Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Kandidat Synnerstedts misslyckade vigg : Svartmålning ur Uppsalalifvet
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1910-09-22

Handling

"Kand. Synnerstedt har möte med sin älskade Olga vid Flottsund. Några dagar senare sitter han på Gästis, då han får en biljett från Olga. Det gäller ett nytt sammanträffande vid...

Visa hela handlingen

Press

"Nåja, både bättre och sämre hade 'spexet' kunnat vara. Att det gör skäl för namnet 'svartmålning' af studentlifvet är säkert. Också ha de medagerande gjort det förbehållet, att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Bolag

Produktionsbolag AB Svea-Film
Distributör i Sverige (35 mm) Pathé Frères filial 1910

Handling

"Kand. Synnerstedt har möte med sin älskade Olga vid Flottsund. Några dagar senare sitter han på Gästis, då han får en biljett från Olga. Det gäller ett nytt sammanträffande vid Flottsund. Men de nödiga medlen saknas, och viggandet vid de närmaste borden leder endast till trassel. En docent, som kommer utför universitetstrappan, får släppa till sin lön, varmed kandidaten flyktar, efterjagad á la Lehmann. Olga som väntat vid Flottsund, har inte varit riktigt trofast. Slutet blir, att 'den illa gör, faller själv däruti'." (Censurbeskrivning)

Censur / granskning

Censurnummer 8002
Datum 1913-03-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 196 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 196 meter
Längd i minuter 11 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Nåja, både bättre och sämre hade 'spexet' kunnat vara. Att det gör skäl för namnet 'svartmålning' af studentlifvet är säkert. Också ha de medagerande gjort det förbehållet, att bilden ej kommer utom staden och att filmen sedan hamnar i universitetets vård." (Tidningen Upsala)

"Särskilt lyckade voro bilderna från Gästis trädgård, där man kunde upptäcka en hel del kända ansikten. Hvad de agerande beträffar, skulle det hela nog vunnit på mindre utvecklat 'biografspel' enligt de gängse formerna. Vid premiären medverkade dessutom äfven publiken med sång och pianoackompanjemang till de olika numren, hvilket än ytterligare förhöjde stämningen.

Det var naturligtvis fullt hus vid alla föreställningarna. Bara man nu inte allmänt får den uppfattningen, att Upsalalifvet i allmänhet bjuder på så omväxlande och excentriska förströelser." (Upsala Nya Tidning)

Kommentar Svensk filmografi

Av premiärannonsen framgår, att "Denna film är utförd af ett 50-tal medlemmar av Uppsala studentkår, såväl kvinnliga som manliga, däribland flera av våra mest kända spexspelare".

Det förefaller alltså sannolikt, att uppsalastudenterna i någon bemärkelse varit delaktiga i finansieringen, i synnerhet om recensionsuppgiften ovan är korrekt beträffande de begränsade spridningsavsikterna. Efter två och ett halvt år censurgranskas emellertid filmen och då anges Svea-Film som tillverkningsfirma och Pathé som distributör. Det är en öppen fråga om dessa uppgifter avser förhållandena vid filmens tillkomst eller enbart ansvarighetsfördelningen vid censurtillfället.

Det är inte bekant vilka de "kända spexspelare" som agerade i filmen är.

Den Lehmann som omtalas i censurbeskrivningen var fransman och verksam i populära italienska filmfarser under namnet Cretinetti. I Sverige fick han namnet Lehmann.

Det kan påpekas, att en ny spexfilm från Uppsala, synbarligen tillkommen under liknande omständigheter som denna, producerades ett år senare, Studentväxeln eller Fredagen den 13:de (1911/11).

Inspelning

Sverige 1910 1910
Uppsala

Visningar

Urpremiär 1910-09-22 Uppsala-Biografen Uppsala Sverige
Sverigepremiär 1910-09-22 Uppsala-Biografen Uppsala Sverige

Ämnesord

Studentliv
Studentspex
Uppsala

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?