Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Svanberg i täflan med kapplöpningshästar på Jägersro
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Sverigepremiär 1909-10-13

Handling

Reportage från det uppvisningslopp som John Svanberg genomförde på Jägersro den 10 oktober 1909 i tävlan med travhästarna Major Refero och Goodfly, körda av herr Hugo Olsson resp herr B...

Visa hela handlingen

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Medverkande

Bolag

Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteatern 1909

Handling

Reportage från det uppvisningslopp som John Svanberg genomförde på Jägersro den 10 oktober 1909 i tävlan med travhästarna Major Refero och Goodfly, körda av herr Hugo Olsson resp herr B G Olander. Svanberg kom sist, nära en minut efter sista hästen.

Censur / granskning

Kommentar 2.404 m gul


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Långdistanslöparen John Svanberg torde vid denna tid ha varit Sveriges populäraste idrottsman. Vid 1906 års olympiad hade han tagit två silvermedaljer, vid 1908 års en bronsmedalj. 1909 hade han blivit professionell och gjort turnéer i USA och han återkom på hösten till Sverige för några uppvisningslopp. Nordisk Familjeboks Sportlexikon uppger att Svanberg "enligt tidens sed förde ett föga asketiskt liv" och det hör till bilden, att han under våren 1910 också uppträder in person som varietéartist på biografer i Stockholm!

Under 1909 är hans uppvisningslöpningar ofta återkommande kameramotiv för filmfotografer. Den mest förevisade av dessa filmer var upptagningen från den sensationella tävlingen med travhästarna på Jägersro i Malmö.

Det är inte klart vem som producerade denna film, men mycket snart ingår den i en sammanställning med ett par andra, betitlad Svanberg i tre löpningar, som distribueras av Svenska Biografteatern. Sammanställningens längd var 125 m.

Jägersro-filmen finns bevarad hos SVT och är ca 75 m.

Visningar

Urpremiär 1909-10-13 Apollo Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1909-10-13 Apollo Stockholm Sverige
Urpremiär 1909-10-13 Central Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1909-10-13 Central Stockholm Sverige
Urpremiär 1909-10-13 Orientaliska Teatern Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1909-10-13 Orientaliska Teatern Stockholm Sverige

Ämnesord

Idrottsmän
Kapplöpning
Travhästar

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?