Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Ryska sällskapsdanser
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1911-01-20

Medverkande

S. Piatov
dansare

Handling

Piatov och hans elev framförde enligt annonseringen följande danser: 1) Mignon (Dans af engelskt ursprung. Dansas i ryskt sällskapslif). 2) Pompadour (Fransk dans. Populär i ryskt...

Visa hela handlingen

Press

"I går var det högtidsdag för den lilla Apolloteatern i Hamngatsbacken, och den som hade sina steg där förbi vid tretiden fick det nöjet att se en furstlig automobil köra upp och stanna...

Visa all press

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Foto
Koreograf

Medverkande

S. Piatov dansare

Bolag

Produktionsbolag Apollo
Distributör i Sverige (35 mm) Apollo 1911

Handling

Piatov och hans elev framförde enligt annonseringen följande danser: 1) Mignon (Dans af engelskt ursprung. Dansas i ryskt sällskapslif). 2) Pompadour (Fransk dans. Populär i ryskt sällskapslif). 3) Krestjanotjka ("Den lilla bondflickan." Rysk sällskapsdans). 4) Vengerka (Ungersk dans. Populär i hela världen).

Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"I går var det högtidsdag för den lilla Apolloteatern i Hamngatsbacken, och den som hade sina steg där förbi vid tretiden fick det nöjet att se en furstlig automobil köra upp och stanna framför ingångsporten med den stora, röda lyktan. Om han så var lycklig nog att komma i teten af den snabbt församlade lilla folkskocken, så fick han se det unga hertigparet af Södermanland jämte storfurst Dmitrij stiga ur och vandra ner för de hvita trappstegen till biografsalongen.

Det var ett nytt nummer, som på fredag middag högtidligen invigdes på duken inför en särskildt inbjuden publik -- ett par gamla ryska danser, inöfvade för Apolloteatern af den ryske balettmästaren S. Piatov och en af hans kvinnliga elever. Prinsessan Maria är som naturligt mycket intresserad af sitt hemlands danser och funderar på att införa mazurkan på hofvet. (-) Bilderna äro klara och lifliga och serien väl värd att ses i dessa dansreformernas tider, då man ändtligen tycks börjat tröttna på de monotona boston och two-step." (St D)

"Några koreografiska finsmakare påstodo, att hr Piatov dansade mera elegant på duken än förr på Cirkus, och det är mycket möjligt. Det bör också förefalla betydligt mera behagligt och mindre svettdrifvande att sitta i en bekväm parkettstol och se sig själf agera. Icke förty tyckte sig undertecknad förmärka några energiska svettpärlor sippra ned för dansösens (originalets, som befann sig bland publiken) panna. Den rampfebern!

Prinsessan Maria sörjde med känd rutin för underhållningen under pauserna. Om publiken i dag och följande dagar får nöjet att njuta af hennes förträffliga apparition är ovisst. Undertecknad begick i går nämligen den stora journalistiska blunder, att jag glömde intervjua biografens energiske direktör om han lyckats engagera h.k.h. för någon längre tid." (Knort i AB)

Kommentar Svensk filmografi

Den ryske balettmästaren S Piatov var 1910-11 på Sverige-besök och uppträdde bl a hos "bostonkungen" Theodor Pinet i Stockholm i december 1910. I samband därmed lät Valle Bergström spela in denna film, som annonserades påfallande omfångsrikt i stockholmspressen. Prins Vilhelm med ryskfödd maka gjorde ett uppmärksammat besök på Apollo för att beskåda uppvisningen.

I premiärannonseringen användes en ålderdomlig pluralform på filmens titel: Ryska sällskapsdansar.

Visningar

Sverigepremiär 1911-01-20 Apollo Stockholm Sverige
Urpremiär 1911-01-20 Apollo Stockholm Sverige

Ämnesord

Dans
Sällskapsliv/ryskt

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?