Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Student-växeln eller Fredagen den 13:e : Sedebild från studentlifvet i Upsala
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Sverigepremiär 1911-09-28

Handling

Kandidat Lumbla väcks bakrusig av några ynglingar med räkningar. Han kan inte betala men lyckas få iväg besökarna. Missmodig över sin trassliga ekonomi beslutar han sig för att skjuta...

Visa hela handlingen

Press

"Denna vecka bjuder Upsala-Biografen på ett mycket godt program. Bl a förekommer ett s k studentspex, inspeladt af studenter här i staden. Spelet utmärker sig framför det, som förra...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Handling

Kandidat Lumbla väcks bakrusig av några ynglingar med räkningar. Han kan inte betala men lyckas få iväg besökarna. Missmodig över sin trassliga ekonomi beslutar han sig för att skjuta sig en kula för pannan efter att ha skrivit ett avskedsbrev till sin älskade Pussan. Den gode vännen inträder innan Lumbla hunnit sätta självmordsplanerna i verket. Tillsammans planerar de en växelraid ut på stan. Varken vänner eller banker visar sig tillmötesgående, och i stället växer skaran av tillskyndande "björnar". När Lumbla äntligen lyckas få en växel beviljad måste han fly hals över huvud undan förföljarna.

Tillsammans med vännen och ett par "väninnor" lyckas han ta sin tillflykt till ett enskilt rum på en av stadens restauranter, där sällskapet hänger sig åt sorglös glädje. Nu dyker emellertid Pussan upp efter att ha insett att Lumblas tilltänkta självmord blivit inställt. Vid anblicken av det upprymda sällskapet svimmar Pussan, men återkallas till medvetande genom att man häller i henne så stora mängder champagne, att hon till och med förlåter sin fästman och själv hänger sig åt den glada stämningen. För att kompensera bristen på kavaljerer tillkallas ett stadsbud, som tidigare varit Lumbla behjälplig i växelrytteriet. (Bearbetning av program)

Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Denna vecka bjuder Upsala-Biografen på ett mycket godt program. Bl a förekommer ett s k studentspex, inspeladt af studenter här i staden. Spelet utmärker sig framför det, som förra hösten gafs på biografen, hvilket ju visserligen genom lokala anspelningar var rätt muntert, men för en utomstående tedde sig mera medelmåttigt roligt. Ämnet är typiskt upsaliensiskt, studentväxeln, och behandlar i ett uttömmande kåseri i bildform flera rätt muntrande episoder." (UNT)

"Upsala-Biografen, som gjort sig känd för att i allmänhet med smak och urskiljning välja sina bilder, ståtar denna vecka till mångas förvåning och harm med ett nummer på sitt program, som en kritisk publik ej kan gilla. Numret heter" Studentväxeln, sedebild från studentlifvet i Upsala och är, som namnet låter en ana, inspelat af studenter.

Att det är illa utfört förlåtes gärna, men att motivet till detsamma är hämtat från studentlifvets skuggsidor, fylleri, växlar och lösa kvinnor, är oförsvarligt. Hela stycket ger intrycket af ett plumpt marknadsspektakel, som ej hör hemma på en biograf.

Ända från början till slut idel grofva poänger, som vädja till en okritisk publiks förskämda smak.

Man frågar sig med häpnad hvem som vill bära ansvaret för detta biografnummer, direktionen för teatern eller de civis akademici, som haft mage nog att figurera som hufvudpersoner i detsamma.

Och skall nu denna bild få vandra land och rike runt för att inge landsortspubliken en så i grund falsk uppfattning om våra dagars studentlif i Upsala?" (H i Tidningen Upsala)

Kommentar Svensk filmografi

Liksom föregående års uppsalaspex på film, Kandidat Synnerstedts misslyckade vigg (1910/5), saknar även denna film pålitliga uppgifter om produktionsförhållanden och deltagare. Följande formulering i premiärannonsen antyder, att Upsala-Biografen själv på något sätt varit ekonomiskt delaktig i företaget:

"Obs.! Med anledning af de dryga omkostnader utförande och kinematografering af detta studentspex medfört samt polisförordnande om, att blott ett visst antal personer ega tillträde till hvarje föreställning, bli biljett-prisen: Parkett o 1 tr. upp 50 öre samt 2 tr. 35 öre."

Inspelning

Uppsala

Visningar

Urpremiär 1911-09-28 Upsala-Biografen Uppsala Sverige
Sverigepremiär 1911-09-28 Upsala-Biografen Uppsala Sverige

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Skörlevnad
Studentiliv
Studentspex
Uppsala
Växelrytteri

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Studentspex. Student-växeln eller Fredagen den 13:e. Sedebild från studentlifvet i Uppsala.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?