Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel

Medverkande

Knut Lambert göteborgaren

Bolag

Produktionsbolag Frans Lundberg

Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Från hösten 1910 och två år framöver framträder biografdirektören i Malmö Frans Lundberg (1851-1922) som en påfallande verksam filmproducent. Han hade egen inspelningsstudio i Malmö, "Stora Biografteaterns ateljé", och tillverkade både små ljudfilmer (se kap II i decennieförordet till denna volym) och ordinära spelfilmer. Några av dessa, kanske samtliga, filmades av den hos Svenska Bio skolade fotografen Ernst Dittmer.

Förbluffande lite är känt om denne Lundberg, vilket är anmärkningsvärt både med tanke på hans pionjärposition och hans stora produktivitet. En av de komplicerande faktorerna med Lundbergs verksamhet är att han hade avsevärda intressen också i den danska filmbranschen, och det är många gånger svårt att avgöra i vad mån alla filmer han presenterade som "egen upptagning" verkligen är att betrakta som svenska. Ibland far han med uppenbara osanningar därvidlag, och rollbesättningarna är oftare heldanska än svens!ka. Efter den svenska censurens inrättande blev Lundbergs renommé tämligen skamfilat. Statens Biografbyrå intog en märkbar skepsis både till hans produktionsuppgifter och till själva produkterna. Flera av hans filmer totalförbjöds. I denna filmografi förtecknas emellertid samtliga kända filmer som Lundberg anger som egen produktion, såvida det inte föreligger bevis för annan härkomst.

De magra produktionsuppgifterna härovan härrör från annons i Sydsvenska Dagbladet 1.5.1911, då filmen visades på Stora Biografteatern i Malmö. Med hänsyn till Frans Lundbergs bristande pålitlighet i andra liknande sammanhang kan de inte betraktas som helt tillförlitliga.

Den alternativa titeln på filmen antyder att Göteborgarens Marstrandsresa skulle kunna vara identisk med den fars som Knut Lambert berättar om i en minnesartikel i tidskriften Filmnyheter nr 1/1928. Den var inspelad i Marstrand och "komponerad på rak arm, Knut Lambert spelade själv huvudrollen och råkade ut för varjehanda. Bl a badade han massagebad och det fina i den kråksången var, att hela Göteborg med omnejd kände igen de beprövade baderskorna."

Lambert uppger i samma artikel att filmen skulle ha gått länge "på dåvarande Orientaliska Teatern", men någon annonsering om en Lambert-film med marstrandsmotiv har inte stått att finna från den nämnda stockholmsbiografen.

Inspelning

Sverige 1910 1910
Stora Biografteaterns ateljé Malmö
Marstrand

Visningar

Stockholmspremiär 1910-09-13 Bostock Stockholm Sverige

Ämnesord

Baderskor
Marstrand

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?