Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (7 st)

Originaltitel Bröllopet på Ulfåsa
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1910-03-14

Medverkande

Oscar Söderholm
Birger jarl

Georg Dalunde
Bengt Lagman

Wilgot Ohlsson
Knut Algotsson

Frida Greiff
Sigrid, Knuts dotter

Carl Engdahl
Björn, Knuts väpnare

Otto Holmén
Botvid, prior i Vreta

Handling

Bengt Lagman dubbas till riddare av sin bror, Birger Jarl. Sigrid den fagra, Knut Algotssons dotter, blir en dag överfallen av stigmän i skogen, men Bengt och hans män råkar komma förbi...

Visa hela handlingen

Press

Nyhetens behag tycks ha förklingat, när det tredje av Svenska Bios förstlingsverk äntligen gick upp på biograferna. Presskommentarerna är få och inte särskilt himlastormande. ...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Oscar Söderholm Birger jarl
Georg Dalunde Bengt Lagman
Wilgot Ohlsson Knut Algotsson
Frida Greiff Sigrid, Knuts dotter
Carl Engdahl Björn, Knuts väpnare
Otto Holmén Botvid, prior i Vreta

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteatern 1910

Handling

Bengt Lagman dubbas till riddare av sin bror, Birger Jarl. Sigrid den fagra, Knut Algotssons dotter, blir en dag överfallen av stigmän i skogen, men Bengt och hans män råkar komma förbi och kan rädda Sigrid.

Bengt och Sigrid förälskar sig i varandra. Förklädd till enkel väpnare och ej igenkänd som annat besöker Bengt sedan Knut Algotsson för att anhålla om dotterns hand, men trots att han räddat dotterns liv får han avslag. Den som skall få Sigrid till maka måste vara riddare med gods och makt och förmåga att hämnas på Birger Jarl, Knuts ärkefiende.

Bengt tar honom på orden, rider hem, byter till bättre kläder och återvänder med följe till Knut Algotssons stuga, där han nu låter presentera sig under sitt rätta namn. Med viss list lyckas hans frieri.

Snart står bröllopet på Ulfåsa. Glädjen störs dock av en gåva från Birger Jarl, som ogillar broderns brudval. Det är en kjortel av dyrbart tyg, men med en simpel vadmalsfåll, anspelande på Sigrid. Bengt låter besätta fållen med pärlor och ädla stenar och skickar därefter tillbaka gåvan till Birger. Denne blir än mer förbittrad och drar med sitt följe till Ulfåsa. Sigrid går honom till mötes ensam och lyckas genom sin fagra och franka uppenbarelse snart helt och hållet få Birger på andra tankar. Bröderna försonas och folket jublar.

Censur / granskning

Censurnummer 558
Datum 1911-10-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 425 meter
Kommentar (beträffande längd se kommentar)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 425 meter
Längd i minuter 23 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Nyhetens behag tycks ha förklingat, när det tredje av Svenska Bios förstlingsverk äntligen gick upp på biograferna. Presskommentarerna är få och inte särskilt himlastormande.

"Biograf Olympia hade programskifte i går. Det nya programmets första nummer är verkligen för dagen, nämligen bilder från Lissabon. Ett annat särdeles intressant och på samma gång vackert nummer var en serie fågelbilder. Bröllopet på Ulfåsa var präktigt iscensatt och bilderna framträdde tydligt. I öfrigt upptog programmet Tyrolska danser samt ett skämtnummer." (Borås Tidning)

Publiken kom tydligen ändå. Samma tidning några dagar senare:

"Bröllopet på Ulfåsa, som utförts i tidstrogen miljö och stiltrogna dräkter, har så slagit an på publiken, att man beslutit sig för att ännu några dagar behålla n:rt på programmet."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen lanserades mindre helhjärtat än Värmlänningarne ooch Fänrik Ståls sägner. Detta avspeglas även i antalet kopior: 2 mot 4 vardera av de tidigare utsläppta filmerna.

Bröllopet på Ulfåsa tycks t ex inte ha visats i Stockholm. Tidningen Trollhättan uppger i en notis den 7.5.1910, att filmen är inspelad av Dramatiska teaterns artister. Det stämmer inte. Å andra sidan har de rena amatörerna, med undantag av Söderholm, inte lika framskjutna roller i denna film som i de båda tidigare.

Filmens annonserade längd var 1400 fot. I en inventarielista uppges den ena kopian till 385 m, i den andra till 425 m. Idag återstår 245 m utan texter. Den näst sista scenen i filmen, själva bröllopet, är en enda oavbruten tagning, 74,5 m lång. Vid 16 b/s varar den i strax över 4 min.

När Gardar Sahlberg återupptäckte filmen i SFs journalfilmarkiv 1959, låg scenerna i fel ordning. Dessutom var tre märkbart avvikande scener inklippta i det hela. Dessa kunde sedermera identifieras som resterna av Muck Lindens ett år senare påbörjade, men aldrig fullbordade inspelning av samma pjäs; (1910/12).

Den version av filmen som föreligger i dag är en rekonstruktion gjord av Gardar Sahlberg med Hedbergs text som stöd.

Teaterpjäsen "Bröllopet på Ulfåsa" av Frans Hedberg (1828-1908) uruppfördes på Kungliga Stora Teatern i Stockholm den 1.4.1865.

Se även kapitel III i förordet till denna volym.

Förlaga

Originaltitel Bröllopet på Ulfåsa (Pjäs)
Författare Frans Hedberg


Inspelning

Sverige 1909 1909
AB Svensk Biografteaterns ateljé Kristianstad
Kristianstad med omgivningar
Vittskövle slott Vittskövle
Teaterrestaurangens terrass Kristianstad

Visningar

Sverigepremiär 1910-03-14 Malmö Gamla Biograf Malmö Sverige
Urpremiär 1910-03-14 Malmö Gamla Biograf Malmö Sverige
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Bröllopet på Ulfåsa (1910)
Klassiska svenska filmer (1959) Bröllopet på Ulfåsa (1910)

Ämnesord

Birger Jarl
Bjälbo
Bröllop med förhinder
Frierier
Förklädnad/lagman som väpnare
Försoning
Förödmjukelse
Hämnd
Kristianstad
Kristianstad/Teaterrestaurangen
Kvinnorov
Lagman
Medeltid
Osämja
Riddare
Rövare
Slott
Släktfejder
Stigmän
Ulfåsa
Vittskövle slott

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 245


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 245


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 245


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?