Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Sanning eller konsekvens
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-10-17

Om filmen

Tolvåriga Nora slits mellan de olika positioneringarna i klassen, de tuffa tjejerna på ena sidan och den mobbade tjejen på den andra. Imponerande spel av de unga...

Visa hela texten

Handling

Stockholm. Sommarlovet är slut och 12-åriga Nora börjar sexan. Nora lever med sin ensamstående mamma Lena och de två syskonen Anton och Kalle och hunden Koki. Efter en gymnastiklektion...

Visa hela handlingen

Press

I det entusiastiska mottagandet underströks dels det angelägna i att en i filmsammanhang förbisedd åldersgrupp - 12-13-åringar, barn på väg att bli vuxna - i Sanning eller konsekvens...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Tolvåriga Nora slits mellan de olika positioneringarna i klassen, de tuffa tjejerna på ena sidan och den mobbade tjejen på den andra. Imponerande spel av de unga skådespelarna i drabbande drama om allt vad det innebär att vara tolv år.

Nora går i sexan, och om hon ska få vara med klassens härskarinna Fanny och hennes sidekick Sabina måste hon bli av med Karin, som är tjock och inte duschar efter gympan och har kristna kläder och kallar sina föräldrar för far och mor. "Alla hatar mig utom du" säger hon till Nora, som lånat ut sin jacka när Karin blivit fasthållen under en vattenslang. Hon springer efter Nora och vill vara med henne, men Nora är rädd för att bli lika mobbad som hon.

Nora är för stolt för att springa efter Fanny och Sabina, men går långt för att få vara med dem. De bestämmer vem som är snygg, vem man pratar med och vems hund som är ful. Och hur man gör leken Sanning eller konsekvens så grym att det är svårt att se på.

I början av filmen försöker Nora prata med sin mamma, som är upptagen av sitt kärleksliv. Nora frågar om man kan tycka synd om någon man tycker illa om. Sedan säger hon att hon gjort två mål på matchen.
Noras uppklädda mamma dansar med ett vinglas när hennes date som vanligt ställt in, och skickar Nora till närbutiken så fort cigaretterna är slut. Sabinas mammas senaste kommer ut ur duschen när tjejerna står i hallen. Karins mor säger: "Här i huset börjar vi inte äta förrän alla har fått mat" och Nora tuggar och tuggar på något äckligt.

Karins far säger inte ett ord, badrumsmannen har en replik, närbutiksmannen har fem och killarna i klassen är en anonym hjord som gör som tjejerna säger.

Sanning eller konsekvens är en tjejfilm. Annika Thor fick en guldbagge för sitt manus, som utgick från intervjuer med en sjätteklass på Söder i Stockholm.

Maaret Koskinen skrev i Dagens Nyheter: "Man dras ohjälpligt in i konflikten, intrigen och intrigerandet. Främst tack vare en berättarstil som trots att den är rapp aldrig blir entydig. Se bara textsekvensen, actionfylld och samtidigt en effektiv personpresentation: ett gäng skoltjejer spelar fotboll och omedelbart utkristalliserar sig, utan dramaturgiska pekpinnar, huvudpersonerna och några av deras för dramat utmärkande drag.

Dessutom fungerar det rörliga kameraarbetet utmärkt med den genomtänkta klippningen, med sina överraskande eleganta jump-cuts. Och ljussättningen är både vacker och funktionell: ett eftersinnande melankoliskt eftermiddagsljus, i flickrummet likaväl som över höstlöv och regnvåt skolgårdsasfalt, allt förstärkt av Johan Zachrissons suggestiva musik.

Till sist så de unga skådespelarna: gängledaren Fanny, (språk)terrorist med utsökt känsla för ironiska tonfall, dubbeltydigheter och ett subtilt signalspråk som osynligt rättar in hennes hov i ledet, spelas med intelligens och skrämmande säker tonträff av Alexandra Dahlström [Fucking Åmål, 1998]. Tonträffen gäller för övrigt lika mycket de andra huvudrollsinnehavarna, Tove Edfeldt, Anna Gabrielsson och Emelina Lindberg-Filippopoulou. Man frågar sig (ännu en gång): var kommer all denna unga talang ifrån?

Christina Olofson kan till sin redan imponerande filmografi - som bland annat inkluderar de suveräna dokumentärfilmerna Dirigenterna och Nina älskling - lägga sin hittills bästa spelfilm."
Samtidigt med filmens premiär publicerade manusförfattaren Annika Thor en roman med samma titel som filmen.

Christina Olofson hade tidigare samarbetet med Thor om manuset till Honungsvargar (1990).

Strax efter premiären förde regissören filmens dramaturgi på tal (SDS 20.10.1997):

"Den finlandssvenske fotografen Robert Nordström och jag hade långa diskussioner på ett förberedande plan. Vi letade efter ett sätt att berätta så att det inte uppfattades som om några vuxna kom uppifrån och skildrade ungdomarnas värld ur ett vuxenperspektiv. Kameran skulle vara låg, i jämnhöjd med tjejerna och helst röra sig inne mellan dem. Jag blev själv ordentligt tagen av känslorna i dramat och kunde göra historien till min. Det avspeglas nog också på resultatet."

Sanning eller konsekvens nominerades till Guldbaggen för bästa regi och vann i kategorin bästa manus.

Nina Widerberg (2017)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Översatt titel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Dramaturg
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Sångare
Instrumentalist
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Mixning
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Tove Edfeldt Nora
Anna Gabrielsson Karin
Alexandra Dahlström Fanny
Emelina Lindberg-Filippopoulou Sabina
Katja Steinholtz-Skog Maja
Ellen Swedenmark Emma
Totte Steneby Tobbe
Bobo Steneby Jonas
Fredrik Ådén Emil
Erik Johansson Anton, Noras bror
Carina Lidbom Lena, Noras mamma
Suzanne Reuter Gunilla, läraren
Lena-Pia Bernhardsson Karins mamma
Jonas Falk Karins pappa
Lena B. Eriksson Emmas mamma
Maria Grip Sabinas mamma
Göran Forsmark den nakne mannen
Lasse Lindroth Ismet, kioskägaren
Håkan Fohlin gymnastikläraren
Kalle Spets Kalle
Noomi Norén Nadja, Sabinas äldre syster
Mira Bergström flicka i det äldre gänget
Sammy Hafez pojke i det äldre gänget
Christian Kofa pojke i det äldre gänget
Therese Wahlquist flicka i det äldre gänget
Sanna Jönsson flicka i gänget
Zara Zachrisson flicka i gänget
Patricio Vidal pojke i gänget
Simon Abdo pojke i klassen
Erik Alm pojke i klassen
Antonia Bell flicka i klassen
Rebecca Delgado flicka i klassen
Ramzi Hussein pojke i klassen
Emily Edlund-Josephson flicka i klassen
Emil Lidström pojke i klassen
Anders Schill-Paulsen pojke i klassen
Paulina Smith flicka i klassen
Johan Stattin pojke i klassen
Mia Tallavaara flicka i klassen
Fanny Törnquist-Källström flicka i klassen
Sakis Ziakkas pojke i klassen
Christina Ådén flicka i klassen
Michaela Ågren flicka i klassen
Sif Ericsson damen
Lisen Elwin kvinna i butiken
Anneli Larsson kvinna i butiken
Anna Wahlström kvinna i butiken
Bo Broman väktare
Reidar Jönsson man i porten
Helena Skogh fotbollsdomare
Henrik Mattsson fotbollstränare
Louise Gardell fotbollsspelare
Sara Johnsson fotbollsspelare
Hammarby IF:s flicklag fotbollsspelare
Tor Agge pojke utanför krog
Göran Birelius pojke utanför krog
Jimmy Brandt pojke utanför krog
Dennis Carlsten pojke utanför krog
Mikael Göransson pojke utanför krog
Claes Näslund pojke utanför krog
Elvis Selimbasic pojke utanför krog
Björn Toukan pojke utanför krog
Koki hund Koki, Noras hund

Bolag

Produktionsbolag CO. Film AB (©)(för)
duR-Film AB
Kinoproduction Oy
Film i Väst
Sandrew Film AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film AB 1997
Distributör i Sverige (DCP) Folkets Bio AB 2020
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2000
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning Movie Track AB
Övrigt bolag Lotsatorgruppen AB (produktplacering)
Winthers Redovisning AB (produktionsekonomi)

Handling

Stockholm. Sommarlovet är slut och 12-åriga Nora börjar sexan. Nora lever med sin ensamstående mamma Lena och de två syskonen Anton och Kalle och hunden Koki. Efter en gymnastiklektion blir Nora vittne till hur två klasskamrater, Fanny och Sabina, trakasserar klassens hackkyckling Karin.

Nora ingriper och avbryter mobbningen. Fanny och Sabina är de populäraste tjejerna i klassen och Nora vill gärna tillhöra deras gäng. Efter gymnastiklektionen markerar de två tjejerna att de inte vill ha sällskap

Nora gör ett försök att berätta för mamma om sina kluvna känslor inför Karin, men mamman är så upptagen av sitt eget liv att hon inte orkar lyssna. Hon försöker desperat anpassa sig till sin älskare, Felix, som ständigt tycks vara på turné med några rockmusiker.

En dag efter skolan gör Nora sällskap med Fanny och Sabina. På skolgården upptäcker Sabina att hon glömt sin freestyle i bänken. Nora erbjuder sig att hämta den. När hon återvänder har Fanny och Sabina försvunnit. Dagen därpå är Fanny sjuk. Nora behåller freestylen och anklagar indirekt Fanny för att ha stulit den. På hemväg från skolan blir Nora uppsökt av Karin som ber att få följa med henne hem. Nora försöker först avvisa Karin, men Karin sätter press på Nora genom att berätta att hon såg när Nora tog Sabinas freestyle. Nora tvingas ge efter för Karins krav.

På skoltoaletten berättar Sabina för Fanny att hon sett Karin hemma hos Nora. Samtalet avlyssnas av Nora. Karin gör ett nytt försök att använda freestylen som utpressning för att få kontakt med Nora, men Nora svarar att hon aldrig tänker vara kompis med Karin. Fanny bjuder in utvalda klasskamrater till en fest. Hennes föräldrar ska resa bort och Fanny kommer att ha familjens våning för sig själv. Nora blir inte inbjuden och inte

Karin heller.

Nästa dag går Nora tidigt till skolan för att lägga tillbaka freestylen i Sabinas bänk. Men klassrumsdörren är låst. Karin erbjuder sig att hjälpa Nora, som ger Karin en svart behå i present som hon snattat i en butik. När klassen återvänder in efter en rast har Karin placerat freestylen i Fannys bänk. Sabina anklagar Fanny för att ha stulit freestylen och under lunchrasten utbryter slagsmål mellan de två tjejerna. På kvällen söker Fanny och Sabina upp Nora. De misstänker att Karin stulit freestylen. Nu vill de hämnas. De ber Nora att övertala Karin att komma på festen.

På festen bestämmer sig Fanny för att man ska leka Sanning eller konsekvens. Karin dras in i leken och får i uppdrag att ta av sig blusen och vissa brösten. Karin vägrar, men övertalas att göra det med ljuset släckt. Just när Karin knäppt av sig blusen, tänder Sabina ljuset. Karin står mitt i rummet med bar överkropp och den svarta behån. Sabina anklagar Karin för att ha snott hennes freestyle. Karin rusar ifrån festen och ut i natten. Nora rusar efter, men hinner inte ikapp Karin.

Nästa dag meddelar fröken att Karin inte kommer tillbaka till klassen. När Nora kommer hem håller hennes mamma på att städa undan allt som tillhör hennes älskare, Felix. Nora söker upp Karin för att fråga om hon vill med ut och rasta Koki. Tillsammans gör de två flickorna sällskap ut i staden. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 134912
Datum 1997-10-01
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2115 meter
Kommentar Aktlängder: 561-494-502-558


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2115 meter
Längd i minuter 77 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

I det entusiastiska mottagandet underströks dels det angelägna i att en i filmsammanhang förbisedd åldersgrupp - 12-13-åringar, barn på väg att bli vuxna - i Sanning eller konsekvens hade fått en film som den kunde tillgodogöra sig, dels att det var en film som visade osminkad realism i replikföring, personteckning och miljömålning.

Maaret Koskinen, DN: "Man dras ohjäpligt in i konflikten, intrigen och intrigerandet. Främst tack vare en berättarstil som trots att den är rapp aldrig blir entydig. Se bara textsekvensen, actionfylld och samtidigt en effektiv personpresentation: ett gäng skoltjejer spelar fotboll och omedelbart utkristalliserar sig, utan dramaturgiska pekpinnar, huvudpersonerna och några av deras för dramat utmärkande drag.

Dessutom fungerar det rörliga kameraarbetet utmärkt med den genomtänkta klippningen, med sina överraskande eleganta jump-cuts. Och ljussättningen är både vacker och funktionell: ett eftersinnande melankoliskt eftermiddagsljus, i flickrummet likaväl som över höstlöv och regnvåt skolgårdsasfalt ¿ allt förstärkt av Johan Zachrissons suggestiva musik.

Till sist så de unga skådespelarna: gängledaren Fanny, (språk)terrorist med utsökt känsla för ironiska tonfall, dubbeltydigheter och ett subtilt signalspråk som osynligt rättar in hennes hov i ledet, spelas med intelligens och skrämmande säker tonträff av Alexandra Dahlström. Tonträffen gäller för övrigt lika mycket de andra huvudrollsinnehavarna, Tove Edfeldt, Anna Gabrielsson och Emelina Lindberg-Filippopoulou. Man frågar sig (ännu en gång): var kommer all denna unga talang ifrån?

Christina Olofson kan till sin redan imponerande filmografi - som bland annat inkluderar de suveräna dokumentärfilmerna Dirigenterna och Nina älskling - lägga sin hittills bästa spelfilm."

Elisabeth Sörenson, SvD: "I Christina Olofsons klassporträtt, gjort på ett insiktsfullt manus av författaren Annika Thor, står en flickkvartett i förgrunden. Och jösses, flickor så ärligt det blivit i all sin vardagliga grymhet med ett hela tiden pågående djävulskt spel under en ytans tilltalande fräschör.

Ryckigheten i utvecklingen, nyckfullheten i känslorna, barnets egoism i kombination med 'vuxna' pretentioner, allt finns här - och under allt också den osäkerhet, den rädsla att inte hålla måttet som alla har, och som var och en tror sig ensam om. (-)

Det är pinsamt igenkännbart; samtidigt som filmen är övertygande hemma i 90-talet kan var och en oavsett ålder känna igen sin egen skoltid. En speciell tjejdjävlighet - som filmens flickkvartett handskas bra med; de förgrovar inte. De tecknar bilden av en famlande ålder då självupptagenheten kväver fantasin och förmågan att sätta sig in i hur andra drabbas.

Sällan har ungdomliga repliker låtit naturligare i svensk film; det vanliga är ju att man som publik skruvar sig besvärat i fåtöljen. Christina Olofson har (-) verkligen 'förankrat' filmen i skolmiljön - och dit hör skolvägen. Staden. Flickornas hem är mer skissartade."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Det är svårt att undvika schabloner i ungdomsfilmer. Det är inte heller lätt att finna den rätta balansen mellan generationerna och se på vuxna med ungas ögon, utan att karikera. Det gör nu inte Christina Olofson, men bra nära i enstaka scener. Vem som ska mobba eller mobbas blir genom de yttre attribut och hemförhållanden som flickorna utrustas med alltför enkelt att gissa. Det är nog det förutsägbara och det schablonartade mina invändningar finns.

Christina Olofson är emellertid en utmärkt personinstruktör och hon regisserar med tempo, utan att mista känsligheten. Och de fyra unga skådespelarna Tove Edfeldt, Anna Gabrielsson, Emelina Lindberg-Filippopoulou och Alexandra Dahlström är mycket duktiga. Deras säkerhet ger trovärdighet åt historien vare sig den utspelas i klassrummet, på skolgården eller på den ödesdigra festen där leken sanning eller konsekvens så när knäcker stackars Karin."

Sven E Olsson, AN: "Christina Olofsons dokumentära skolning lägger vardagliga exaktheter till den klarsynt skildrade gruppdynamiken inom klassen ¿ men också i såväl Noras som andras familjesituationer. Noras något desperata sökande efter statusobjekt för den egna identiteten ¿ inte minst då sådana för den växande kroppsmedvetenheten hos en 12-årig tjej ¿ blir fint integrerade i övriga komplikationer.

Det här är en lyhörd och vakenögd film som har mycket och viktigt att säga de flesta av oss ¿ på ett bildmässigt och rytmiskt följsamt sätt. Allra mest, förstås, till dem som själva befinner sig i sårbarheten mellan barnet och det vuxenväxande inom sig; för dem borde nog ett besök på Sanning eller konsekvens göras till ett obligatorium."

Bernt Eklund, Expr: "Även den som aldrig varit tjej och inte längre minns sin tolvårsdag kan höra att den träffar tonen. Christina Olofson har länge gjort dokumentärer, och när hon regisserar unga flickor är verkligheten nära ¿ det är förresten inget fel på pojkarna heller, men de är bara åskådare.

Hjälp med den dramaturgiska snitsen har hon ¿ och manusskrivaren Annika Thor ¿ tagit hos Reidar Jönsson och hans Hollywood-erfarenhet.

Alla vuxna är knappast hela människor, men klassläraren Suzanne Reuter är definitivt av kött och blod.

Och hos flickorna finns både sanning och konsekvens."

Kommentar Svensk filmografi

Samtidigt med filmens premiär publicerade manusförfattaren Annika Thor en roman med samma titel som filmen. Regissören Christina Olofson hade tidigare samarbetet med Thor om manuset till Honungsvargar (1990/7).

I en intervju (SDS 19.10.1996) berättade Christina Olofson om hur hon fick idén till filmen: "Christina Olofson gick och grunnade på vänskapens mysterium, berättar hon, när hennes syskonbarn, två flickor, en dag frågade varför hon aldrig gjorde någon film som rörde dem.

I den skärningspunkten föddes idén till Sanning eller konsekvens, en berättelse om vänskapsspelet mellan fyra 12-åriga flickor i Stockholm.

Manuset, av Annika Thor, lutar sig mot intervjuer med en sjätteklass på Stockholms Söder."

Strax efter premiären förde Christina Olofson filmens dramaturgi på tal (SDS 20.10.1997): "Den finlandssvenske fotografen Robert Nordström och jag hade långa diskussioner på ett förberedande plan. Vi letade efter ett sätt att berätta så att det inte uppfattades som om några vuxna kom uppifrån och skildrade ungdomarnas värld ur ett vuxenperspektiv. Kameran skulle vara låg, i jämnhöjd med tjejerna och helst röra sig inne mellan dem. Jag blev själv ordentligt tagen av känslorna i dramat och kunde göra historien till min. Det avspeglas nog också på resultatet. (-)

Projektet har en flerårig historia. Redan 1993 började Christina Olofson och Annika Thor planera en gemensam film om en 13-årig flicka. Under tidens gång förändrades historien och åtskilliga versioner skrevs. En av dem presenterades på ett manusseminarium, där Reidar Jönsson - författare, filmare och långfilmskonsulent på Svenska filminstitutet - medverkade. Han engagerade sig i manuskriptet och visade stor respekt för den historia Olofson och Thor ville gestalta.

- På hans inrådan gjordes vissa förändringar, relationen mellan huvudpersonen Nora och den ensamma Karin byggdes till exempel ut. Det var absolut till fördel för filmen.

Slutet arbetades om. När Christina Olofson började sin karriär (-), trodde hon att finalscener blev bäst om det fanns någonting slutgiltigt och definitivt över dem. Det skulle få publiken att ta ställning.

I dag har hon en annan syn.

- Det är viktigt att publiken lämnar biosalongen med ett visst hopp, inte nödvändigtvis om en försoning men åtminstone med öppningen till en fortsättning."

Huvudrollens Tove Edfeldt hade tidigare filmerfarenhet som barnskådespelare från Alla vi barn i Bullerbyn (1986/20).

Filmen erhöll 5,5 Mkr i produktionsstöd från Svenska Filminstitutet.

Annika Thor tilldelades 1997 års Guldbagge för bästa manus.

1999 erhöll Sanning eller konsekvens priset Guldgeten vid den internationella barnfilmfestivalen i Posznán, Polen.

Inspelning

Sverige 1996 1996
Högalidsskolan Stockholm
Södermalm Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1997-10-17 BioPalatset Göteborg Sverige 77 min
1997-10-17 Metropol Malmö Sverige 77 min
1997-10-17 BioPalatset Stockholm Sverige 77 min
1997-10-17 Grand Stockholm Sverige 77 min (samt ytterligare 7 platser)
Videorelease 1998-04 Sverige 74 min
TV-visning 2000-03-08 SVT2 Sverige 74 min
Dvd-release 2000-11-22 Sverige
TV-visning 2003-04-20 SVT1 Sverige 74 min
Cinemateksvisning 2014-02-09 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Greensleeves
Instrumentalist Gunilla von Bahr (flöjt)
Ebba Schneider (harpa)


Originaltitel Hold Me
Kompositör Ebba Forsberg (1997)
Textförfattare Kajsa Ribbing (1997)
Sångare Ebba Forsberg


Originaltitel Wasted
Kompositör Tekla
Textförfattare Tekla
Sångare Tekla


Originaltitel Do U Wanna Boogie
Kompositör Wincent Bejerholm
Johan Bejerholm
Textförfattare Wincent Bejerholm
Johan Bejerholm
Framförs av Vincent & Veronika Larsson


Utmärkelser

Festivalpris Poznan 1999 Christina Olofson (bästa regi)
Guldbagge Stockholm 1998 Bästa manuskript Annika Thor
Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa regi Christina Olofson
Festivalpris Berlin 1998 (hedersomnämnande)
Nöjesguidens Stockholmspris Stockholm 1997 Annika Thor (bästa manus)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2110


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Råttor, pizza och spöken (f.d. Gränslandet). Ett filmmanuskript av Annika Thor efter en idé av Christina Olofson och Annika Thor. Stockholm, december 1993.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Råttor, pizza och spöken (f.d. Gränslandet). Ett filmmanuskript av Annika Thor efter en idé av Christina Olofson och Annika Thor. Stockholm, februari 1994.
Omfång 78 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanning eller konsekvens? Ett filmmanuskript av Annika Thor efter en originalidé av Christina Olofson och Annika Thor. Stockholm, juni 1995. Version 3.
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sanning eller konsekvens? Ett filmmanuskript av Annika Thor efter en originalidé av Christina Olofson och Annika Thor. Stockholm, mars 1996. Version 6.
Omfång 80 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Sanning eller konsekvens? Ett filmmanuskript av Annika Thor efter en originalidé av Christina Olofson och Annika Thor. Stockholm, juni 1996. Version 7.
Omfång 122 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Du traust dich nicht.
Omfång 35 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Truth or dare. Original title: Sanning eller konsekvens. A film by Christina Olofson. Screenplay: Annika Thor. English dialog list.
Omfång 58 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 15
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 77 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?