Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel En sann historia från Fläsian eller Gubben X, kikaren och albusken
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Totalförbjuden
Sverigepremiär 1911-10-05

Handling

Enligt programbladet bygger denna komedi på en "sann" historia som vandrat runt i den svenska dagspressen. Programbladet berättar historien sålunda: "Från Fläsian (Norrlands...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Censurtitel

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Etablissement Viking
Distributör i Sverige (35 mm) Östersunds Biograf-Teater 1911

Handling

Enligt programbladet bygger denna komedi på en "sann" historia som vandrat runt i den svenska dagspressen. Programbladet berättar historien sålunda:

"Från Fläsian (Norrlands Mölle) berättas följande näpna historia, hvilken nyligen gjort sin rond genom en stor del af den svenska tidningspressen.

En varm eftermiddag kommo tre herrar från Sundsvall promenerande nedför den buskbeväxta stranden vid Fläsian i akt och mening att ta' sig ett mer eller mindre välbehöfligt bad i det svalkande Bottenhafvet. När buskaget börjar glesna och strandens sand skymtar fram, få de se en syn, som gör dem föga glada. Bakom en albuske sitter en man med en stor kikare energiskt riktad mot hafvet, där några unga gracer tumla om i böljorna. Undrar någon på att de promenerande herrarna blefvo moraliskt upprörda. Krigsråd hölls. Man beslöt öfverraska och gripa mannen på bar gärning, näpsa och afpollettera honom.

De tre smyga sig fram mot missdådaren och en af herrarna höjer sin stämma för att ge honom på pälsen. Hastigt tystnar han emellertid, kikaren försvinner från den sittandes ögon och man igenkänner i denne en icke alldeles obekant -- vi kunna ju kalla honom X. -- Tablå! -- Något vidare blef det inte af den historien.

X. teg och de tre herrarna tego, men ryktet, tidningspressen och kinefotografkameran kunde icke tiga. Historien är nu ute i hela vårt land, och alla, som besöka Fläsian, hafva densamma i god hågkomst!"

Censur / granskning

Censurnummer 3249
Datum 1911-12-29
Åldersgräns Totalförbjuden
Originallängd 115 meter
Kommentar Strider mot goda seder. Olämpligt att till motiv begagna en händelse som enligt ryktet skall ha tilldragit sig i Sundsvallstrakten, men vars sanning aldrig blivit utredd.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 115 meter
Längd i minuter 6 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Tveksamhet råder om vem som producerat filmen. På censurkortet står Viking som tillverkande firma, dock med ? efter namnet.

Inspelning

Fläsian Sundsvall Sverige 1911 1911

Visningar

Urpremiär 1911-10-05 Östersunds Biograf-Teater Östersund Sverige
Sverigepremiär 1911-10-05 Östersunds Biograf-Teater Östersund Sverige

Ämnesord

Badliv
Censurförbud
Fläsian
Kikare
Sundsvall

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?