Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (7 st)

Originaltitel Fadren : Sorgspel i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1912-03-18

Medverkande

August Falck
Adolf, ryttmästaren

Karin Alexandersson
Laura, hans hustru

Renée Björling
Bertha, deras dotter

Johan Ljungquist
A. Östermark, hospitalsläkare

Karin Thorén
Margret, amman

Visa alla medverkande

Handling

Filmen börjar med att ryttmästaren och pastorn sitter och samtalar i en jugenddekorerad salong. Av texter framgår att ryttmästaren vill inackordera sin dotter i stan men att hans hustru...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

August Falck Adolf, ryttmästaren
Karin Alexandersson Laura, hans hustru
Renée Björling Bertha, deras dotter
Johan Ljungquist A. Östermark, hospitalsläkare
Konstantin Axelsson pastorn
Karin Thorén Margret, amman
John Blom Nöjd, kalfaktor

Bolag

Produktionsbolag Orientaliska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) Orientaliska Teaterns Filmbyrå 1912

Handling

Filmen börjar med att ryttmästaren och pastorn sitter och samtalar i en jugenddekorerad salong. Av texter framgår att ryttmästaren vill inackordera sin dotter i stan men att hans hustru Laura lägger hinder i vägen. Pastorn lämnar rummet och Laura gör entré. Det äkta paret grälar om dottern. Ryttmästaren gör sorti och doktor Östermark gör entré. Denne samtalar med Laura som övertygar honom om att ryttmästaren är själssjuk. Därefter fortsätter förvecklingarna med en serie sortier och entréer, där även dottern Bertha och familjens amma deltar i den stumma dialogen. Ett fåtal textkartonger ger nödtorftig information om dialogernas innehåll. Den långa scenen leder fram till att Laura lyckas få ryttmästaren att betvivla att han är Berthas far.

Ryttmästaren beställer fram häst och vagn och ger sig i upprört tillstånd ut på en vild färd på leriga och ödsliga vägar. Både han och hästen är utmattade vid återkomsten.

Åter i jugendinteriören påpekar Laura för doktorn att maken nu är så illa däran, att han betvivlar sitt faderskap. En ny serie av sortier och entréer, utmynnar i ett storgräl mellan de äkta makarna, varvid Laura hotar med att ställa ryttmästaren under förmyndare. När Laura går ut, kastar mannen fotogenlampan efter henne.

I en ny kort exteriör går Laura till doktorns hem och redogör för det senaste händelseförloppet. Triumferande får hon ett paket, som senare visar sig innehålla en tvångströja.

Laura återvänder till interiören, där även pastorn, doktorn, kalfaktorn och amman samlas. De enas om att behandla ryttmästaren som vansinnig. Doktorn demonstrerar hur tvångströjan ska anbringas, men ingen vill åtaga sig att sätta den på den sjuke. Slutligen erbjuder sig amman att göra det. De övriga lämnar rummet. Ryttmästaren vacklar in, förvirrad, följd av dottern som omfamnar honom men skräms av hans underliga beteende och flyr. Ryttmästaren tar fram en pistol men avväpnas varsamt av amman som vänligt samtalande lyckas få på honom tvångströjan och binder honom vid divanen. Laura kommer in, låtsas förtvivlad och frågar ryttmästaren: "Vill du se ditt barn, Adolf?" Han svarar: "Mitt barn? En man har inga barn." Därefter dör han.

De återstående personerna i dramat kommer in och ställer sig högtidligt runt divanen. Pastorn gör en bönegest.

Censur / granskning

Censurnummer 4374
Datum 1912-02-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 777 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 777 meter
Längd i minuter 43 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Strindbergs sorgespel hade sin urpremiär i Köpenhamn den 14.11.1887. Det blev också föremål för en ljudfilmsinspelning i färg 1968, Fadern (1969/22), då i Alf Sjöbergs regi och med Georg Rydeberg i ryttmästaren roll.

Stumfilmen med Intima Teaterns ensemble spelades in på senhösten 1911 i dekorer som ställdes upp i det fria, enligt uppgift på Gröna Lund. Interiörerna togs alltså utomhus i stark kyla med påföljd att andedräkten står som rökmoln från de medverkandes munnar.

Gustaf Uddgren, som tycks ha fungerat som någon sorts inspelningsansvarig vid sin hustrus sida, beklagade sig sedermera över att ensemblen inte velat fullfölja inspelningsledningens filmiska intentioner utan i stället tydligen insisterat på att i största utsträckning följa och därmed också stumt dokumentera teateruppsättningen. Resultatet blev följaktligen "filmad teater" med stort teaterhistoriskt intresse men med mycket lite av den filmiska vitalitet som möjligen kännetecknade den föregående filmatiseringen av Fröken Julie (1912/3). Bortsett från ryttmästarens utflykt med häst och vagn samt en kort exteriörscen, där Laura beger sig till doktorns hus, försiggår hela händelseförloppet i en enda dekor. Kameran är statiskt placerad framför scenen, och det förekommer endast små positionskorrigeringar i samband med att filmen måste laddas om eller att entréer och sortier påkallat minimala panoreringar. Det kan också noteras, att samtliga tagningar från ryttmästarens färd är gjorda med fast kamera: några subjektiva bilder från det framrusande ekipaget förekommer inte.

Fadren blev den sista filmen som producerades av Orientaliska Teatern. Företagets ledare, N P Nilsson, 70, avled i september 1912 efter en längre tids sjukdom.

Förlaga

Originaltitel Fadren (Pjäs)
Författare August Strindberg


Inspelning

(senhösten) 1911 1911
Gröna Lund Stockholm Sverige

Visningar

Urpremiär 1912-03-18 Orientaliska Teatern Stockholm Sverige 43 min
Sverigepremiär 1912-03-18 Orientaliska Teatern Stockholm Sverige 43 min Filmen annonserad som "Fadren", utom i Svenska Dagbladet där den kallades "Fadern".
Cinemateksvisning 2014-09-25 Filmhuset Stockholm Sverige

Ämnesord

Amma
Dödsbädd
Faderskärlek
Hästskjuts
Kvinnohat
Läkare
Officer
Präst
Sinnessjukdom
Teatrar
Äktenskapsskildring

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 165


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 765


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 766


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 766


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 7
Album Nej


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?