Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Kolingen : Vördsamt tillägnad mänskligheten
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1908-11-20

Handling

Den enda innehållsredogörelse som veterligt existerar av denna förlorade film är den som förekom i premiär!annonsen: "Första afdelningen: I hans våning vid Strandvägen 1. Kolingen...

Visa hela handlingen

Press

Filmens premiär tycks inte ha uppmärksammats av dagstidningarna i Stockholm.


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Musik

Bolag

Produktionsbolag Apollo

Handling

Den enda innehållsredogörelse som veterligt existerar av denna förlorade film är den som förekom i premiär!annonsen: "Första afdelningen: I hans våning vid Strandvägen 1. Kolingen vaknar och kysser morgonsolens strålar. 2. Gör toalett. 3. Intager frukost i sitt förmak. Andra afdelningen: Vid Värtan 4. Kolingen aflägger förmiddagsvisit hos Västerviks-Ludde på Villa Boxkol. 5. De utöfva Lingska gymnastiken. Tredje afdelningen: Åter i hufvudstaden 6. Kolingen börjar sitt arbete. Västerviks-Ludde hjälper till. 7. Mot aftonen. Kolingen vid godt humör och donerar. 8. Han knyter sig.

Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmens premiär tycks inte ha uppmärksammats av dagstidningarna i Stockholm.

Kommentar Svensk filmografi

Mycket litet är känt om denna film, inte ens vilka aktörer som spelade de två roller som tycks ha ingått i stycket, Kolingen och Västerviks-Ludde. "Bilderna äro tagna af vår fotograf, delvis med Kolingens nådiga tillstånd, men mest i hans obevakade ögonblick" säger annonsen som också anger att filmen ackompanjerades av Dompans "Spiskroksvalsen".

Annonseringen för filmen är för övrigt mycket originell under hela den tid den visas i Stockholm: man får ständigt nya rapporter om Kolingens föregivna göranden och låtanden. I samband med premiären meddelades t ex följande: "Kolingen var inbjuden till vår generalrepetition. När han på scenen fick se sig utöfva Lingska gymnastiken, skrattade han af förtjusning, och när han såg huru han, berusad af sällhet, öppnar sitt hjärta och donerar sin förmögenhet, grät han af rörelse. Men när han fick se sig arbeta brast dock hans behärskning alldeles och hans ögonlock sänkte sig blygt och en skär rodnad steg upp på hans kinder."

Filmen hade premiär på Centralbiografen (tidigare kallad Nya London) och sattes snart även på Apollo. Dessa båda biografer ägdes av Stockholms-templarna, och i konsekvens med tidigare praxis har Apollo ovan angetts som producent. Just vid tiden för filmens tillkomst blev Erik Dahlberg föreståndare för båda biograferna, vilket är ett av huvudskälen till att han, något osäkert, krediterats för regin; kanske har han också stått för fotot. Vissa formella likheter mellan filmens annons-synopsis och manuskriptet till Erik Dahlbergs Gustaf III och Bellman (1908/13) synes också tala för att han varit engagerad i Kolingens tillkomst.

Det förekom en mängd utländska filmer där "Kolingen" ingick i titeln. T ex gick en film med titeln Kolingens bröllop 23.12.1910 upp på Stjärnbiograf i Helsingfors. Det finns inga belägg för att den skulle vara svensk.

Inspelning

1908 1908
Strandvägen Stockholm Sverige
Värtan Stockholm Sverige

Visningar

Urpremiär 1908-11-20 Centralbiografen Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1908-11-20 Centralbiografen Stockholm Sverige

Ämnesord

Gymnastik
Kolingen
Stockholm/Strandvägen
Stockholm/Värtan

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?