Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Blott en dröm : Stockholmsskådespel i 53 tablåer
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1911-09-09

Medverkande

Edith Wallén
Hildur, ung sömmerska

Sigurd Wallén
Carlsson, Hildurs fästman

Anna-Lisa Hellström
Adèle, Hildurs väninna

Gösta Ekman
Konrad von X, greve, löjtnant

Carl Hagman
Konrads far

Olga Adamsen
Konrads mor

Visa alla medverkande

Handling

Den puckelryggiga sömmerskan Hildur sitter och syr. Samtidigt läser hennes väninna Adèle högt för henne ur en kärleksroman. När Adèle slutat läsa, börjar Hildur att drömma i linje...

Visa hela handlingen

Press

"På Orientaliska teatern ges för tillfället ett Stockholmsskådespel Blott en dröm, en stillsam variation på Grillparsors tema: drömmen ett lif. Här är det en liten syflicka, hvilken...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Edith Wallén Hildur, ung sömmerska
Sigurd Wallén Carlsson, Hildurs fästman
Anna-Lisa Hellström Adèle, Hildurs väninna
Gösta Ekman Konrad von X, greve, löjtnant
Carl Hagman Konrads far
Olga Adamsen Konrads mor
Carl Hagman steppdansör

Bolag

Produktionsbolag Orientaliska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) Orientaliska Teaterns Filmbyrå 1911

Handling

Den puckelryggiga sömmerskan Hildur sitter och syr. Samtidigt läser hennes väninna Adèle högt för henne ur en kärleksroman. När Adèle slutat läsa, börjar Hildur att drömma i linje med handlingen i romanen.

Hildur är vacker och sitter i Hagaparken tillsammans med Adèle och väntar på sin fästman, Axel Carlsson. En löjtnant -- Konrad von X -- har blivit förtjust i Hildur. Han överlämnar en ros till henne och rider i väg.

Carlsson kommer och för att muntra upp flickorna bjuder han dem till Gröna Lund. Där bevittnar de båda en appaschdans och en klämfull steppdans.

Hildur stöter några dagar senare åter på löjnanten. Hon lovar halvt om halvt att komma till ett avtalat möte. Nästa dag åker Hildur och löjtnanten på en utflykt till Nackanäs. Efter en frukost med champagne friar han. De gifter sig ståtligt i Gustav Adolfskyrkan.

Tiden går och Hildur är lycklig. Löjtnanten börjar dock snart att kasta sina ögon på Adèle. En dag finner Hildur de båda i varandras armar. Hildur faller ihop och gråter.

Plötsligt vaknar Hildur vid sin symaskin. Allt var en dröm och hon faller i Carlssons armar. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 1752
Datum 1911-11-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 650 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 650 meter
Längd i minuter 36 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"På Orientaliska teatern ges för tillfället ett Stockholmsskådespel Blott en dröm, en stillsam variation på Grillparsors tema: drömmen ett lif. Här är det en liten syflicka, hvilken drömmer att hon blir gift med en löjtnant och sofvande, med hufvudet stödt mot sin symaskin, upplefver alla kärlekens fröjder och missräkningar. Intrigen är, som sig bör, af enklaste slag, de olika taflorna från Stockholm och dess omgifningar äro ytterst fulländade, stundom rentaf praktfulla och motivera i högsta grad ett besök på den fint inredda biografteatern. Såsom extranummer gåfvos en serie bilder från badlifvet i Mölle, där de pikanta detaljerna lyckligtvis afbrötos af synnerligen stämningsfulla naturscenerier." (DN)

Kommentar Svensk filmografi

Om Blott en dröm skriver Rune Waldekranz i sin essä "Anna Hofman-Uddgren / Sveriges första kvinnliga filmregissör" (Chaplin nr 3/1983):

"Hofman-Uddgren var inte sen att utnyttja de goda konjunkturerna [dvs framgången med debutfilmen Stockholmsfrestelser.! I debutfilmen hade några spelscener tagits på Mosebacke terrass som nätt och jämnt sopats ren från vårvintersnön. I sin andra film, Blott en dröm, kunde regissören låta ett sommarklätt Stockholm visa sina mest tilltalande sidor. Nu var det Operans terrass, Haga, Koppartälten, Nackanäs som gav handlingen stockholmsfärg.

Medan de samtida filmerna ännu var relativt sparsamma med scenväxlingar och oftast fantasilöst fixerade vid teaterns statiska scenuppställningar, visade Anna Hofman-Uddgren klar blick för filmmediets krav på rörlighet och scenväxling. Hon dokumenterade redan i sina första filmer att hon insett att filmens speciella styrka och egenart bestod i kamerans förmåga att fånga och återge intressanta miljöer.

'Heltimmesskådespelet' Blott en dröm (650 m) innehöll 53 scenväxlingar. Resultatet tycktes bekräfta att för Anna Hofman-Uddgren var film inte ett tillfälligt extraknäck i en paus mellan ett par teaterstycken som för så många andra av den tidens debuterande filmregissörer. På eget initiativ hade hon kommit till filmen och hon var uppenbarligen med sin talang för improvisation road av inspelningsarbetet.

Blott en dröm gick upp på Orientaliska Teatern redan 9 september 1911 och recenserades -- en ovanlig händelse -- av Dagens Nyheter (26.9).

Gemensamhetsbaden i Mölle hade i filmreportage chockat och förtjust stockholmarna redan i september 1910. I kombination med badbilderna gick Blott en dröm hela tre veckor på Orientaliska, något av ett rekord för biografen. Kanske bidrog det också till publiksuccén att Gösta Ekman här hade fått sin första större filmroll."

Inspelning

1911 1911
Operans terrass Stockholm Sverige
Koppartälten, Haga Stockholm Sverige
Nackanäs Nacka Sverige
Gröna Lund Stockholm Sverige

Visningar

Urpremiär 1911-09-09 Orientaliska Teatern Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1911-09-09 Orientaliska Teatern Stockholm Sverige

Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?