Innehållsförteckning

 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Kärlekens offer
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1912-09-16

Medverkande

Arvid Ringheim
Berg, fabrikör

Ingeborg Rasmussen
Bergs fru

Ida Nielsen
Ruth, Bergs dotter

Nicolay Breckling
Edvin Holm, ingenjör

Aage Colding
herr Frank

Philippa Frederiksen
varietéartist

Handling

Ruth är fabrikör Bergs enda dotter. Hon har fått en sträng uppfostran. En dag får hon en inbjudan till en bal. En arbetare kommer med brevet från den unge verkstadsingenjören...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi

Medverkande

Arvid Ringheim Berg, fabrikör
Ingeborg Rasmussen Bergs fru
Ida Nielsen Ruth, Bergs dotter
Nicolay Breckling Edvin Holm, ingenjör
Aage Colding herr Frank
Philippa Frederiksen varietéartist (osäker uppgift)

Bolag

Produktionsbolag Frans Lundberg
Distributör i Sverige (35 mm) Stora Biografteatern

Handling

Ruth är fabrikör Bergs enda dotter. Hon har fått en sträng uppfostran.

En dag får hon en inbjudan till en bal. En arbetare kommer med brevet från den unge verkstadsingenjören Edvin Holm som väntar svar omgående.

Ruth ber föräldrarna om lov, men svaret är nej. Alla hennes böner är förgäves. Fadern ogillar hennes förbindelse med Edvin Holm.

Ruth har hittills aldrig gjort föräldrarna emot, men den här gången segrar kärleken. "Jag kommer" skriver hon till Edvin.

Vid familjens aftonbord uteblir Ruth. Jungfrun sänds efter henne och återkommer med beskedet att Ruth har huvudvärk och vill gå till sängs.

Vid balen väntar Edvin oroligt på Ruth. Till sist skymtar han hennes lätta sommardräkt mellan buskarna och går henne till mötes. Hon är rädd för det hon givit sig in på, men snart låter hon sig smittas av den glammande sorglösheten och dansar med.

Edvin följer Ruth hem efter festen. När han tar henne om livet och kysser henne, iakttas de av hennes far som smugit efter dottern. Utanför Ruths hem lovar de unga tu varandra evig kärlek. De skiljs efter ännu en kyss.

Nästa dag håller fadern förhör med Ruth. Hans hårda blick skrämmer henne. När han frågar var hon varit i natt, svarar hon: Hemma! Lögnen gör fadern upprörd, och då hon inte ändrar sina uppgifter, ber han henne att ögonblickligen lämna hemmet. Hon kan gå till den man hon älskar och fadern avskyr.

Hennes sjukliga mor har på avstånd åhört uppgörelsen och stapplar fram till dörren. Hon ser sin förtvivlade, gråtande dotter och faller avsvimmad till golvet.

Ruth får genom en annons plats på restaurant Phonix. Där råkar hon en dag avlyssna ett samtal mellan faderns husläkare och en vän till honom. Samtalet gäller Ruths mor. Allt hopp är ute. Döden är att vänta när som helst.

Utan en tanke på sitt arbete rusar Ruth hem. Hon måste få ta ett sista farväl av modern.

Hemma vill fadern inte ta emot hennes hand. Han visar endast på sin döende hustru. Hon känner inte igen dottern. Efter bara något ögonblick dör hon i Ruths armar.

Ruth får så småningom en ny anställning på en tredjeklassrestaurant, och här för dåliga kamrater henne in i ett tvivelaktigt leverne.

Ett och ett halvt år senare har hon förlorat mycket av sin skönhet. Hon är blek och avtärd. Hon har börjat dricka och värjer sig inte mot närgångna herrar.

I detta tillstånd återfinner henne ungdomskärleken Edvin Holm. Han känner igen henne under ett tumult på restauranten, i vilket hon är inblandad. Han skyddar henne och tar henne med sig hem.

Hon anser sig inte vara honom värdig, men han tröstar henne och säger:

-- Låt oss leva för framtiden!

Fem år senare sitter Edvin med fru Ruth och en liten dotter vid ett dukat middagsbord. Solen skiner.

Edvin ska just resa sig för att gå till arbetet, när hans gamle vän Frank kommer på besök. Edvin presenterar Ruth och ber Frank hålla henne sällskap. Sedan bryter Edvin upp.

Frank gör närmanden mot Ruth. Hon avvisar honom men får honom samtidigt att tro på kommande framgång.

En dag när hon dukar middagsbordet, får hon ett brev från honom. Han ber om ett möte klockan fem. Edvin kommer hem, och hon gömmer brevet under en duk -- där Edvin senare hittar det. Ruth ger sig av till mötet med Frank. Edvin följer efter och kan med egna ögon se hennes svek.

Hon kommer hem glad och obekymrad. När hon vill kyssa Edvin, avvisar han henne. Han kör ut henne på gatan till det liv hon själv valt åt sig.

Edvin ångrar sig snart. Han önskar att Ruth kommer tillbaka.

Ruth har sökt sig till Frank som mottagit henne med öppna armar men sedan snabbt tappat intresset. En kväll kommer han hem berusad i sällskap med en varietédiva. Då lämnar Ruth honom.

Edvin är ute och promenerar med sin dotter. Under lek upptäcker flickan en kvinna som ligger i gräset. Flickan blir först rädd men närmar sig sedan kvinnan -- i vars utmattade drag hon plötsligt känner igen sin mor.

Edvin griper in, och Ruth förs hem i bil.

Hemkommen slår Ruth upp ögonen. Hon ser sin man och sin dotter. Hon ler.

Edvin böjer sig över henne och ger henne en kyss. Hennes bröst höjer sig i en våldsam suck.

Med döden sonade hon sina brott. (Bearbetning av censurhandlingar från riksarkivet)

Censur / granskning

Censurnummer 5536
Datum 1912-07-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 903 meter
Längd efter klipp 511 meter
Kommentar I akt II: Alla scenerna på nattrestaurangen, där flickan drickes full m m klippes. Likaledes striden på restaurangen, innan Holm räddar henne. Av akt III klippes allt (från och med förförarens uppträdande) med undantag av första scenen: "Efter 6 år. En lycklig trio."


Tekniska fakta

Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Längd i meter 511 meter


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Som så ofta hade Frans Lundberg problem med censuren. För Kärlekens offer gäller detta i exceptionellt hög grad. Filmen klipptes ner från 903 till 511 m.

Se även kommentar till Göteborgarens Marstrandsresa (1910/4).

Ett programblad på engelska finns bevarat i Library of Congress, Washington, USA. I USA torde Kärlekens offer ha visats oklippt.

Visningar

Sverigepremiär 1912-09-16 Victoria Malmö Sverige

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?