Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel En million
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1911-12-01

Handling

"Komplement till teaterpjäsen med samma namn (efterspanande af en grå rock med vinstlottsedel å 1 million)." (Censurbeskrivning)

Press

"Den bild de fem tablåerna gåfvo åskådaren (-) var om möjligt mera konstruerad än de värkligen lyckade kinematografbilder, som utgjorde ett af lustspelets mäst dragande moment." (L i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Söktitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag AB Cosmorama
Beställare Folkteatern

Handling

"Komplement till teaterpjäsen med samma namn (efterspanande af en grå rock med vinstlottsedel å 1 million)." (Censurbeskrivning)

Censur / granskning

Censurnummer 1959
Datum 1911-12-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 173 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 173 meter
Längd i minuter 9 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Den bild de fem tablåerna gåfvo åskådaren (-) var om möjligt mera konstruerad än de värkligen lyckade kinematografbilder, som utgjorde ett af lustspelets mäst dragande moment." (L i GP)

"Folkteaterns nya program (-) visade sig vara 'den talande biografen' i allra nyaste form. Det är värkligen originellt så till vida, att veterligen icke förr teater och kinematograf sammanflätats till en så oupplöslig härfva som här. (-) Kinematografbilderna roade också -- äkta pariserbilder tagna i Göteborg, ty så smart är direktören." (T-y i GHT)

"Direktör Axel Engdahl är, som vi veta, en stor skämtare. Det kan därför knappast väcka någon förvåning, att han begagnade den 1 december, dagen då biografcensuren trädde i kraft, till att ge det kinematografiska lustspel, som i går gick upp på Folkteaterns scen. (-) 'Millionen' är som sagt det modernaste i teaterväg: ett lustspel, där man inte vet var teatern börjar och kinematografien tar vid, och vice versa. Ty de äro -- rent bokstavligt taget -- så invävda i varandra hela vägen igenom, att det är omöjligt att skilja dem åt. (-) Den kinematografiska farten var storartad, och så väl var det hela avvägt, att t o m de små blixtsnabba tomrummen i kinematografrullen inte alldeles saknade sin motsvarighet när ridån var uppe." (T-y i GT)

Kommentar Svensk filmografi

Den film som censurerades av Statens Biografbyrå på dagen för den nya censurlagstiftningens ikraftträdande ingick som framgått ovan i ett särdeles intressant teaterexperiment på Folkteatern i Göteborg. För teateruppsättningen svarade Axel Engdahl, men filmavsnitten var regisserade av Thor Christiernsson (skådespelare) och Knut Husberg (direktör för AB Cosmorama i Göteborg).

Några närmare uppgifter om hur det kinematografiska inslaget användes ger inte skriverierna kring premiären, men av allt att döma var det fråga om något mer utstuderat än ett enkelt mellanspel.

Själva teaterpjäsen av Beer & Guillemand var densamma som 1931 blev en filmhistorisk begivenhet då den filmatiserades i Frankrike av René Clair Miljonen (Le million).

Axel Engdahl skulle även senare göra bruk av film!inslag i teatersammanhang. Se En teaterdirektörs vedermödor (1915/9)

Förlaga

Originaltitel Le million (Pjäs)
Författare Georges Berr
Marcel Guillemaud


Inspelning

Göteborg Sverige 1911 1911

Visningar

Urpremiär 1911-12-01 Folkteatern Göteborg Sverige
Sverigepremiär 1911-12-01 Folkteatern Göteborg Sverige

Ämnesord

Film som del av revy
Lottsedel
Teatrar

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?