Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (6 st)

Originaltitel Farbror Johannes ankomst till Stockholm eller Hvad en glad frukost på Metropol kan ställa till
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1912-02-12

Medverkande

Victor Arfvidson
farbror Johannes

Algot Sandberg
ej identifierad roll

Axel Gutterman
ej identifierad roll

Herman Lantz
ej identifierad roll

Fritiof Malmsten
cykelakrobat

Helge Malmsten
cykelakrobat

Visa alla medverkande

Handling

Som riksdagsman kommer farbror Johannes för första gången till Stockholm och blir alldeles yr i huvudet av allt det myckna livet på gatorna. Vid Röda Kvarn träffar han ett par gamla...

Visa hela handlingen

Press

Vid stockholmspremiären tycks endast StD ha ägnat detta lustspel något intresse: "En verkligt rolig svensk biograffilm får stockholmarne från och med i dag se på 'Röda Kvarn'....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Victor Arfvidson farbror Johannes
Algot Sandberg ej identifierad roll
Axel Gutterman ej identifierad roll
Herman Lantz ej identifierad roll
Fritiof Malmsten cykelakrobat
Helge Malmsten cykelakrobat
Gustaf Mattelin cykelakrobat
Trudi Berger cykelakrobat
Negrita Malmsten cykelakrobat

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteatern 1912

Handling

Som riksdagsman kommer farbror Johannes för första gången till Stockholm och blir alldeles yr i huvudet av allt det myckna livet på gatorna. Vid Röda Kvarn träffar han ett par gamla bekanta och det bär iväg ner till Metropol vid Norrmalmstorg för en glad frukost. Vännerna är emellertid stora skämtare, och de rekommenderar den intet ont anande Johannes ett mycket oroligt nattlogi. Det är nämligen ett artisthotell och de "goda" vännerna förvandlar med hjälp av diverse varietéartister farbror Johannes nattvila till en veritabel mardröm. Nästa dag vill Johannes inte längre kännas vid sina bekantingar utan skrider med värdig hållning till Riksdagshuset för att där lägga sina råd till rikets välfärd. (Baserat på en beskrivning bifogad filmen till Biografbyrån.)

Censur / granskning

Censurnummer 4139
Datum 1912-02-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 293 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 293 meter
Längd i minuter 16 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Vid stockholmspremiären tycks endast StD ha ägnat detta lustspel något intresse:

"En verkligt rolig svensk biograffilm får stockholmarne från och med i dag se på 'Röda Kvarn'. Den handlar om en landtlig riksdagsmans ankomst till Stockholm och de märkliga upplefvelser han tack vare en spjufver till vän blir utsatt för under sin första natt i hufvudstaden. Han narras nämligen att taga in på ett artisthotell i Stockholm, där kineser och cykelartister och clubjuggling-girls och musikaliska clowns och andra varieté- och cirkusspecialister göra sitt bästa för att komma honom att tro att han rides af maran.

Den fyndigt arrangerade filmen, som i går förevisades mer privatim på Aktiebolaget Svenska biografteaterns kontor, har till upphofsman en fullständigt anonym författare, hvars identitet knappast torde röjas däraf att hr Algot Sandberg själf spelar med i pjäsen, och hvad de olika artistnumren beträffar har herr Gutterman på Sveateatern svarat för den regien.

Handlingen tilldrager sig, som sagdt, midt i Stockholm under pulserande gatu- och restauranglif och är icke minst ur den synpunkten intressant."

"Bjuder på en hel del skrattretande befängdhe!ter (-)." (NDA)

I landsortspressen konstateras någon gång helt kortfattat att filmen var rolig. Något utförligare är SDS i Malmö som avslutar sin anmälan:

"Lustspelet är, både hvad iscensättningen och inspelandet beträffa, fullt jämförligt med utlandets bästa, hvadan Biorama bör få talrik publik, så länge det visas, särskildt bör teatern besökas af dem, som hylla satsen 'Gynna svensk industri'!"

Enligt SkD gjorde stycket "kolossal succès" i Stockholm.

Kommentar Svensk filmografi

En rad hyperaktuella stockholmsföreteelser knöts här elegant samman till ett litet lustspel.

Enligt annonseringen tilldrar sig handlingen dagen före riksdagens öppnande 1912. Rösträttsreformen 1909 hade gjort 1911 års val särskilt intressant. En väntad tillbakagång för högern hade föranlett en ny ministär under Karl Staaff. De nya riksdagsfarbröderna, framröstade av en större valmanskår än någonsin tidigare, samlades nu för första gången. Riksdagsarbetet tog sin början måndagen den 15 januari, medan själva den högtidliga öppningsceremonin ägde rum dagen efter. Det är högst troligt att också inspelningen till stor del ägde rum dessa dagar.

Sedan nyåret 1912 hade stockholmarna fått en varie!té av kontinentalt slag i Sveateatern. Denna teater låg våningen under Sveasalen, den lokal i det gamla huset Hamngatan 18 som Svenska Biografteatern just inrättade till premiärbiograf under namnet Röda Kvarn. Biografen öppnades den 20 januari, dvs när filmen som bäst spelades in. (Det är naturligtvis ingen slump att farbror Johannes stannar till framför just Röda Kvarn.)

Under januari bjöd Sveateatern på ett 40-tal artister i sitt program. Av dessa deltog i filmen åtminstone de ovan nämnda, kanske fler, under ledning av den välkände och mycket PR-sinnade impressarion Axel Gutterman. Gutterman höll också i trådarna, när de båda bröderna Malmsten i reklamsyfte genomförde ett hisnande balansnummer på cykel uppe på Katarinahissens topp den 18 januari. Ett pressuppbåd var ditkallat, liksom flera filmfotografer från olika officiner.

Uppgifter om vilka som svarade för manus och regi angavs sällan vid den här tiden. Men att som recensenten i Stockholms Dagblad förmoda, om än med ironiskt omvända förtecken, att författaren Algot Sandberg hade med konceptionen att göra, är väl inte alldeles fel.

Inspelning

1912 1912
AB Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige
Restaurang Metropol, Norrmalmstorg Stockholm Sverige

Visningar

Urpremiär 1912-02-12 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1912-02-12 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige

Ämnesord

Akrobater
Clowner
Cyklister
Hotell
Impressario
Jonglörer
Kineser
Musiker
Practical jokes
Rackartyg
Riksdagen
Riksdagsman
Stockholm/Metropol
Stockholm/Riksdagshuset
Stockholm/Röda Kvarn i Sveasalen
Varietéartister

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?