Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (13 st)

Originaltitel Laban Petterkvist tränar till Olympiska spelen
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1912-04-22

Medverkande

Gustaf Bengtsson
Laban Petterkvist

Lilly Jacobsson
Labans fästmö

Herman Lantz
Springer Scutt, tränare, även kallad Mr. Scott

Victor Arfvidson
kavaljer till den unga dam, som får Laban neddråsande i famnen

Handling

1. Huruledes Laban blev entusiast. 2. Laban beslutar sig för att träna. 3. Hos tränaren Mr. Scott. 4. Besvärligheterna börja. 5. Laban "ekiperar" sig hos Langborgs. 6. Träningen börjar....

Visa hela handlingen

Press

I Stockholm kommenterar Pius i DN filmen. En fransk s k heltimmesbild, Den andra, upptog större delen av föreställningen: "Röda Kvarn har dessutom på programmet bl a en serie...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Gustaf Bengtsson Laban Petterkvist
Lilly Jacobsson Labans fästmö
Herman Lantz Springer Scutt, tränare, även kallad Mr. Scott
Victor Arfvidson kavaljer till den unga dam, som får Laban neddråsande i famnen

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteatern

Handling

1. Huruledes Laban blev entusiast. 2. Laban beslutar sig för att träna. 3. Hos tränaren Mr. Scott. 4. Besvärligheterna börja. 5. Laban "ekiperar" sig hos Langborgs. 6. Träningen börjar. 7. Cykelåkning. 8. Maratonlöpning. 9. Rodd. 10. En liten supé på "Pelikan" efter dagens ansträngningar skall minsann smaka bra. 11. Vid kaffet. 12. "Vad ser jag! Ni, som skulle hålla diet. Kom nu med bara." 13. Gymnastik. 14. Boxning. 15. Viktlyftning. 16. Olympiamästaren vilar på sina -- -- -- 17. Doktorns och tränarens räkningar presenteras och förtaga honom all lust att vidare fortsätta träningen. (Texter enligt programblad för Biorama, Malmö.)

"Laban Petterkvist han var entusiast både i det ena och det andra avseendet. Så fort han såg något nytt, så blev han begeistrad, och mycket fordrades ej, för att få honom att begå den ena galenskapen efter den andra.

Ej underligt att han i dessa Olympiska tider blev gripen av tävlingslusta. Han har just skiljts från fästmön och känner sig så lätt och glad om hjärtat. Då får han på avstånd syn på några figurer som springa och hoppa under allvarligaste min. Förtjust kommer han närmare. Det är någonting för mig och då han får höra att detta är träning för Olympiska spelen, och kanske många medaljer att vinna för att ej tala om beröm, ja då beslutar även han att träna. Sagt och gjort. Beslut och handling äro ett hos mannen och snart är han hos tränaren hr Springer Scutt.

Denna mottager honom synnerligen välvilligt, och efter vederbörlig ekipering kan träningen börja. Men det blir svårare för vår vän än han från början föreställt sig. Och när han inte ens på "Pelikan" får vara i fred, då är det för rysligt. Han börjar nästan ångra sitt beslut, men det är då förargligt att behöva sluta, när man börjat så bra. Dock olyckan kommer. En dag har han oturen att ramla genom ett golv, mitt i famnen på en liten förtjusande fröken. Och detta blir hans ofärd. Med brutna armar och ben finna vi stackars Laban utanför dörren, och då han till på köpet blir presenterad ett par räkningar på ett par hundratals kronor, ja då lovar han sin lilla fästmö, att "aldrig skall jag göra så mera". Och den eden är jag då säker på, att han håller." (Programblad tryckt i Malmö 1912 för Lunds Biografteater.)

Av en stillbild att döma är det på grund av viktlyftningen, som golvet brakar under Laban. Flickan därnere har en uppvaktande kavaljer, som sedan kastar ut inkräktaren.

Censur / granskning

Censurnummer 4952
Datum 1912-04-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 343 meter


Tekniska fakta

Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Längd i meter 343 meter
Texter i läslängd


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

I Stockholm kommenterar Pius i DN filmen. En fransk s k heltimmesbild, Den andra, upptog större delen av föreställningen:

"Röda Kvarn har dessutom på programmet bl a en serie bilder från en oceanfärd med Lusitania, lockande just nu med en sorglig aktualitet, och därtill äfven ett svenskt lustspel, Petterkvist tränar för Olympiska spelen, som tekniskt utförts med stor omsorg, men näppeligen kan sägas vara inspeladt med någon saftigare och mera medryckande humor. Med afseende på skrattretande måttfullhet i mimik och gest ha våra svenska biografspelare åtskilligt ännu att lära af de amerikans!ka kollegerna, representerade t ex på Brunkebergstea!tern med en sådan ypperligt komisk film som Två friare och en man."

"Det svenska skämtnumret Laban Petterkvist, inspelat i Stockholm, var just ingenting över sig." (William i AT)

"Det synes dock, som om skådespelarna ännu inte fått den rätta färdigheten för filminspelningen. Men ännu har man ju inte hunnit med så mycket." (Sis i AB)

Kommentar Svensk filmografi

Huvudrollsinnehavaren Gustaf Bengtson (1878-1951), även kallad Film-Bengt och anställd av Svenska Biografteatern som maskinist m m år 1910, berättade inför sin 60-årsdag:

"Min uppgift var att på sommaren hjälpa till vid inspelningarna som biträdande fotograf, samt om vintern på laboratoriet med framkallning om dagarna och som maskinist på 'Röda Kvarn' om kvällarna. Under min tid i Stockholm fick jag vid ett tillfälle även tjänstgöra som skådespelare. Det var vid samma tidpunkt de Olympiska spelen gingo av stapeln. Ett lustspel som hette Laban Petterkvist tränar för Olympiska Spelen skulle spelas in, men denna film måste göras i februari och mars, så att den kunde vara färdig till sommaren, då biografen detta år även var öppen. Men huvudrollen vågade sig ingen på, ty det gällde att ro i singel, ramla i vattnet och göra hopp i simbadet, som endast vinterbadare äro tränade till, och som varande gammal idrottsman med god fysik vågade jag mig på spektaklet och lyckades bra, fast det var kallt att springa naken ute om dagarna." (Biografägaren nr 13/14, 1938)

De korta fragment som finns bevarade av filmen, sammanlagt 20 m, bekräftar med halsdukar och spridda snödrivor Film-Bengts minne av vinter och kyla. Programblad uppger att lustspelet skulle vara inspelat vid Olympiska Spelens förtävlingar. Ensamrätten för Stockholm att visa film från själva spelen gick emellertid till konkurrentbolaget Victoria (se 1912/20), vars stockholmsbiografer därför körde även under sommaren, medan Röda Kvarn stod stängd. Detta blev långtifrån Film-Bengts enda insats som skådespelare. Hos Svenska Bio och i synnerhet senare hos Hasselblads i Göteborg agerade eller staterade han i ett dussintal filmer.

Även stockholmaren Herman W Lantz (1881-1949) uppbar i denna film sin första större filmroll. Enligt en uppgift, som förmodligen kom från honom själv (SF-nyheter nr 35, 1941), svarade han också för manuset.

Denne atletiskt byggde f d notisbärare vid SJ hade blivit riksbekant genom sina sportprestationer, bl a ett svenskt mästerskap i simhoppning 1904. Mest omskriven blev han för sina äventyrliga långfärder i segelkanot, Stockholm -- S:t Petersburg 1909, Europa runt 1910-1911 och från Stockholm genom Ryssland ner till Baku under utbrytande världskrig 1912-1915. Just en sådan man kunde den unga filmindustrin ha bruk för. (Redan 1910 lär han ha filmat i Italien.) Hans resliga gestalt skymtar på flera ställen i Svenska Bios första lidingöfilmer och efter Baku återknöts kontakten. Lantz figurerade i ett otal småroller ända in på 40-talet. Ibland som s k double (stand-in) eller stunt-man, ofta i bovroller, men också som polis. Vinterbadandet, som börjat redan i Laban Petterkvist fortsatte med isvakar i både Hemsöborna (1919/6) och Körkarlen (1921/1). Lunginflammationen från Hemsöborna blev ett minne för livet, liksom ärret i pannan efter Ernst Rolfs smocka i Styrman Karlssons flammor (1925/18). Från 1920 var Herman Lantz anställd som annonsombud för Svensk Filmindustris publikation Filmnyheter, senare SF-nyheter.

Såväl den franska konstnärstragedin som Laban Petterkvist fick i Röda Kvarns annonser stå tillbaka för Med 2.300 passagerare öfver Atlanten, filmbilder upptagna av Julius Jaenzon under amerikaresan sommaren 1911. En vecka efter Titanic-katastrofen, fick de nu en tidigare oanad attraktionskraft.

Inspelning

AB Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige
Restaurang Pelikan, Brunnsbacken, Slussen Stockholm Sverige
Langborgs idrottsmagasin, Birger Jarlsgatan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1912-04-22 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige
Urpremiär 1912-04-22 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige

Ämnesord

Boxning
Cykelåkning
Gymnastik
Hembygdsgårdar
Idrottsmän
Lustspel
Läkare
Maratonlöpning
Olympiska spelen
Restauranger
Rodd
Räkningar
Sport
Sportaffär
Stockholm/Brunnsbacken
Stockholm/Langborgs (Idrottsmagasinet)
Stockholm/Pelikan
Supé
Tränare
Träning
Viktlyftning

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?