Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Med dolk och gift eller Guldets förbannelse : Drama i 8 akter och 30 tablåer
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1912-05-21

Medverkande

Olle Sundin
Nick Carter, detektiv

Mikaël Söderström
Said Ali Mohammed, giftblandare

Sigge Bergh
Donna Elvira

Ivar Sjögren
von Löwenstein, greve

Bertil Svedin
Hennesy, vicomte

Harald Bendz
familjeadvokat

Visa alla medverkande

Handling

Greve von Löwenstein har testamenterat tusen miljoner kronor till sin dotter Elvira under förutsättning att hon gifter sig med den skurkaktige markisen Al. Fres!co. Men Elvira älskar den...

Visa hela handlingen

Press

Karnevalsfestligheternas filmevenemang omnämndes i SDS i följande ordalag: "Universitetets gymnastiksal hade apterats till biografteater och den hvita duken återgaf bl a ett förskräckligt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Olle Sundin Nick Carter, detektiv
Mikaël Söderström Said Ali Mohammed, giftblandare
Sigge Bergh Donna Elvira
Ivar Sjögren von Löwenstein, greve
Bertil Svedin Hennesy, vicomte
Harald Bendz familjeadvokat
Torsten Ottoson polis
Tarras Kulneff polis
Adolfson Zépine, stadssergeant i Paris

Bolag

Handling

Greve von Löwenstein har testamenterat tusen miljoner kronor till sin dotter Elvira under förutsättning att hon gifter sig med den skurkaktige markisen Al. Fres!co. Men Elvira älskar den fattige vicomten Hennesy. För att bli av med rivalen uppsöker Al. Fresco en orientalisk giftblandare och får av denne en flaska med dödande gift. (Vid denna punkt i handlingen kommer ett stillbildsinserat med reklam för Carlshamns Flaggpunsch.)

Två apacher ligger och super i en backe, när Al. Fresco kommer förbi i sällskap med gamle von Löwenstein. Apacherna rånmördar de fina herrarna, finner giftflaskan och tömmer den i tron att den är drickbar. De avlider under våldsamma kramper. (Reklaminserat för Mazettis Ögoncacao.)

Polisen ledd av detektiven Nick Carter tar upp fallet och gör den orientaliske giftblandaren till föremål för en husundersökning. Denne rymmer genom en lönndörr och förföljs till domkyrkan i Lund (som avses föreställa Notre Dame i Paris). Polisen spränger kyrkan i luften och giftblandaren finner sin grav i ruinerna.

Familjeadvokaten öppnar grevens testamente, men Elvira överges av sin älskade vicomte, när denne får veta dess lydelse. Av misstag går vicomten ut genom ett fönster och störtar till marken från sex våningars höjd. Kvar på gatan ligger endast hans kostym.

Censur / granskning

Censurnummer 5116
Datum 1912-05-20
Kommentar 210 m Röd 1


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Karnevalsfestligheternas filmevenemang omnämndes i SDS i följande ordalag: "Universitetets gymnastiksal hade apterats till biografteater och den hvita duken återgaf bl a ett förskräckligt kombineradt 'Bof-Sherlock Holmes-Polishunddrama', som sig bör naturligtvis slutande med bofvens ändalykt."

Även Lunds Dagblad ägnade karnevalsfilmerna några rader: "I gymnastiksalen spelades ideligen, ideligen två nya biografdramer Kärlekens list och Med dolk och gift eller Guldets förbannelse. Vare det nog sagdt att dramerna höllo hvad dessa titlar lofvade och att salongen var den mörkaste och på grund däraf för sitt ändamål lämpligaste biografsalong vi någonsin sett. Där var naturligtvis alltid fullt hus".

Kommentar Svensk filmografi

Denna karnevalsfilm var en parodi på tidens kärleks- och detektivmelodramer, inte så förfärligt överdriven i jämförelse med förlagorna. Filmen var delvis finansierad med reklaminslag, som uppges ha kostat 100 kr per "annons". Sprängningen av Lunds domkyrka är iscensatt med hjälp av vykort och fototrick. Malmöproducenten Frans Lundberg som bistod lundastudenterna med denna filmen och den föregående (1912/17) tog för sitt deltagande i produktionen två kronor metern, vartill kom fem öre metern för toning av kopiorna.

Tilläggas kan att Mikaël (Micke) Söderström och Sigge Bergh blev med tiden mycket kända spexare i Lund.

Visningar

Sverigepremiär 1912-05-21 Biograficon i Palæstra Lund Sverige
Urpremiär 1912-05-21 Biograficon i Palæstra Lund Sverige

Ämnesord

Adel
Apacher
Detektiv
Fototrick
Gift
Lund/domkyrkan
Parodi
Polis
Reklam
Studentspex
Testamenten

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 75


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 275


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 275


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?