Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Skilda tiders danser
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1909-10-21

Medverkande

Rosa Grünberg
kavaljeren

Handling

I filmen ingick fyra dansavsnitt, utförda i olika dräkter och miljöer. Följande referat är hämtat ur Aftonbladets osignerade recension. "En mjuk, glidande boston utgör början....

Visa hela handlingen

Press

"Bilderna ge en verklig illusion. Hvarenda 'pas' stämmer med melodierna, som spelas på ett piano. Och de dansandes minspel kan man tydligt följa alla danserna igenom." (AB) I StD...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Emma Meissner damen
Rosa Grünberg kavaljeren

Bolag

Produktionsbolag Apollo
Distributör i Sverige (35 mm) Apollo 1909

Handling

I filmen ingick fyra dansavsnitt, utförda i olika dräkter och miljöer. Följande referat är hämtat ur Aftonbladets osignerade recension.

"En mjuk, glidande boston utgör början. Den afdansas naturligtvis i en modern salong. Kavaljeren, fr. Grünberg, bjuder på det mest manliga sätt upp sin dam, som förväntansfullt afbidar hans ankomst.

Scenförändring o. dansbana på Sickla.

En lustig gammal vals dansas. De dansande äro iklädda 1860-talets trefliga dräkter.

Därefter få vi i fantasien förflytta oss till Haga. På en sandplan dansa de båda artisterna i empiretidens stilfulla dräkter en sirlig gavott.

Sist få vi se dem i rococodräkter utföra en kokett menuett på en af vägarna ett stycke från Haga Slott."

Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Bilderna ge en verklig illusion. Hvarenda 'pas' stämmer med melodierna, som spelas på ett piano. Och de dansandes minspel kan man tydligt följa alla danserna igenom." (AB)

I StD prisade signaturen -s "de vackra bilderna" och kommenterade artisternas insats med orden:

"Det vore glädjande om deras föregångsarbete kunde ha den nyttan med sig, att nutidsungdomen återvände till de verkligt graciösa och konstnärliga danser, hvilka det på våra farmödrars och mormödrars tid hörde till en god uppfostran att kunna."

Kommentar Svensk filmografi

Skilda tiders danser blev något av en långkörare med flera repriser under månaderna framöver. Den annonserades mycket påkostat både i Stockholm och landsorten med åtskilliga fotografier ur filmen och med ett "brev" från Emma Meissner och Rosa Grünberg, adresserat till allmänheten och innehållande bl a en beskrivning av själva inspelningen. Formuleringarna där är i stora stycken likalydande med ett inspelningsreportage i Dagens Nyheter (som möjligen i sin tur är baserat på en release från producenten). Det framgår att filmen tillkommit under några dagars filmande dels i Haga-parken, dels på dansbanan i Sickla park. Som musikalisk beledsagare under inspelningen tjänstgjorde en ensam violinist.

Felaktiga uppgifter om synkronljud på grammofon förekommer i äldre filmlitteratur.

Inspelning

Sverige 1909 1909
Sickla park Nacka
Haga Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1909-10-21 Apollo Stockholm
Urpremiär 1909-10-21 Apollo Stockholm
Festivalvisning 2019-10-24 Fyris Uppsala Sverige Uppsala Kortfilmfestival 2019
Cinemateksvisning 2017-01-29 Filmhuset Stockholm Sverige

Ämnesord

Dans
Nacka/Sickla
Stockholm/Haga

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 57


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 57


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 50


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 1
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?