Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Ett besök hos Åhlén & Holm, Insjön
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1912

Handling

Filmen visar Åhlén & Holms affärsetablissement, allt!ifrån firmans innehavare J P Åhlén på sitt kontor till varuinpackningen i packsalen. Man visar däremellan också t ex personalens...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Bolag

Produktionsbolag Pathé Frères filial
Distributör i Sverige (35 mm) Åhlén & Holm AB

Handling

Filmen visar Åhlén & Holms affärsetablissement, allt!ifrån firmans innehavare J P Åhlén på sitt kontor till varuinpackningen i packsalen. Man visar däremellan också t ex personalens frukostrum, tryckeriet, frankerings- och kuvertklistringsmaskinerna och kartongfabriken, och mitt i filmen passerar hela personalen förbi kameran under lunchrasten.

Censur / granskning

Censurnummer 6236
Datum 1912-09-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 533 meter


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Någon formell premiär har inte kunnat beläggas, men filmen har antagligen visats på ambulerande reklamturnéer. I standardverket "Reklamen i svensk marknad" skriver Tom Björklund (s 497) följande:

"Varuhuschefen och reklampionjären Johan Petter Åhlén förstod, bland allt vad han var först med på 1910-talet, också att i sin tjänst ta reklamfilmen -- då knappast ens vorden ett begrepp. Som alltid tog han fasta på aktualiteter som förmått väcka uppseende. Filmen var en typisk sådan vid denna tid. JP lät filma Åhlén & Holms postorderanläggning uppe i Insjön i Dalarna och dess funktion och skickade 1913 ut en förevisare med filmen på turné över hela landet. Programmet hade lättats upp med diverse inlägg av naturscenerier, så typiska för dessa dagars bio, vidare små sketcher av underhållande slag, reportage från JP:s egen flygares, kapten Sundstedts, uppstigningar i Mora (-) etc. I filmen från Insjön medverkade till och med Victor Sjöström som just börjat sin filmkarriär hos Svenska Bio.

En färggrant utstyrd liten programbroschyr som utdelades till alla vid filmvisningarna började: '. . . Mången har kanhända, då han läst våra annonser eller broschyrer, tänkt för sig själv: 'Är det verkligen möjligt att en svensk firma kan nå en sådan utveckling...eller är det hela endast bluff?' Det var det filmen övertygande ville visa att det inte var. Den skapade utan tvivel betydande goodwill hos den som det framhölls stormförtjusta gratispubliken."

Björklunds uppgift att Victor Sjöström skulle ha medverkat är något förbryllande. Han förekommer inte i filmen, och det förefaller inte sannolikt att han skulle ha haft något produktionsansvar vid inspelningen.

Ovannämnda Pathé-film var inte den första filmen om Åhlén & Holms anläggning i Insjön. Den 9 nov 1911 censurerades en 420 m lång dokumentärfilm om företagets "fabriksetablissement", producerad av Viking, och det förefaller som om vissa avsnitt ur denna äldre film ingått även i Pathé-filmen av 1912. Vikings film har censurnr 1.209.

Pathé-filmen finns bevarad hos SFI, ehuru något kortare än den version som censurerades av Statens Biografbyrå.

Inspelning

Insjön

Visningar

Sverigepremiär 1912 (se kommentar)

Ämnesord

Affärsföretag
Dokumentärfilm
Insjön
Kontor
Lunchrast
Reklam

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?