Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Hos prins Carl och prinsessan Ingeborg på deras sommarställe Fridhem
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1911-11-14

Handling

"Bilden börjar så att säga med en presentation af den furstliga familjen, hvarvid den lille prins Carl, hertig af Östergötland, ingalunda tilldrager sig minst uppmärksamheten. Vi följa...

Visa hela handlingen

Press

"Det var en hel serie af vackra scener från prins Carls och prinsessan Ingeborgs samt deras fyra små barns hvardagslif, som upprullades. Man såg dem vattna sina blommor i trädgården och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Biograf AB Victoria
Distributör i Sverige (35 mm) Biograf AB Victoria 1911
AB Svenska Biografteatern 1911

Handling

"Bilden börjar så att säga med en presentation af den furstliga familjen, hvarvid den lille prins Carl, hertig af Östergötland, ingalunda tilldrager sig minst uppmärksamheten. Vi följa sedan med på en blomsterplockning i trädgården, där hertigparet äfven med synbar förnöjelse konstaterar det goda fruktåret. Så skola dockorna ha storkalas i lekstugan, och nu få småsessorna brådtom att under mammas ledning vispa till det goda som skall bakas och gräddas.

Sedan vi bl a sett prins Carl till häst 'inspektera' sina egor afslutas det hela med en alldeles särskildt anslående och muntrande bild. Midt bland alla kossorna sitta sessorna och mjölka sina favoriter med en skick!lighet som tyder på att detta arbete ingår i deras dagliga sysselsättning, under det lilla Astrid assisterar på sitt eget humoristiska sätt. Undras just, hur många borgerliga småflickor som kunna den konsten så bra som de kungliga högheterna Margareta och Märta! Hela bilden är för öfrigt ur teknisk synpunkt mycket lyckad och ett vackert bevis på hur långt vi här hemma i den vägen ha hunnit." (Programbladets beskrivning.)

Censur / granskning

Censurnummer 1737
Datum 1911-11-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 191 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 191 meter
Längd i minuter 10 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Det var en hel serie af vackra scener från prins Carls och prinsessan Ingeborgs samt deras fyra små barns hvardagslif, som upprullades. Man såg dem vattna sina blommor i trädgården och hur alla de tre småprinsessorna endast åtföljda af en lakej begåfvo sig ut på åktur med sitt ponnyekipage m m.

Hvad som dock mest af allt grep publiken var att se hur småprinsessorna mjölkade korna. Man hade oerhördt roligt att se de små prinsessorna Margaretha och Märtha mjölka den ena stora kossan efter den andra och sedan knoga åstad med sina tunga mjölkflaskor för att tömma dem i de ännu större uppbevaringsflas!korna. Härvid assisterar prinsessan Astrid på ett synnerligen humoristiskt sätt." (Maurice i StD)

"Bilderna äro lyckade, och det hela andas gott humör -- icke minst när småsessorna sitta mitt bland egendomens kossor och mjölka sina favoriter bland dem. Den minsta av sessorna visar sig bl a för publiken som en liten tjänstvillig medhjälperska åt stora syster, som är sysselsatt med mjölkning, hon håller nämligen i kons svans." (AT)

Kommentar Svensk filmografi

Tredje numret i Victorias serie Våra kungliga hemma hos sig. Filmen spelades in under sommaren 1911. Den följdes så småningom av ytterligare tre kungliga privatlivsreportage, nämligen från änkedrottning Sofias sommarvistelse på Eriksberg, från prins Eugens Valdemarsudde samt från drottning Victorias Tusculum på Solliden. Samtliga filmer är bevarade hos SVT. Se i övrigt kommentar till 1911/6.

Inspelning

Villa Fridhem Getå, Östergötland Sverige 1911 1911

Visningar

Urpremiär 1911-11-14 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1911-11-14 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige

Ämnesord

Carl (1861-1951)
Dokumentärfilm
Fridhem/Östergötland
Ingeborg/prinsessa av Sverige
Kungligheter

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?