Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Sagas Runöfärd
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1912-08-06

Handling

En båtfärd med Saga till Vaxholm, Dalarö, Runö. På Runö besöks gamla och nya kyrkan, en bondstuga. Man leker ringlekar. Vidare purrning ombord på båten. Vidare färd till Trelleborg,...

Visa hela handlingen

Press

StD 7.8.1912: "Brunkebergsteaterns program upptager denna vecka bl a en i hög grad aktuell och unik bildserie från den gamla svenskön i Rigabukten. Det är Kraftska skolans och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Bolag

Produktionsbolag Biograf AB Victoria
Distributör i Sverige (35 mm) Biograf AB Victoria

Handling

En båtfärd med Saga till Vaxholm, Dalarö, Runö. På Runö besöks gamla och nya kyrkan, en bondstuga. Man leker ringlekar. Vidare purrning ombord på båten. Vidare färd till Trelleborg, Landskrona, Malmö, Köpenhamn, Roskilde. Svår sjögång. (Censurbeskrivning.) Se även pressreferat.

Censur / granskning

Censurnummer 5585
Datum 1912-08-06
Kommentar 415 m Röd


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 16 mm
Hastighet 16
Längd i meter 175 meter
Längd i minuter 24 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StD 7.8.1912: "Brunkebergsteaterns program upptager denna vecka bl a en i hög grad aktuell och unik bildserie från den gamla svenskön i Rigabukten.

Det är Kraftska skolans och scouternas allbekanta 'Saga'-färd, som går igen på biografduken, och man får här i briljant framställda bilder bevittna det unga Sveriges minnesrika upplefvelser hos de gamle svenske vikingars gengångare på Runö. Serien är ägnad att i liflig måtto fängsla intresset, icke minst med hänsyn till den kyrkoinvigning, som i dagarna riktat 'fosterlandssvenskarnes' uppmärksamhet på den lilla säregna församlingen, som sträng isolering till trots vetat bevara sin fäderneärfda tro, svenskt språk och svensk kultur. Kameran har bl a fixerat det moment, då de unga efter den stämningsfulla andaktsstunden i det åldriga templet lämna kyrkogården, och man får här samtidigt en totalvy öfver den nybyggda kyrkan, hvilken som bekant reser sig i omedelbar närhet af den gamla. Det hela ger för öfrigt en intressant inblick i Runöfolkets dagliga lif, dess bostadsförhållanden, klädedräkt m m och lämnar, som antydt, -- frånsedt sitt rent fosterländska intresse -- en utomordentligt värdefull illustration till dagskrönikan.

Bilderna ingå i 'Saga'-serien, och man torde icke profetera i luften, om man spår att våra lyckliga moderna vikingar komma att fråssa i de ljufva äfventyrsminnen ombord, hvilka nu tagit lefvande gestalt å Brunkebergsteaterns hvita duk."

"Sagas Runöfärd är synnerligen intressant och rik på omväxlande scenerier." (William i AT)

Kommentar Svensk filmografi

Sagas Runöfärd väckte stor uppmärksamhet i pressen. StT (som hade en egen representant med ombord) hade redan 12.6.1912 ett stort uppslaget reportage med bilder från själva besöket på Runö.

Inspelning

se innehållsreferat

Visningar

Sverigepremiär 1912-08-06 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige
Urpremiär 1912-08-06 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige

Ämnesord

Dalarö
Dokumentärfilm
Kraftska skolan
Köpenhamn
Landskrona
Malmö
Roskilde
Runö
Trelleborg
Vaxholm

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?