Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (77 st)

Originaltitel Samhällets dom : Svenskt skådespel i 3 akter och 53 afdelningar
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1912-02-05

Medverkande

Eric Malmberg
Harald

Victor Arfvidson
okänd roll, troligen Ebbas bror

Tollie Zellman
konsul Dals dotter

Eugen Nilsson
Ebbas andre man

Lisa Holm
gäst vid förlovningsfesten i fadershuset

Visa alla medverkande

Handling

Akt I: En ung man, Harald, lämnar det burgna föräldrahemmet för att studera i lärdomsstaden. Där träffar han en gammal vän, som tar honom med hem och presenterar honom för sin mor och...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmspressen uppmärksammade nästan inte alls denna film. Först på söndagen, sista dagen filmen gick på Röda Kvarn, införde DN följande, ganska syrliga rader: "Svenska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Eric Malmberg Harald
Lilly Jacobsson Ebba
Victor Arfvidson okänd roll, troligen Ebbas bror
Tollie Zellman konsul Dals dotter
Eugen Nilsson Ebbas andre man
Lisa Holm gäst vid förlovningsfesten i fadershuset
Agda Björkman gäst vid förlovningsfesten i fadershuset

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteatern 1912

Handling

Akt I: En ung man, Harald, lämnar det burgna föräldrahemmet för att studera i lärdomsstaden. Där träffar han en gammal vän, som tar honom med hem och presenterar honom för sin mor och sin unga syster Ebba. Harald blir genast betagen i Ebba och tar med glädje emot anbudet att få bo hos sin gode vän.

En dag går de tre unga på kapplöpningar. Harald och Ebba hamnar på tu man hand och Harald tar tillfället i akt att förklara Ebba sin kärlek. Den är inte obesvarad. Hon blir hans fästmö. Men Haralds far ställer sig helt avvisande till detta parti.

Harald reser då hem för att söka beveka fadern. Där hemma möts Harald av en stor förlovningsfest, som fadern arrangerat. Han vill gifta bort sonen med dottern till sin gode vän, konsul Dal. Harald protesterar uppbragt och lämnar nästa morgon föräldrahemmet för alltid. Han återvänder till sin Ebba och sedan Harald avlagt en vacker examen, förlovar de sig.

Akt II: Sex månader har gått. Harald och Ebba är gifta, och Harald har fått en bra plats i en bank. Men så småningom går det upp för Harald att Ebba inte är den han trott henne vara. Hon lever i själva verket mest för sina nöjen. För man och barn har hon knappast någon tid alls.

Så drabbas Harald av en borgensförbindelse, som han skrivit på ett år tidigare åt en studiekamrat. Nu har kamraten avlidit och Harald måste inom en månad betala 5.000 kr. Han finner ingen annan utväg än att "låna" ur bankens kassa. Han kan ju sedan betala tillbaka litet varje månad.

Efter tre år upptäcks emellertid kassabristen. Harald får avsked och åtta dagar på sig att betala tillbaka summan. Han har ingen möjlighet att återbetala pengarna, så det blir polis, domstol och fängelse. Ebba fortsätter att roa sig som förut. Medan Harald sitter i fängelse, tar hon ut skilsmässa och gifter om sig.

När Harald kommer ut igen, vet han inte vad han skall ta sig till, ensam och utan arbete som han är. Slutligen träffar han en vän, som hjälper honom med pengar och som råder honom att resa till Amerika för att där börja ett nytt liv.

Akt III: Harald reser med ångaren Lusitania. I New York söker han arbete och hamnar efter många svårigheter på Svensk-Amerikanska Posten. Men en medarbetare igenkänner honom som en f d straffånge och han mister redan efter någon dag denna plats. Tidningen sätter t o m in en varning för honom!

Han blir igenkänd och bortkörd överallt. Slutligen får han nöja sig med det hårda slitet som timmerbärare.

Under tiden har Ebbas nya man avlidit hemma i Sverige och Ebba beslutar sig nu för att söka upp Harald i Amerika. När hon kommer dit, finner hon dock att också Harald är död.

Hon uppsöker hans grav som bär ett enkelt kors med inskriften "Dömen icke, så varden I icke dömde". Förkrossad och ångerfull sjunker hon ner på graven. (Efter programblad och stillbilder.)

Censur / granskning

Censurnummer 4037
Datum 1912-02-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1074 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 1074 meter
Längd i minuter 59 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmspressen uppmärksammade nästan inte alls denna film. Först på söndagen, sista dagen filmen gick på Röda Kvarn, införde DN följande, ganska syrliga rader:

"Svenska biografteatern utskickade på sin tid, som Dagens Nyheter då var i tillfälle att meddela, en trupp svenska skådespelare på en utlandstripp för att på olika platser på kontinenten inspela ett biografdrama. Deras förehafvanden på utrikes ort voro insvepta i hemlighetsfullt dunkel, men det glunkades om att de haft trefligt och förtjusande på färden. Om detta varit med verkligheten öfverensstämmande, så har det åtminstone inte kommit med på filmen, ty den är sällsamt sorglig. Den spelas nu på biografen Röda Kvarn å Sveasalen, och där upprullas en serie tårretande bilder af olycklig kärlek, familjekonflikter, skilsmässor och död och allt det andra. Det svenska originaldramat är sålunda föga originellt. Det är därtill mindre väl speladt, på sina ställen slarfvigt iscensatt. Men det är moral i stycket och därför kan det kanske tålas." (DN)

Landsortspressen var snällare: "Det tragiska och djupt gripande dramat är på ett förtjänstfullt sätt inspeladt af svenska skådespelare. Högst sevärdt!" (Blekinge Läns Tidning)

"Stycket är fullt af spännande poänger. Dess bättre är det fritt från alla skabrösa element; det får t o m ses af barn." (Barometern)

"Denna gång är det en tragedi, benämnd Samhällets dom. Handlingen är förlagd dels till Malmö och Lund, dels till Stockholm och New York, och dels till emigrantångaren 'Lusitania', på hvilket fartyg de svens!ka skådespelare, som spelat in filmen i fråga reste öfver till New York; där sista delen af dramat 'filmats'. Innehållet i dramat rör sig om en ung mans 'struggle for the life'. Slutakten, förlagd till en liten grafkulle ute i 'Vilda Västern', är mycket tilltalande.

Väl inspeladt och iscensatt, torde detta nya svenska drama ha alla förutsättningar att samla goda hus." (SDS)

Kommentar Svensk filmografi

Universitetsstaden i filmen är Lund. Kapplöpningsbanan torde ha varit Jägersro. Ett kort fragment i SVTs filmarkiv visar Victor Arfvidson riva sönder en papperslapp (ett spelkvitto?) just på Jägersro. Fragmentet kan hänföras till 1911 års inspelningar. Åtminstone i Göteborg insattes alternativa exteriörscener inspelade i Göteborg. Möjligen redigerades på motsvarande sätt också en speciell malmöversion. (Se vidare kapitel III i förordet till denna volym.)

Bevarade stillbilder ger vid handen, att metoden med alternativa tagningar även kunde appliceras med tanke på exportmarknaden. Filmens slutbild tycks sålunda ha tagits i minst fem versioner med gravkorsets bibelcitat på svenska, ryska, franska, tyska respektive engelska. Huruvida filmen sedan exporterades i motsvarande utsträckning har tyvärr ej helt gått att klarlägga. Enligt den egna annonseringen i mars 1912 (SDS) var filmen då såld över hela världen och visades "för närvarande i New York, där den väcker kolossalt uppseende".

Sedan Titanic gått under natten till den 15.4.1912, kunde man i annonseringen för Samhällets dom locka med formuleringar som "OBS! Även blir man i tillfälle att se Lusitania, syskonbåt till den förolyckade Titanic." Samma argumentation användes vid marknadsföringen av Svenska Biografteaterns 325 m långa reportage Med Lusitania till Amerika, också kallat Med 2,300 passagerare öfver Atlanten, sammanställt av material filmat under resan 1911 och utsläppt 22.4.1912, en vecka efter katastrofen.

Inspelning

1911 1911
AB Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige
Stockholm Sverige
Lund Sverige
Malmö Sverige
Göteborg Sverige
S/S Lusitania New York, New York USA

Visningar

Sverigepremiär 1912-02-05 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige
Urpremiär 1912-02-05 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige

Ämnesord

Amerika
Atlantångare
Banktjänsteman
Emigration
Förskingring
Föräldrar som kopplare
Föräldrar som kärlekshinder
Göteborg
Jägersro
Lund
Lusitania S/S
Malmö
New York
Resa
Stockholm
Tidningsredaktioner
Timmerbärare
Universitet

Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Övrigt


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?