Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Stockholmsdamernas älskling
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1911-10-13

Medverkande

Carl Barcklind
Stockholmsdamernas älskling/Tenoren

Fröken Jarl
primadonnan i ''Grefven af Luxemburg''

Sigurd Wallén
herr Sommarlund, rentier

Erika Törnberg
fru Sommarlund

Anna-Lisa Hellström
fröken Sommarlund

John Blom
löjtnant, fröken Sommarlunds festman

Handling

Signaturen Maurice i StD beskriver innehållet i Stockholmsdamernas älskling sålunda efter att ha bevistat en förhandsvisning 12.10.1911: "Det börjar med att Calle Barcklind firar...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Carl Barcklind Stockholmsdamernas älskling/Tenoren
Fröken Jarl primadonnan i ''Grefven af Luxemburg''
Sigurd Wallén herr Sommarlund, rentier
Erika Törnberg fru Sommarlund
Anna-Lisa Hellström fröken Sommarlund
John Blom löjtnant, fröken Sommarlunds festman

Bolag

Produktionsbolag Orientaliska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) Orientaliska Teaterns Filmbyrå 1911

Handling

Signaturen Maurice i StD beskriver innehållet i Stockholmsdamernas älskling sålunda efter att ha bevistat en förhandsvisning 12.10.1911:

"Det börjar med att Calle Barcklind firar triumfer som grefven af Luxembourg, hyllas af diverse unga stockholmsdamer samt räddar sig undan desamma i en bil ut till Djurgårdsbrunns värdshus. Här träffar han på familjen Sommarlund, som inviterar honom på ett par glas champagne. Fru Sommarlund alias Erika Törnborg blir lika mycket förälskad i honom som hennes dotter fröken Anna Lisa Hellström. Den angenäma festen slutar med att Barcklind blir inbjuden till Sommarlunds på deras landtställe.

Färden dit ut företages med lustångaren Saga. Man får se alla de medverkande gå ombord på Saga, hvarefter ångaren lägger ut och man får en del vackra vyer från hamnen och stora farleden. Man ser Waldemars!udde, Blockhusudden och Fjäderholmarne passera förbi, hvarpå Saga anländer till norra Lagnö, där Sommarlunds bo.

Man äter ute i trädgården en angenäm lunch, hvilken slutar med att Calle och dottern i huset arrangera ett rendez-vous i en berså. Här öfverraskas de af mamma Erika Törnberg, som blir till den grad förtviflad att hon utropar: -- Nu går jag och dränker mig. Så blir det den vilda jakten genom buskar och snår. Mamma Erika i teten och alla de andra efter. Slutligen plumsar den ärevördiga damen i sjön, och de andra förföljarne stanna på stranden men den modige Barcklind hoppar ifrån en brygga på näset midt emot och räddar Erika, som inte lyckas dränka sig på det alltför grunda vattnet.

Slutklämmen på komedien blir att både Erika och hennes dotter falla tenoren om halsen förklarande: -- Han är min! Men då plockar tenoren fram sin vigselring och förklarar, att han är lyckligt gift sedan tolf år tillbaka. Vid denna fruktansvärda underrättelse svimna modern, dotter och alla beundrarinnor och härmed når hela komedien fram till ett i allo lyckligt slut."

Censur / granskning

Censurnummer 2133
Datum 1911-12-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 540 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 540 meter
Längd i minuter 30 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Otto Hellkvist -- signaturen Otton -- förekom även under signaturen Lynx.

Hela inspelningen kan sägas vara föranledd av Carl Barcklinds (1873-1945) enorma popularitet vid denna tid. Med fog har han kallats Sveriges första filmstjärna. Han debuterade framför filmkameran redan 1907 som Danilo i Den glada änkan (1907/1) och framträdde i flera av Svenska Bios små ljudfilmer 1909 (se kapitel II i decennieförordet till denna volym), men rollen i Stockholmsdamernas älskling var den första som inte var en ren reproduktion av nummer från hans !scenrepertoar.

Under resten av 1910-talet blev han fortsättningsvis stjärnaktör både hos Svenska Bio och hos Hasselblads, och han framträdde också flera gånger som regissör under stumfilmstiden. Under 1920-talet medverkade han endast i en film, men hans karriär som ljudfilmsskådespelare blev magnifik och räckte ända fram till hans död.

Inspelning

1911 1911
Djurgårdsbrunns värdshus Stockholm Sverige
Norra Lagnö Värmdö Sverige
Waldemarsudde Stockholm Sverige
Blockhusudden Stockholm Sverige
Fjäderholmarna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1911-10-13 Orientaliska Teatern Stockholm Sverige
Urpremiär 1911-10-13 Orientaliska Teatern Stockholm Sverige

Ämnesord

Rendezvous
Rentier
Stockholms skärgård

Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?