Innehållsförteckning

 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Dockan eller Glödande kärlek : Tragiskt drama i 2 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Totalförbjuden

Medverkande

Ida Nielsen
Martha, porslinsmålerska

Arvid Ringheim
ingenjör Holm

Axel Breidahl
polis/läkare

Handling

Ingenjör Holm vid Brenners porslinsfabrik har förälskat sig i den unga porslinsmålerskan Martha. Han gör henne sällskap både till och från fabriken. Fabrikör Brenners dotter...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Ida Nielsen Martha, porslinsmålerska
Arvid Ringheim ingenjör Holm
Axel Breidahl polis/läkare

Bolag

Produktionsbolag Frans Lundberg
Distributör i Sverige (35 mm) Stora Biografteatern 1912

Handling

Ingenjör Holm vid Brenners porslinsfabrik har förälskat sig i den unga porslinsmålerskan Martha. Han gör henne sällskap både till och från fabriken.

Fabrikör Brenners dotter Anna beundrar Holm. En dag ser hon honom på väg till fabriken tillsammans med Martha. Han kysser Martha, vilket väcker Annas hat.

Anna söker upp Holm på fabrikskontoret, där hennes far en stund senare finner dem i förtroligt samspråk. Anna berättar att hon älskar Holm, och fadern ger sitt samtycke till giftermål.

Anna övertalar Holm att med henne vid sin sida promenera in i fabriken. På så sätt kan hon demonstrera sin seger.

Ett anslag på fabriken meddelar att Holm blivit delägare i företaget.

Holms och Annas förlovning firas med en fest i fabrikör Brenners trädgård. Fabrikspersonalen är inbjuden.

Martha sitter kvar vid bordet, sedan resten av gästerna spritt sig i trädgården. Anna och Holm kommer fram till bordet. Mellan kvinnorna uppstår ett gräl som slutar med att Anna visar ut Martha från festen. En tid senare blir Martha mor. Med barnet på armen kommer hon till fabriken för att förmå Holm att erkänna faderskapet. Hon gör ett sista, förtvivlat försök på dagen för Holms och Annas bröllop.

Åtta år senare ses en lycklig familj utanför den holmska villan. En glad liten yrhätta, Anna-Lisa, leker och väcker uppmärksamhet. En svår scharlakansfeberepidemi utbryter bland den fattiga befolkningens barn. Marthas dotter förs till sjukhus.

Tyngd av sjukdom och nöd fattar Martha ett ödesdigert beslut. Hon tar med sig dotterns docka till en park, där hon lämnar den i närheten av den lekande Anna-Lisa.

Anna-Lisa har förmanats att inte komma i beröring med arbetarbarn. Men när hon finner dockan, springer hon jublande fram till den och ger den en kyss.

Några dagar senare måste Holm tillkalla läkare. Denne konstaterar att Anna-Lisa har scharlakansfeber.

Först nu väcker dockan intresse. Ingen vet varifrån den kommit. Holm vänder sig till polisen som dock inte vill befatta sig med saken. Anna-Lisa dör. Marthas dotter överlever sjukdomen. På epidemisjukhuset återser Holm Martha och barnet.

Anna-Lisas död gör Anna sjuk till sinnes. Läkarna förklarar att enda räddningen är ett barn som hon kan slösa kärlek på.

Holm gör flera misslyckade försök att få Martha att lämna sitt barn ifrån sig. En afton blir han vittne till att hon går och tigger. Då bestämmer han sig för att helt enkelt röva bort barnet.

Martha vänder sig till polisen som så småningom återfinner barnet hos Holms.

Martha och en polis stiger in i Holms villa samtidigt som en läkare har avslutat en undersökning av Anna. Hennes förstånd håller på att klarna, meddelar han.

På ett bord ligger dockan. Barnet får syn på den och utropar:

-- Den är min!

I samma ögonblick förstår Holm sammanhanget.

Polisen kan bevittna hur alla problem får en snabb lösning. Fabrikör Brenner förklarar sig villig att svara för Marthas försörjning, om hon avstår från barnet.

Martha återfår sin anställning på fabriken, och det med en tillfredsställande lön.

Barnet stannar hos Holms, eftersom ingen vill vara orsak till att Anna mister förståndet.

I ingenjörsvillan lyser lyckan igen, och hemmets medelpunkt är den nya Anna-Lisa. (Bearbetning av censurbeskrivning från riksarkivet.)

Censur / granskning

Censurnummer 3806
Datum 1912-01-22
Åldersgräns Totalförbjuden
Originallängd 835 meter
Kommentar grova förbrytelser/vansinne 1


Tekniska fakta

Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Längd i meter 835 meter


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Det är inte omöjligt att Dockan kan ha hunnit visats innan Biografbyrån förbjöd den. Någon premiärannons för Dockan har dock inte påträffats. Se i övrigt kommentar till Göteborgarens Marstrandsresa (1910/4).

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Censurförbud
Docka
Fabriksarbeterska
Hämnd
Ingenjörer
Scharlakansfeber
Vansinne

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 1
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?