst litet, syntes tydligt på bilden, men det bara ökade glädjen."

Kommentar Svensk filmografi

Som förspel till I klädloge och på scen framfördes med vissa besvärligheter den sjungande bilden Kärlek med Inga Berentz sjungande synkront på skiva och duk (se appendix till kap II i decennieförordet till denna volym). Något synkronljud till huvudnumret förekom uppenbarligen inte, även om filmen vid uruppförandet ackompanjerades av grammofonmusik.

Edmund Eyslers operett "Skytte-Lisa" hade gått upp på Oscarsteatern i Stockholm hösten 1907 -- med Inga Berentz och Axel Ringvall i de roller de kreerade i filmen. Det är belysande för konkurrensmetoderna i tidens biografbransch, att Apollo ger nypremiär på sin halvårsgamla Dans ur 'Surcouf' med Berentz och Ringvall samma dag som Biografen i Blanch's lanserar paret i sitt nya program.

Bengt Idestam-Almquist uppger att Otto Bökman fotograferade I klädloge och på scen.

Filmen redovisas i Biografen i Blanch's Filmsinventarium av den 1 aug 1909 men återfinns något halvår senare i Svenska Bios inventarium. Kristianstadsföretaget har då tydligen övertagit distributionsrätten (3 kopior). Båda inventarierna uppger samma längd på filmen, 115 m.

Inspelning

1908 1908
Centralbadets tak Stockholm Sverige
Hagaparken Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1908-11-11 Biografen i Blanch's Stockholm Sverige
Urpremiär 1908-11-11 Biografen i Blanch's Stockholm Sverige

Ämnesord

Avklädning
Dans
Operetter

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?