Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (69 st)

Originaltitel Regina von Emmeritz och Konung Gustaf II Adolf
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1910-11-14

Medverkande

Emile Stiebel
Gustaf II Adolf

Gerda André
Regina von Emmeritz

Carl Browallius
Hieronymus

Frithiof Strömberg
överste Lillie

Ivan Hedqvist
Reginas far

Visa alla medverkande

Handling

"Första akten: Hjältekonungen från Norden nalkas med sina härskaror slottet Würzburg efter att vid Breitenfeld ha slagit den katolska hären under Tilly. Munken Hieronymus söker...

Visa hela handlingen

Press

"I går hände det märkvärdiga att våra skådespelare -- dvs bara Operans och Dramatens, inte Ranfts -- kunde sitta på parkett och applådera sina egna prestationer på scenen. Det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Censurtitel

Filmteam

Medverkande

Emile Stiebel Gustaf II Adolf
Gerda André Regina von Emmeritz
Carl Browallius Hieronymus
Frithiof Strömberg överste Lillie
Ivan Hedqvist Reginas far
Gucken Cederborg Dorthe
Albin Lavén biskopen
Torre Cederborg Larsson
Lilly Wasmouth Kätchen
Anna-Lisa Hellström ej identifierad roll
Ellen Appelberg ej identifierad roll
Axel Janse ej identifierad roll
Nils Johannisson ej identifierad roll
Harry Wolff ej identifierad roll
Valborg Ljungberg ej identifierad roll
Axel de la Motte ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteatern 1910
Kläder Verch & Flotow

Handling

"Första akten: Hjältekonungen från Norden nalkas med sina härskaror slottet Würzburg efter att vid Breitenfeld ha slagit den katolska hären under Tilly. Munken Hieronymus söker oskadliggöra den segerrike konungen med listens vapen, men misslyckas.

Andra akten: Gustaf Adolf stormar och intager Würzburg. Munkarna välja slottets unga fromma härs!karinna, Regina von Emmeritz, att utföra deras löms!ka plan mot 'kättarkonungen'.

Tredje akten: Anslagen mot konungen misslyckas, i det Regina, vacklande i sin tro afväpnas genom hans själsstorhet och godhet. Jesuiten Hieronymus söker nu spela rollen af de katolskes hämnare, men upptäckes. Efter att vid ett hotande tillfälle ha lyckats rädda hjältekonungen, insuper Regina det gift som var ämnadt åt honom." (Ur reklamblad till filmen)

Censur / granskning

Censurnummer 3091
Datum 1911-12-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 800 meter
Kommentar (annan längduppgift: 700 m. enligt Svenska Biografteaterns inventarium 1911-06-30)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 800 meter
Längd i minuter 44 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"I går hände det märkvärdiga att våra skådespelare -- dvs bara Operans och Dramatens, inte Ranfts -- kunde sitta på parkett och applådera sina egna prestationer på scenen.

Det skedde på Blanchs biograf, som nu tänker börja portionera svensk dramatisk konst i reproduktion åt svenska folket. Början gjordes med Regina von Emmeritz och Konung Gustaf II Adolf, historiskt-dramatiskt utstyrselstycke efter motiv af Topelius och Blanche, August dresseradt af Kaifas. Stycket spelas på Maltesholms slott i Skåne med 80 man, 60 hästar och 2 kanoner från Vendes artilleriregemente, hrr Stiebel och Strömberg från Operan och hrr Browallius, Hedqvist och Cederberg från Dramaten samt, för att ta damerna sist, fruarna Gerda André och Cederberg m fl. Scenutrymmet på den skånska slätten räckte ju väl till, och illusionen blef så fullständig den kan bli på en biografduk. Gerda Regina von Emmeritz-Andrés tragiska öde gjorde ett starkt intryck på de närvarande skådespelarna och pressmännen. Kaifas var hänförd, Ringvall var djupt rörd, den enda som skrattade var Calle Barcklind. Apropå, hade herrarna från Oscarsteatern tillstånd af Ranft att med sin närvaro upmuntra detta farliga konkurrentföretag? Af övriga uppträdande tillvann sig särskildt hjältekonungen Gustaf den lille Stiebel den senares stora sympatier. Hr Browallius hade som munken Hieronymus en af sina bästa roller.

Stumma teatern vid Kungsträdgården blir vår enda verkliga nationalscen. Efter Topelius-Blanch-Kaifas lära Henning Berger och Hjalmar Söderberg komma att spelas. Berger har för 1,000 kr. svängt ihop två dramatiska bagateller med motiv från Där ute. Hvad säger Bonnier?" (DN)

"Denna bild är den första i serien svenska bilder, hvilka Kristianstadsbolaget skall utsläppa i marknaden för att något mota den öfverväldigande utländska importen af biografbilder.

Regina von Emmeritz, som är inspelad under hr Gustaf Lindens insiktsfulla regi, bör kunna bli en afgjord biografsuccés icke blott i Blanchs och svenska landsorten utan äfven på utländska biografer." (StT)

"Både Gustaf Adolf och Regina hade kommit till för att se sig själfva på scenen, hvilket de ju inte äro i tillfälle att göra alla dagar, och de ha allt skäl att vara belåtna med sitt verk.

I synnerhet hade Gustaf Adolfs och Jeronimus framställare fått ett godt grepp på sina roller. För öfrigt gjorde sig flera scener utmärkt genom sin förträffliga iscensättning och instudering. Massverkan, som ju måste vara lättare att åstadkomma i det fria än på en scen -- åtminstone förefaller det lekmannen så -- hade ypperligt åstadkommits. Innehållet i skådespelet känner alla, ty alla ha naturligtvis läst 'Fältskärns berättelser'. Afvikelserna från Topelius kända version stamma från Aug. Blanche. (-) Det kan inte hjälpas, att det förefaller en smula försmädligt, att hon (Regina) skall dö från hela sin kärlekssaga, som åtminstone den kvinnliga delen af publiken kände ett sådant intresse för i 'Fältskärns berättelser'. Men man får trösta sig med alla de vacka och anslående bilderna." (Chouette i StD)

"På Olympia gick igår Regina von Emmeritz fram öfver den hvita duken. Naturligtvis var framställningen ytterst fragmentarisk och utan föregående kännedom om innehållet i den använda episoden ur Fält!skärns berättelse begriper man den ej, men det måste erkännas att som kinematografiskt konstverk är bildserien vacker, både i afseende på gruppering, dräkter, lokaler och allt annat. Framgången är därför fullt berättigad. Det lär vara Maltesholms slott nära Kristianstad, som får representera Würzburg." (Borås Tidning)

Kommentar Svensk filmografi

I programblad och annonser, liksom i inspelningsreportage och recensioner, anges genomgående August Blanche som upphovsman till teaterpjäsen. Det är en förbryllande uppgift. Topelius skrev själv pjäsen "Regina von Emmeritz", urpremiär i Helsingfors den 13.4.1853. Inte heller senare omarbetningar har kunnat knytas till någon annan författare än Zacharias Topelius. "Fältskärns berättelser" av Zacharias Topelius (1818-1898) utkom 1853-1867.

Bräschen i Würzburgs murar fanns förberedd redan i konstruktionen av den krenelerade kulissen. Ett parti av denna var utformat som ett stort pussel med oregelbundna, löst sittande bitar. Under filmningen, som ägde rum ute vid Ekenabben sydost om Kristianstad, låg sedan Hilding Kjellgren och Gottfrid Bengtsson gömda bakom "muren" och ryckte på kommando bort bit efter bit, samtidigt som de kastade upp lite jord för att illusionen av artilleribeskjutning skulle bli fullständig.

Även till Maltesholm medfördes ett stycke murkuliss, som ställdes upp strax innanför vallgraven för att ge slottet ett mera borgliknande utseende.

Filmens totala produktionskostnad uppgavs i pressmeddelanden och annonser till 20.000 kronor.

Stockholmspressen recenserade filmen i samband med en förhandsvisning den 12.11.1910.

Endast ett 60-tal m finns bevarade av denna praktfilm.

Se även kap III i förordet till denna volym.

Förlaga

Originaltitel Regina von Emmeritz (Pjäs)
Författare Zacharias Topelius


Originaltitel Fältskärns berättelser (Berättelse)
Författare Zacharias Topelius


Inspelning

Sverige 1910 1910
AB Svenska Biografteaterns ateljé Kristianstad
Ekenabben Kristianstad
Maltesholms slott Kristianstad

Visningar

Stockholmspremiär 1910-11-14 Biografen i Blanch's Stockholm Sverige
Urpremiär 1910-11-14 Malmö Gamla Biograf Malmö Sverige
Sverigepremiär 1910-11-14 Malmö Gamla Biograf Malmö Sverige

Ämnesord

Attentat
Belägring
Biskopar
Breitenfeld
Gift
Gustaf II Adolf
Jesuiter
Kapitulation
Katoliker
Krucifix
Kättare
Mordförsök
Munkar
Officer
Religionskrig
Självmord
Slott
Trettioåriga kriget
Würzburg

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 133


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?